Egy lóra nem mindig kerül négy patkó?
Csak az egyik pata használódik el?
Ha az egyik lábon patkó van, és a többin nincs, és az állat hosszanti irányban szimmetrikus, akkor hogyan lehet az, hogy a hátsólábakra is való pata, ami még más formájú is?
Hogy van ez?
Hány pata kell egy lóra ha nem négy?
Nem nagyon értem a kérdést.
"Hány pata kell egy lóra ha nem négy?"
Az biztos, hogy egy lóhoz négy pata jár gyárilag. Hiszen négy patával születik.
A patkolásra vonatkozó rész , ahogy megfogalmazod számomra értelmezhetetlen.
0, 2 vagy 4 patkót szoktak felütni. 2 patkót úgy szoktak, hogy csak az elsőkre. Ha a hátsókra kell, megy az elsőkre is.
Olyan nincs, hogy a négyből csak 1 lábra, vagy hogy csak a jobb vagy csak a bal oldalára menjen patkó.
Nem értettem én sem teljesen a kérdést, de remélem megválaszoltam.
Az hogy a ló "szimmetrikus" aranyos felvetés, de mint minden élőlény neki is lehetnek egyenetlenségei, sőt akár mozgásszervi problémái.
Gyakori, hogy csak az elülső két lábára kap patkót, mivel azon a terepen, abban a hasznosításban, amire használják, azok jobban kopnak. Eleve a mellső végtagokon több súlyt hord az állat (saját testsúly 70%-a + a lovas súlya).
Ritkább, amikor csak 1 patán van patkó, de előfordulhat, hogy vagy elhagyta a párját és kovácsra vár, vagy gyógypatkóról van szó, és ezzel az adott láb, vagy az egész ló egyensúlya kerül rendezésre.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!