Tényleg önző lennék ezért?
Szerintem sem önzőség!
Igaz, nekem nincs saját lovam, de pl autóm az van. És azt sem adom szívesen oda senkinek, még a férjemnek sem, pedig "csak" 21 éves Lada. Azt teljesen máshogy kell vezetni. Tudni kell, hogy mikor kell szivató, meddig, milyen fordulaton kell tartani. Mekkora gázfröccsel indul. Tövig nem szabad nyomni a gázpedált, mert akkor a benzint két pofára issza, és úgy sem gyorsul annyira. Stb, stb.
És ugyanez van egy lónál is. Tudni kell, hogy hogyan szereti, ha meghúzzák a hevedert a pocakjánál, indulásnál milyen erős segítségeket adsz neki, és persze az egész lovaglás alatt hogyan kezeled.
Én tulajdon képen nem azért aggódom, hogy elronják, hanem, sajnálom a kocsimat, ahogy bánnak vele. Egy lovat sem lehet szerintem elrontani, ha pl havonta egyszer felűl rá valaki, csak legfeljebb csodálkozik, hogy ez meg mit akar itt rajtam :)
Én is sajnálnám a lovamat is, ha egy béna kezű, lábú ember űlne rajta, viszont abszolút lovagolni nem tudót biztos rá mernék űltetni, akit csak vezetgetni kell, hátha megszereti a lovaglást, csak nem az én lovamon tanuljon lovagolni.
Amúgy én abban a szerencsés helyzetben voltam, hogy a lovardában, ahol tanultam lovagolni volt egy leányzó, akinek ott volt a saját lova. Eleinte nem űlhetett rá senki, de figyelte, hogy ki hogyan lovagol, aztán velem együtt 3 embernek megengedte, hogy lovagoljuk a lovát, de csak nekem engedte, hogy le is ápoljam. (Nagyon érzékeny bőrű paci volt, hajlamos volt mindenféle bőrbetegség összeszedésére. Saját ápoló eszközei voltak.)
Attól függ milyen lovad van. Pl nekem volt egy haflingim és ráültettem egy csomó barátomat, megmondtam nekik, h ne rugdossák, szóra megy és ne rángassáka száját. Aki nem így lovagolta, azt le is szállítottam volna, de nem történt ilyen és csak karámban a közepesen lovagló barátaim ültek rajta, meg futószáron páran. Úgy bárki ráülhetett, h vezettem.
Most egy kisbérit lovagolok, nagyon érzékeny szájú, meg nem bízik mindenkiben, szóval nagyon érzékeny lovacska és végre bízik bennem ( 4 hét után). Na rá már nem igen ültetnék senkit, csak aki tudom, hogy jól lovagol ( pl a hugomat- de csak ügetésig, meg az unakahugomat- szintén ügetésig, mert mostanság lett betanítva a ló és még a vágtán van mit dolgoznunk). Szóval nem vagy önző, mert érzékeny lovaknál egy "rossz" lovaglás is elronthatja a lovat ( a nem is maradandóan, de kell vele dolgozni, míg " megjavul"). Szóval csak szeretnél a lovadra vigyázni, ennyi. Csak szerintem mások megsértődnek azon, h nem tartod őket elég jó lovasnak, ennyi, de ez van :) Majd ha ügyesek, akkor úgyis megengeded nekik ( ahogy az egyik barátodnak)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!