Kezdőoldal » Állatok » Lovak » Milyen módszerrel? Lent...

Milyen módszerrel? Lent leírom, elég hosszú

Figyelt kérdés

Sziasztok!

14 éves lány vagyok. Körülbelül másfél éve lovagolok rendszeresen oktatónál. Már megy a vágta, és próbáltam az ugratást is :) Van a falunkban egy bácsi, aki lovakat tart, hogy ő majd oktatni fog, de még ő maga sem mer felülni a saját lovaira, nincsenek belovagolva se. Van körülbelül 10-12 lova, akiket rendes körülmények között tart, ápolja őket, figyel rájuk, tehát nincsenek a pacik rossz körülmények között, és lovaskocsival lefárasztja őket, illetve van egy nagy legelőjük is. Nem tudom ez a lefárasztás elég-e nekik...

Múltkor jártam arra, és benéztem hozzá, hogy megkérdezzem, megnézhetem-e a lovakat. Megengedte. Bementem az istállóba, simogattam répát adtam. És akkor megláttam, egy gyönyörű sötét pej kancát :) Nagyon szép ló. Odamentem hozzá, és hívni akartam, amikor a bácsi szólt, hogy inkább vigyázzak, mert elég agresszív ló, nem megy oda senkihez, nemrég vette, és nem túl barátságos. De én mindenképp szerettem volna megbarátkozni vele, ezért hívni próbáltam többször is, az elején nem nagyon akart jönni, de a türelem megtette a hatását :) azóta mindennap kimegyek a pacihoz, lepucolom, foglalkozok vele, meg kiviszem a legelőre. A bácsi felajánlotta, hogy foglalkozhatnék a lóval, belovagolhatnám... Én kapva kaptam az alkalmon, hiszen mindig akartam egy saját lovat, és mivel ez a paci már szinte csak engem enged oda magához, ez teljesen olyan :) Viszont nem tudom, h van-e elég tapasztalatom, tudom nagy felelősség, de az oktatómat is megkérem, hogy segítsen. Monty Roberts módszerét hasznosítsam?

2011. máj. 11. 18:54
 1/5 anonim ***** válasza:
69%
Bocs, de nagyon messze vagy attól, hogy lovat képezz. Én azt szoktam mondani, hogy a diák tanuljon, ne tanítson! Hiszen hogyan is taníthatnál, ha ilyen kérdéseket teszel fel? Azt se tudod hogy kezdj hozzá. Ne sértődj meg, de ez a kőkemény valóság. És az elmélet a kisebb baj. A belovagláshoz kell lennie mozgáskultúrádnak, gyakorlatodnak. Ha pl széttéped a száját - csikónál az nem nehéz - akkor az úgy is marad. És ekkor még nem szemétkedett a ló. Ha le akar dobni, akkor mit csinálsz? Azon fent kéne maradni, közben idomítani is, és nehéz tárgyalást folytatni az oktatóval, miközben 10 körömmel kapaszkodsz...
2011. máj. 11. 19:09
 2/5 anonim ***** válasza:
100%

Ha nem hozod el magadnak, nem veszed meg probalkozhatsz tobb kevesebb sikerrel, ha nem a tied barmikor meggondolhatod magad hiszen nem a te felelosseged, te csak magadert felelhetsz. Gyanitom nem tulzottan jol fog sikerulni a dolog, de talan sikerrel is jarhatsz...ki tudja. Tapasztalatot mindenesetre szerezhetsz.

Arra vigyazz hogy ne csak ugy nezz egy lora hogy jaj de kedves-aranyos, hanem azt is vedd szamitasba hogy egy laza mozdulattal az egesz eletedet tonkrevaghatja

2011. máj. 11. 20:49
 3/5 anonim ***** válasza:
100%

Mit tudsz a ló előéletéről? Be van kocsizva? Mennyire volt vele foglalkozva? Attól hogy bunkó az emberekkel, még lehet, hogy tud ezt azt. Én inkább egy tapasztaltabb lovast ültetnék rá első körben. A belovaglás viszont pénzbe kerül, ha szakember csinálja, valószínűleg az oktatód se ülne fel ingyen egy lutri lóra.

Meg kell nézni, hogy mit tud, pl ismeri-e a futószárat.

Az örömteljes dolog, hogy természetes kiképzőmódszert szeretnél használni, de alkalmaztad-e már valaha másik lovon? Az hogy a könyvben frankón le van írva még nem jelent semmit, először alkalmazni és tanulmányozni kéne egy barátkozósabb lovon. Valószínűleg ez a ló, ha szabadon vagytok be fog próbálkozni, hogy megszerezze a dominanciát. Ezt le kell játszani, mert addig se Monty, se Parelli, se más módszerrel nem fogsz egyről a kettőre jutni.

Egyet jegyezz meg kajával csak csínján, ne mindig adj neki nasit, tanulja meg mi a jutalom és mi nem.

2011. máj. 11. 21:19
 4/5 anonim ***** válasza:
100%

Másfél éves lovas múlttal, 14 évesen, és ráadásul kocsizott lovat... ne haragudj esélytelen. nincs elég tapasztalatod, még nem biztos az ülésed és mint kérdezted, ötleted sincs, hogyan kezdj hozzá.

Körkarámozni elkezdheted monty roberts módszerrel, szelídebb lesz, de felelőtlenség volna elvállalnod, mert ha nyers, akkor csak elrontani tudod.

Sajnálom, tudom, hogy nagyon szeretnéd, én is mindig minden lóra fel akartam ülni és az összes csikóra simán felültem volna lovagolni még nyersen is, sosem értettem, miért nem szabad. Most, 11 év után már értem, és amikor valaki azt mondja, üljek fel a lovára és tanítsak meg neki ezt azt, még mindig nagyon kell figyelnem, hogy mit miért és hogyan idomítsak be nekik, és nem egyszer megesik, hogy több módszert is ki kell próbálnom hogy eredményt érjek el. Pedig a 11 év nem másfél, és már versenyzem is.

2011. máj. 12. 11:31
 5/5 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat. én is éreztem, hogy így lesz :) A futószárazást, azért kipróbálom vele, hogy ismeri-e, illetve kiderítek valamit az előéletéről :) Közi!
2011. máj. 12. 19:44

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!