Akinek jàr lovagolni a gyereke válaszolna?
#8 Szerintem így sem oké. Pofátlan lenyúlás.
Elmondom, mifelénk hogy volt. (A környék "tróger" kategóriás lovardája volt, nem elitista versenyistálló.) A kicsi gyerekek pónin, voltizshevederrel kezdtek ügyességi gyakorlatokkal. Mikor már érezték a lovat és leért a lábuk, átkerültek futószárra kislóra 30 perces órákra. Fejlesztették az ülésüket, az egyensúlyukat, a szárkezelés alapjait, ismerkedtek a nyereggel. Mikor már stabilan ültek, elengedték őket a karámban ugyanazon a lovon, de az oktató csak rájuk figyelt, folyamatosan adta a feladatokat (kiskör, nagykör, lépés, ügetés), és ha már volt egy kis gyakorlatuk, akkor kerültek csak osztályba 3-4 másik hasonló szintű gyerekkel. De akkor is kapták a feladatokat folyamatosan, nem lehetett lazsálni, persze az egyéni hibákat javították.
Ebben a korosztályban nagy különbségek vannak a gyerekek között. Van olyan 6 éves, aki odafigyel, ügyes, terhelhető, tanítható. Illetve vannak azok akik inkább csak sétáltathatóak, elkallódik a figyelmük. Leginkább csak lóhoz-szoktatásról lehet beszélni ebben a korban. A lovaglás elsajátítását leginkább a nyelvtanulázhoz tudom hasonlítani, ugyanis egy összetett jelrendszert tanul a lovas, amivel kommunikálni tud a lóval, illetve meg kell tanulni értelmezni a ló jelzéseit. Ehhez kell egy bizonyos szellemi érettség, illetve hatalmas tudásvágy és érdeklődés,na meg otthoni foglalkozás is, tehát beszélni kéne róla otthon is, hogy mi a nyereg, mert sok gyereknek még a 10 évesnek is hiába magyarázom, ott épp tudja, de nem tanulja meg.
Szóval a legtöbb gyerekkel max torna megy futószáron, ülésbiztonság kialakítása.
Az viszont elég felelőtlen dolog, ha egy másik szinte gyerekre van bízva.
Senki nem mondta hogy baj van a gyereked szellemi képességeivel, de 6 évesen nem hinném hogy jót tenne neki intenzív egyéni edzésre beíratni. Ennyi idősen szóljon a lovaglás a játékról, az állatokkal való ismerkedésről a többi gyerek társaságában.
Mondom ezt úgy, hogy edző vagyok és volt már 6 évesem, akit versenyre vittem, nem erőltettem, de nagyon érett volt a korához képest. Úgy általában viszont nem javaslom, és nálam is nagy csoportban lovagolnak a kisebb gyerekek. Szoktak is rám neheztelni miatta, de akkor is úgy gondolom, hogy 10 éves korig nem kell ezzel is terhelni őket, legyen a lovaglás kikapcsolódás.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!