Kezdőoldal » Állatok » Lovak » Melyik fajta lehet megfelelő?

Melyik fajta lehet megfelelő?

Figyelt kérdés

Régi vágyam beteljesülése a küszöbön. Lovat szeretnék vásárolni tereplovaglásra, saját föld művelésére (kisebb terület szántása, boronálása, kaszálása) és fa közelítésére erdőben.

Nagyon tetszenek a hidegvérű lófajták, mint a noriker, vagy a belga hidegvérű, viszont úgy gondolom, hogy velük a lovaglás nem lenne túl élvezetes (hegyvidéken pláne). Ellenben a munkát bírnák. Az is igaz viszont, hogy többet lovagolnék, mint dolgoznék velük. Ennek megfelelően gondoltam még 2 magyar lófajtára. Egyik a nóniusz, másik a lipicai. Itt viszont az a bajom, hogy lovaglás velük jó lesz, ellenben tartok attól, hogy mennyire lehet őket munkára befogni. 1 ha területem van, ami fel van osztva szántóra és kaszálóra. Ezeket szeretném velük művelni. Illetve saját célra szeretnék tűzifát is közelíteni.

Melyik lehet megfelelő?

2022. okt. 6. 08:35
 1/6 anonim ***** válasza:
100%
A nóniusz alkalmas lehet erre a célra, nyilván egy kicsit zömökebb testalkatú azon belül. Leginkább fogatos ló, tehát húzásra is alkalmas. Emellett rengetegen használják hobbi hátaslónak terepre főleg. Viszont arra számítani kell, hogy gyakran tuskók tudnak lenni, érzéketlenebbek (általánosságban!) a fajták többségénél. Nagyobb határozottságot igényel, de a kellő hozzáértés megvan, jó társad lehet.
2022. okt. 6. 09:18
 2/6 anonim ***** válasza:
100%
A nóniusz lenne erre a célra megfelelő szerintem. Földműveléshez a lipicai sztem nem alkalmas, hiába "használják" őket kocsihúzásra is, a földművelés az viszonylag nehezebb fizikai munka. A nóniusz valóban lehet makacsabb típus, de megfelelő neveléssel ez kordában tartható, kezelhető.
2022. okt. 6. 12:08
 3/6 anonim ***** válasza:
100%

Igen, esteleg nóniusz. De eszembe jutott a haflingi.

Őket Tirolban hegyvidékeken használják, jó munkaerők. Nem a túltenyésztett luxus lovardai Hafira gondolok, hanem az 'original' jellemű és külleműre. Original alatt a zömökséget és a munkára való rátermettséget értem, természetesen a fajta adottságai mellett.

2022. okt. 6. 19:15
 4/6 anonim ***** válasza:
Ja és gondolom felnőtt vagy (170 cm körül) akkor ha egy 150es Hafit ha kifogást, tök jól ellesztek. Amúgy kicsit makacs, de ez nem általánositás. És dolgoztam makaccsal és 'bárány' Hafival is.
2022. okt. 6. 19:17
 5/6 anonim ***** válasza:
100%
Van ott másik ló? Mivel ugye egy lovat nem szabad tartani társas mivolta miatt. Így vehetnél egy tereplovat, és egy kisebb, zömökebb társat neki, akivel tudsz húzni :)
2022. okt. 6. 20:30
 6/6 anonim ***** válasza:
100%
Igen ez logikus utolsó 😁
2022. okt. 6. 20:52

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!