Vágtánál miért áll meg a lovam?
Valóban privátban is írogat. Azt nem értem, mit számít neki, hogy mi mit gondolunk róla.
Ha tapasztaltabb lesz, rájön, hogy milyen egyszerű valakinek csupán a beszédéből tudni, hogy nagyjából milyen szinten van. Biztos a kérdezőnek is volt már olyan, amikor 5 perc beszélgetés után rájött, hogy valóban sokkal kevesebb tapasztalattal rendelkezik a másik, mint amit állít.
De szerintem semmi baj nincs azzal, ha kezdő az ember. Azzal van baj, ha nem ismeri a saját tudását és emiatt felelőtlen döntéseket hoz. Jelen esetben semmi bajom a kérdezővel azon kívül, hogy bizonyítani akarja azt, amit neki semmi szüksége nincs bizonyítani.
Ha az edződ nem segít, akkor másikat kell keresni, mert épp ez lenne a dolga.
Ezalatt rendes, hús-vér edzőre gondolok. Mi nem tudunk segíteni a monitor mögül, mert nem látunk, nem ismerjük se a lovat, se a te képességeidet.
Kérdező!
Olyan nincs a lovaglásban, hogy ha a ló valamit nem akar, akkor Te lovasként ráhagyod.
Nem.
Ha vágtázni akarsz, akkor a ló - hacsak nincs egyéb pszichés problémája - vágtázni fog, ha beugrattad...
Az, hogy miért áll meg, azt Neked és az edződnek kell tudnia.
Nézze meg az edződ, hogy mi lehet a baj.... külső szemlélő, főleg, ha szakember is, ezt pontosan fogja látni.
Lehet, hogy akaratlanul is kapaszkodsz a szárba... így hiába hajtod előre, meg fog állni, mert ellentétes segítségeket kap tőled és döntenie kell - helyetted - hogy mit csináljon.
Megáll, mert az "állj" segítséged - tudat alatt - erőteljesebb, mint az előrehajtó.
De ezt az edződ látná, ha te nem érzed..
Ahogy a 15- ös mondta, lehet pálca is.... bár én azzal óvatosan bánnék.
Ha a lónak pszichés gondja van a vágtával a pálca többet árt, mint használ.
Ha szimplán csak bevágja a bunkót a ló, akkor meg lehet pálcázni, de ésszel.
ha szárba kapaszkodás van, arra se jó megoldás a pálca, ott a tartáson kell javítani.
Kedves 17!
Azért óvatosan az ilyen tanácsokkal, mert ha egészségügyi problémája van a lónak, akkor nem kell olyan helyzetbe kényszeríteni, ami fájdalmat okoz neki, hisz pont azért nem csinálja, mert tudja, hogy nem jó neki sem
Sok ugrólovas ráfogja a lovára, ha megáll az akadály előtt például egy rossz távolságnál, hogy köcsög a ló, mert nem segítette ki, vagy mégrosszabb esetben azt hiszik befejelt a ló. Pedig az állat tudja, hogyha abban a helyzetben elugrana, például meghúzná magát. Ha egy ilyen helyzetben keresztül akarod vinni a lovon 'azért is' az akaratodat, pont hogy te idézed elő a lónál a befejelést, elveszted a bizalmát. Persze ez nem azt jelenti, hogyha megáll a ló akkor rá kell hagyni, de nem kell megbüntetni a lovat, ha ilyen okból áll meg. Nagyon egyszerű módja a javításnak a gyakorlás, és amikor megcsinálja helyesen akkor ráhagyni, vagy akkor amikor tőle elvárható szintjen megoldja.
Nagyon sok lovas félreértelmezi a lova jelzéseit, tiszteletlennek gondolja a lovát, és mivel így is reagálják le a szituációt, a ló később azonosul vele, felveszi az attitűdöt is, mint egy gyerek, akire folyton mondogatják, hogy rossz.
18 -as!
Amikor azt mondtam, hogy "Olyan nincs a lovaglásban, hogy ha a ló valamit nem akar, akkor Te lovasként ráhagyod.." akkor én az alapjármódokról beszéltem és alapfeladatokról és nem az ugrásokról vagy pl. a Passage - Piaf átmenet lelovaglásáról, ami egy speciális feladat lónak, lovasnak egyaránt.
Egy dolog az alapfeladat, és megint más a sport célú - speciális - feladat, amit valóban nem kell és nem szabad erőltetni, ha a lónak olyan napja van.
De a kérdező problémája a vágtával van....valamiért.
Kedves 19es!
18-as vagyok. Én pedig nem a speciális feladatokról, hanem BÁRMILYEN mozgásformáról beszéltem. Az ugratás egy szemléletes példa volt.
Van olyan ló, aki ha a lovas ügetni akar vele, rúg. Ez lehet olyan ellenkezés is, amire te utaltál, és okozhatja egészségügyi probléma, például becsípődés is, amire nem szabad ráterhelni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!