Mit csináljak egy kehes lóval? Fedeztessem be?
Igen, ha van lóútlevele, és tiszta vérű - sajna manapság ez is közrejátszik - akkor nyugodtan fedeztesd be. Az mslt.hu-n, a menek.hu-n és a fedezomenek.hu-n találsz jó papírú méneket, és kérheted gyakorlott lovas, vagy tenyésztő segítségét.
A kehesség állapot, nem lehet gyógyítani csak a tüneteket enyhíteni. Ha nem súlyos az állapota, nyugodtan kimehetsz vele lightos terepekre, és vizeztesd a zabját meg a szénáját, mert a por nem tesz jót neki.
Én nem fedeztetnék be egy kehes lovat. Egyrészt mert a kehességre való hajlam öröklődhet. Másrészt, mert az ellésnél komoly komplikációk léphetnek fel.
De te tudod, csak szerintem óriási felelőtlenség.
A betegség nem öröklődik, de a hajlam öröklődhet.
Ilyen pl. az ekcéma, az allergia is, nem a betegség öröklődik, hanem a betegségre való hajlam.
Egyébként már miért ne lehetne komplikáció? Kehes lovat lovagolni is csak módjával lehet, már ha lehet egyáltalán (súlyosságtól függ). A logika is ezt diktálja könyörgöm, mikor a légzésével problémák vannak, gondolj bele, ellés közben mi történik? Amikor azért nyomni kell kőkeményen azt a csikót kifelé. Meg amíg kihordja, a kehesség miatt gyakorlatilag folyamatosan "présel" a kanca köhögés közben, nem gondolom, hogy ez olyan jó hatással van a vehemre, az ellést pedig kifejezetten komplikálttá teheti, simán el tudom képzelni, hogy nem bírja megelleni a csikót a kanca.
A Lótenyésztők kézikönyve c. művet nem tudom, ismered-e, ott szó van ezekről a dolgokról, a kehességről is, érdemes lenne belenézned.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!