Egy 11-12 éves lovat még be lehet törni?
Betörni nem, de belovagolni mindenképp.
Nálunk is volt egy 12 éves kanca, nehezebben ment neki, de egy nagyon jól képzett ló lett belőle - jó szakemberrel.
Jó szakemberrel be lehet lovagolni, igaz kicsit több időt és türelmet igényel, mert már nem olyan fogékony, mint egy csikó.
Mellesleg a mai világban nem használunk olyan szót, hogy betörni, mert már szerencsére nem divatos dolog az igaz lovas emberek közt. Betörés az amikor felerőszakolják a nyerget a lóra, aztán ráül a paraszt, az a szerencsétlen meg próbál megszabadulni tőle, ráadásul még jól meg is verik közben a lovat :( (egy bizonyos kisebbségi népcsoport műveli még a mai világban)
A belovaglás szakszerű lóképzést jelent lépcsőzetesen kivitelezve, és ha jól csinálják, akkor sokkal lóbarátibb, és eredményesebb, átengedő, szívesen dolgozó ló az eredménye.
Bocsi, hogy hosszú lett, de gondoltam tisztába kéne tenni ezt a fogalmat.
lehet.
én egy 11 éves csődört lovagoltam be, bár őt kocsizták előtte is.
legyél következetes, határozott, és kérd hozzáértő segítségét.
belovagolni, nem betörni. :)
mellesleg be lehet, mindenképpen. Monty Roberts 2 nap alatt szoktat nyereghez egy musztángot, az ő módszerével, úgy gondolom, hogy viszonylag könnyedén meg lehet oldani. persze ehhez szakképzett oktató kell, aki nem ingyen tanítja be a lovat... de kérdésedre válaszolva: igen, be lehet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!