Mit tegyek? ( dehogy rövid )
Ahol lakunk nem messze van tőlünk egy telek. Nem rég vásárolta a tulaj. Volt ott egy fiatal pár akiket alkalmazott a tulaj a három ló gondozására.
Ám egyik napról a másikra eltüntek. A falubeliek azt mondják, nem fizette ki őket a tulaj, és mit tom én mit ( nem lovat ) eladtak onnan, és leléptek.
Azóta két lóval kevesebb lett. Valószínű eladta a tulaj őket, és maradt egy nagy fekete csődör.
A telken csak lakókonténer van, és villanypásztorral vannak karámok kialakítva. Viszont ez s@rt se ér áram nélkül. A ló minden nap kijár a telekről, ott legel ahol akar. Ebből volt probléma is, mert a mellettük lévő tanyába bírkák vannak, és lelegeli a bírkák elöl a takarmányt.
És egyszer felrúgott egy pónit is. Az egyik tanyában egy öreg fickó lakik. Van egy pónija, és a kiskocsival vele szokott ezt azt szállítani. Na és egyik alkalommal amikor mentek az erdőben, odarohant a csődör, és fejen rúgta a pónit. ( túl élte szegény )
Én szivesen foglalkoznék ezzel a lóval de teljesen nyers. Ti mit javasoltok? Hogyan kezdhetnék hozzá? Milyen eszközökkel, milyen módszerekkel? Úgy tudom négy éves.
Vagy hagyjam a fenébe? De imádom a lovakat, és lehet ez egy nagy lehetőség számomra.
Ebbe egyedül ne kezdj bele, mert túl veszélyes lehet. Viszont tényleg kéne kezdeni ezzel valamit, mert nagyon nem okés.
Szerintem parellivel, vagy csatlakozással kéne kezdeni, le kellene mozognia a fölös energiáit, és meg kellene csinálni a karámokat is, ez így nem állapot.
Valamint, ha úgy látod, hogy emberekkel agresszív, és nehezen kezelhető, javasolni kéne a herélést - haladéktalanul.
Ú... most olvastam a hozzáfűzést - első vagyok -... Nagyon durva, hogy nincs senki a telepen. Felügyelet nélkül ott "garázdálkodik" a csődimődi, se kaja, se innivaló. Nem lehetne megbeszélni a tulajjal, hogy vigye más helyre, vagy fogadjon fel valakit aki vigyáz a telepre/lóra?
Vagy nem tudom, de ez így tényleg nem okés.
Igen nagyon durva. Én szeretnék segíteni, nagyon szép állat. Nem lenne jó ha fiatalon bezabálna valamiből és ott pusztulna. A másik meg, hogy írtó veszélyes. Bárki lovagolhat arra felé, vagy bárki mehet arra lovas kocsival akinek csődije van. A póni is csődör, és neki is ment.
Nem tudom, hogy emberekkel szembe hogyan viselkedik. De megpróbálom kideríteni a tulajt, hogy hol lakik pontosan és beszélek vele.
Most kérdezgettem az egyik srácot aki egyszer kétszer látta ezt a lovat amikor még a karámon belül volt.
ágaskodni szokott a pacc, és három éves.
Hááát őőőőő.
Lehet nincsen meg a kellő tudásom.
Csak egy lótenyésztő szakmunkásom van, de saját lovam nincsen sajnos.
Kutyázni viszont kutyázok, dolgozok velük. Állatokkal nőttem fel. Lovaknál hasonló hierarhia működik mint a kutyáknál.
Csikót még nem lovagoltam be, de végül is tanultuk lóhasználatból.
Csak ilyen egyedi esetekre ugye nem tér ki a tankönyv. :-)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!