Milyen segédszárat használjak kezdetben?
Én nem szeretem a gumis lekötőszárakat/ góg/ chambon. Számomra mindig túl rövidnek tűntek (mégha a legnagyobbra is volt állítva) és túlságosan bekenyszeritettek a ló fejét a keretbe és nem egy ló ment a szár mögött emiatt.
A kikötőszár szerintem sokkal jobban állítható a ló nyakához és finomabb.
Lekötőt semmiképp, az max korrekcióra való és csak alkalmanként használjuk.
Futószárazni eleinte érdemes kapicánnal, lehetőleg bőrrel, ami jól passzol a fejére, mert a gurtnis szart se ér, már bocsánat (tudom, hogy nem olcsó). Az elején tuti van egy kis sárkányröptetés, de inkább így tanulja meg az alapokat, mint, amikor már zabla van a szájában és ahhoz csatlakozik a futószár.
Amikor már kantárral futószárazol, ahogy előttem is írták eleinte csak időszakosan pár percre tegyél kikötőt és tágan, elég "húzgáglás" a szájának az, ha lötyög. Végül is az a cél, hogy előre és lefelé nyúljon, illetve keresse a támaszkodást. Aztán szép lassan 1-1 lyukkal húzhatod összébb is. Amikor kikötővel futószárazol akkor a belső zablakarikába csatold a futószárat, hiszen a kikötő a túloldalon "ellentart", a szársegítségeket ugyanúgy tudod adni, mint lovaglás során.
Nem tudom ez hányadik lovad, amit belovagolsz, de jobb ha veled van egy tapasztalt segítő is, főleg az elején. Túl sok futószár nem kell neki, eleinte elég 20 perc összesen és akkor már ment mindkét kézen, ahogy szokja megfele a feladatot úgy lehet nyújtani az időt. Én általában 40-45 percet dolgozok egy belovagolt lóval.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!