5 éves lovammal gondjaim vannak. Ötletek?
Nem sok időm van sajnos, és ez a ló kifejezetten sok időt igényelne. Ma és tegnap is felültem rá, és olyan hisztit levágott(főleg ma, egyik barátnőm felült előttem, hogy megbizonyosodjak róla, hogy a ló rám van-e kapva, vagy sem) hogy majdnem a földön kötöttem ki. Két éve van belovagolva. A lovardában ahol belovagolták nem bántak vele kesztyűs kézzel, ha nem csinált meg valamit egyből, akkor pálca csitt-csatt. Fél is rendesen a pálcától.
Újabban rángatja a fejét, nem tudom hajlítani a lovat, és főleg vágtába ugratás előtt mint egy bakkecske. Az is felmerült, hogy a lovast nem szereti a hátán. Talajon mint a kisangyal úgy lehet vele dolgozni. Semmi némi probléma nincs vele. De ha már rajta ülök, mindjárt más a helyzet.
Szerintetek mire mehet ki a hisztije? A felszereléssel lehet gond? Esetleg csak többet kellene rajta ülnöm? Rendszeresen van mozgatva futószáron, de nem mindig van időm felülni is rá. Mit javasolnátok?
A futószárazáson kívül mennyit mozog?
Egy ötéves ló szinte még csikó, nagy mozgásigénnyel, ha még abrakot is rendesen kap, nem csodálkozom. De egyet árulj el: ha futószárazni van időd, akkor lovagolni miért nem???? Félóra lovaglás is lovaglás, a ló is jobban élvezi, mint a monoton futószáras munkát... Nem lehet, hogy félsz egy kicsit a lótól, azért nem ülsz rá? Ez így csak rosszabb lesz, a lovadnak egyrészt karámban a helye, jó nagyban, hogy tényleg mozogjon is, és legalább heti ötször ülnöd kéne rajta, ebből két terep.
Sajnos azért nincs időm ráülni, mert heti 5X futószárazom, és ez kell neki ahhoz, hogy lenyugodjon annyira, hogy rá lehessen ülni. Van, hogy csak egy óra futószár, lefőzi magát mert ideges, menne, és utána nem piszkálom tovább. Amikor nyugodt, akkor ülök rá. Egész nap karámban van, mozoghat. Csak éjszakára van boxban. Egyébként ráéreztél, egyszer nagyon csúnyán ledobott, azóta csak akkor ülök rá, ha tutira nyugodt, legalábbis meg tudom ülni. Az még nem probléma ha egyet kettőt bakkol, esetleg ugrálgat mint ma, de amikor már le akar lökni szánt szándékkal szabadulni, na azt nem szeretem, a futószárazással kívánom ezt kompenzálni, kevés sikerrel, mert rengeteg energiája van.
Egy időben megvontuk tőle az abrakot(egy nagyon kicsit kapott, kb két maréknyit, hogy amíg a többi eszik, ne az ajtóban forogjon) és egy hónap alatt láthatóan fogyott, a széna adag maradt, nem volt többet mozgatva mint addig, szóval visszakapta az abrakját. Gondolom ezért is mindig olyan energiabomba.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!