Kezdőoldal » Állatok » Lovak » Hogyan tudnam visszafogni a...

Hogyan tudnam visszafogni a lovam?

Figyelt kérdés
Van egy 5 eves arab teliver kancam, es hihetetleul energikus nem lehet visszafogni. Erzekeny szaja van, de ha megindul nem lehet megallitani. Sima egyszeru zablat hasznalok ra. Az lenne a kerdes hogy hogyan tudnam konnyebben visszafogni? Vagy a temperamentuma miatt csinalja es nem lehet javitani rajta? Rendszeresen van mozgatva, 15-20kmt szoktunk menni vele hetente, es sose farad el. Egyedul is szeretnek menni vele terepeket, csak nem merek kimenni vele amiatt mert nem tudom visszafogni es ha megindul vagtaba megallithatatlan.
2021. nov. 1. 13:42
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
21%
Próbáld ki vele a feszítő zablát. Persze óvatosan vele, gyengébb jeleket kell vele adni, és csak fokozatosan erősítsd, ha muszáj.
2021. nov. 1. 13:50
 2/14 anonim ***** válasza:
100%
Vedd meg az "Elrontott ló utóidomítása" című könyvet, és Gőblyös Istvántól az "Egyensúly, elengedettség, egyenesség" c. könyvet. Az első konkrétan foglalkozik az elrohanás problémájával, tünetmentesítés szinten, a másodikból megérted, hogy miért rohan el. Lehet rajta javítani, sok földi munkával és rengeteg átengedéshez szükséges gyakorlattal. Sajnos simán a testsúlyoddal és a zablával nem fogod megoldani ezt a problémát helyben, terepen, hanem karámban kell dolgozni hozzá.
2021. nov. 1. 13:52
 3/14 anonim ***** válasza:
100%
Második vagyok: ne hallgass az elsőre, a feszítőzabla a finom jelek átadására vonatkozik, nem pedig arra, hogy fájdalommal fogjuk vissza a lovat. Ez egyszerűen nem működik. Ismerek telivért, akinek feszítőzik a száját, annyit érsz el vele, hogy érzéketleníted a szársegítségekre, és felkeményedik a szája. Csupán "szájból" nem fogsz visszafogni egy elrohanó lovat, akinek az a problémája, hogy nem átengedő.
2021. nov. 1. 13:53
 4/14 anonim ***** válasza:
100%
Hogy teljesen érthető legyek: hiába írja azt az első, hogy finom segítségeket adj díjlovagláshoz való zablával, ez egyszerűen nem így működik. Szársegítségekkel NEM lehet hatékonyan kezelni egy ilyen összetett problémát.
2021. nov. 1. 13:54
 5/14 anonim ***** válasza:
100%
#1 vagyok, bocsánat ha rossz tanács volt. Ahová járok, ott ezzel oldják meg ezt a problémát, de kezdem már egyre jobban sejteni milyen is ott a színvonal (más miatt is)
2021. nov. 1. 14:13
 6/14 anonim ***** válasza:
91%
Ami nem megy csikózablával, pelham zablával sem fog menni. Felejtsd el a feszítőt, ne kísérletezz vele.
2021. nov. 1. 14:14
 7/14 anonim ***** válasza:
94%

2. vagyok: ez egy nagyon, nagyon összetett probléma, amit látszólag lehet kezelni helyben igazgatással, de a valóságban egyáltalán nem. A ló azért rohan el, mert nem átengedő. Ahhoz, hogy átengedő legyen, meg szükséges rengeteg földi munka, és egyéb átengedő feladat (hajlítások, állítások, egyensúly feladatok), kb. egy rev vizsga anyagát kell átgyakorolni a lovon. Ha már úgy érzed, hogy egy ugró vagy díjlovas rev gyakorlati anyaga menne a lovon, akkor nem lesz probléma az elrohanással, vagy ha igen, akkor oda kell visszanyúlni.

A tünetkezelés (helyi fegyelmezés, szájrángatás) azért nem megy, mert ilyenkor a ló nem támaszkodik a kezeden, hanem beledől, és 20-30 kilót kellene visszafognod (ezen akarsz könnyíteni a feszítővel). Ha magától támaszkodik, felajánlja, hogy te idktáld az iramot. Ha mindenáron helyben akarod kezelni a problémát, akkor állítsd a lovat körre, mert akkor nem tud tovább gyorsulni, és kiskörben vezesd le. Nyugodtan ülj, és a lábaddal billentsd ki az egyensúlyából (vágta közben ütemet kell adnod a lábaddal, add neki továbbra is az ütemet, de lassabban). Ha már érzed, hogy a ló rohanna el, vezesd le kiskörben, ne engedd begyorsulni. Ha már begyorsult, tépheted a száját, nem fog segíteni rajtad.

2021. nov. 1. 14:21
 8/14 anonim ***** válasza:
74%

Nekem is arab kancam volt, most már az orok vadaszmezokon van az en kicsikem

Ugyan ilyen rohanos volt raismertem a kerdesedben

En nem csak terepen dolgoztam vele hanem inkabb palyan, fiatal korában egyatalan nem is tudtam visszafogni neha viszont nagyon figyelmes volt foleg ha szőrén lovagolta, szerintem probald meg szőrén, nekem akkora siker elmenyem volt hogy zabla nelkuli kantarokkal is kísérleteztem feludulesek voltak az ilyen edzesek

Egeszen haláláig életerős eleven volt egyik reggel nem kelt fel

Kivanok sok szerencset a lovadhoz

2021. nov. 1. 14:31
 9/14 anonim ***** válasza:
33%

Nem értek hozzá, de filmekben azt láttam, hogy: Hó Hó Hó!

Ha meg el kell indítani, akkor: Gyí Gyí Gyí!

2021. nov. 1. 14:40
 10/14 anonim ***** válasza:
100%
Ahogy irtak, a kiskor a leggyorsabb megoldas, ott muszaj lassitania, mert kenyelmetlen lesz neki mashogy. Ha teped a szajat, huzod a kantart, azzal csak az ellenkezojet valtod ki, meg jobban elkezd huzni. Hajlitgatassal is meg lehet probalni lassitani, de az uleseddel is visszabb tudod fogni, ha nem mozogsz vele egyutt, hanem lassabban. Nalam az is bevalt egy elrohanos lonal, hogy meg rahajtottam, hogy menjen elore, akkor szaladjunk, ha annyira akar. Meglepodott ezen, es atengedte magat.
2021. nov. 1. 15:42
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!