Nemrég vásárolt lovam kissé ingerült még, így amikor este be akarom terelni a boxba, nem igazán akarok bemenni mellé a karámba. Így karámon kívülről bekergetem, ami persze nem tetszik neki. Ezért másnap reggel mindig sunyít rám. Hogy nyugtassam meg?
Szóval félsz tőle. Az pedig nem helyes. A félelmet ugyanis azonnal megérzi a ló, és csak még idegesebb lesz tőle. Azt felejtsd el, hogy terelgeted, ÉS nem mész be hozzá a boxba, karámba. Ilyen nincs a lovaknál, hogy 'védi a területét'. A ló növényevő állat, menekülő állat és csordaállat. Ergo, nem áll neki kekeckedni a vadonban a farkasokkal, stb a területért, hanem elszalad. Mivel te nem ló vagy, és ezt ő is nagyon jól tudja, veled sem állhat le veszekedni.
Tegyél a fejére kötőféket, akassz rá egy vezetőszárat, és erélyesen, határozottan vezesd be a boxba, karámba. te is menj be vele együtt, és te menj be elsőnek, hogy tudja, téged KELL követnie. ha bunkózik, vagy meg akar harapni, nyugodtan legyintsd meg.
Ha te nem mersz bemenni hozzá a karámba, akkor hogy bízzon meg benned, mint vezetőjében? Neked kell határozottnak, erélyesnek, magabiztosnak lenned, hogy tudja, nem ő diktál, hanem te, mégpedig azért, mert magabiztos vagy, és tudod, mit csinálsz.
Nekem van egy 1 éves csikóm. Ő is szokott sunyítani amikor kiengedem hátra a kertbe futkározik bakol mindent csinál..De tegnap is picit félve mentem hátra mert mi van ha elfut és bakol és megrug..De hát nem meg várt lent a kert végében és felhoztam megkönnyebbültem. Nekem mindig sunyít de engem még nem bántott. Amikor 1-2 hétig nincs sétáltatva akkor be bolondul.Hozzá se lehet érni..De annak ellenére egy nagyon kezes csikót vettünk. Csikóhoz képest nagyon nyugodt! (= Csak még a zajokat kell megszokni-a.
Ha sunyít akkor sem szabad meg ilyedni.Apukámnak először neki akart menni és picit megütötte pálcával azóta aput is be engedi a karámba.
Nekem itt egy lovasbácsi azt mondta, ha elkajlódna nem szabad sajnálni jól meg kell verni, hogy tudja, hogy mi a dolga. De én ezt nem díjazom..=/
Nem tudsz akkorát rúgni, mint egy másik ló. Láttad már azok milyen balhét csapnak a rangsor eldöntésekor? Látod a fokozatokat: sunyít csak jelez, hogy ezt nem kéne, mikor már farolgat, akkor már erélyesebben rádszól, hohgy fejezd már be, a legrosszabb az amikor neked megy.
Egyszer kétszer le kell rendezni, és te leszel a főnök, és neked is elég lesz csak "sunyítanod" vagy csúnyán nézni és tudni fogja, hogy mi a dörgés. Nem fog félni tőled, azt max akkor ha ok nélkül vered, de a ló nem hülye itt levágja, hamar, hogy mit akarsz. Olyan sosincs, hogy te egy szinten állsz a lovaddal, valaki mindig dominánsabb, jobb esetben te, rosszabban a ló.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!