Miért futószárazzák azokat a lovakat is akiken már régóta lovagolnak?
Mert mindig van mit idomítani, lazítani, vagy erősíteni. Én általában erősítés és lazítás céljából futószárazom a lovakat, körön ugyanis sokkal nehezebb dolgozniuk, és ha még megspékeljük a munkát egy kikötőszárral, vagy veiroterrel, akkor sokat lazíthatunk a lovakon, és közben erősödnek azok a felső izmok, amik lehetővé teszik az elengedettséget.
Futószáras munkához már vannak ilyen speckó kiképzőszárak is, nekem pl Pessoa van, ami nemcsak a fejet köti le, hanem végigmegy az egész testen és a hátsó lábak munkáját is elősegíti.
Van, hogy azért futószárazunk, mert nincs időnk lényegi idomítómunkát végezni, és akkor 20 perc futószár kikötővel felér egy 40 perces idomítással is. :)
És igen, van aki nem olyan 'tökös lovas', hogy 3 nap kihagyás után rögtön fel merjen ülni a lóra, az ilyenkor az istállógőzt ereszti ki a lóból. :)
ez most lehet h egy kicsit erős lesz:
nagyrészt azért, mert félnek...az emberek félnek felülni, amíg a ló "dilis"...és könnyebb mindenféle segédszárral, meg minden ilyennel lekötni, hogy hadd dolgozzon...részemről ennyi...
(persze vannak esetek, mikor tényleg futószár kell, de nem lekötve, meg egyéb ilyenek, hanem pl.:gyógyulófélben lévő lónak jó ha kicsi a hely, és jobb, ha mozgatjuk...de nem lehajtás céljára)
Utolsó, ez általánosítás, és ez nem igaz. Én pl 2 hét kihagyás után is simán felülök 1 szál kötéllel a lovakra, és azért szoktam futószárazni őket h az egyensúlyuk javuljon - csikók - vagy hogy lazuljanak, erősödjenek.
Igen, van akik félnek, de a futószárazásnak nemcsak annyi a lényege, hogy lehajtsam a lovat, és ne legyen tele. Tévedés.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!