Lehet egy ló sánta/nyomhat a lába attól, hogy fel van törve az egyik körme?
Kedves kérdező!
Ne foglalkozz az előzőkkel. Jogos a kérdés, jól gondolkozol és sajnos orvos ügyben is (szerintem) igazad van, sokszor jártunk mi is így, mindenki csak találgat, valaki látatlanban okoskodik.
A patát nevezik körömnek is, ezen semmi fennakadni való nincsen.
Ha csak felületi feltörés, akkor nem kéne sántaságot okozzon, kivéve, ha megzavarja a ló egyensúlyát. Ha nem csak felületi, akkor természetesen okozhat sántaságot.
Van képed az szóbanforgó patáról/patákról?
Miből gondolod, hogy patából sánta? Nem lehet hogy hátból, nyakból vagy csípőből? Vagy esetleg lábból?
Ez a kérdés melyik kérdésemre volt válasz? vagy másik válaszolónak írod?
Ha valaki ennyit foglalkozik lovakkal, az valószínűleg ismerősökön keresztül találkozik ilyen jelenséggel, mégha van olyan szerencsés is, hogy neki nem sántul le lova.
Kedves 11!
Lefotózom délután, hogy most hogy néz ki a patája. Egy ponton feltört a széle és az egyik irányban fel is hajlik a külső réteg. Sajnos a pataszerkezete alapból gyenge, viszont most, hogy erről beszélünk feltűnt, hogy igazából mindig ezen a ponton törik fel. Szerintem átvizsgálom a Ting és Shu pontokat is rajta délután.
Sajnos nem tudom kizárni hogy más okozná a problémát. Viszont annyit megállapítottam, hogy ez hideg sántaság. Rendszeresen visszatérő (feltehetően krónikus), és időnként felerősödik majd csillapodik. Abból gondolom, hogy esetleg a törés is hozzájárulhat, hogy nem volt jártatva megint hetekig, aztán most mire jobban feltört az eddigi kis repedés, láthatóan felerősödött a sántítás újra. Patairha gyulladása volt már, de most nem meleg a csüdartériája.
Ugyanakkor a repedés is lehet egy másik probléma folyamatos fennállásának következménye nála :(
13. Nálunk nem pályáról lehozott kinyírt lovak vannak, egytől egyig minden lovunk (ismerősi körben is) meg van kímélve. Szerencsére nagyon ritka ha állatorvost kell hívni hozzájuk.
Az, hogy Te ezt elhiszed-e engem kicsit sem érdekel, menj másokhoz levegőt rontani vagy tedd a dolgodat inkább internetes értelmetlen viták és kötekedés helyett.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!