Kantározásnál elkapja a fejét a ló, mit tegyek, hogy tartsa?
Nyár elején lustaságból ráhagytam egyszer, amikor nem akarta a szájába venni a zablát, azóta folyamatosan megszívat kantározásnál. Nem kéne, hogy baj legyen, mert elvan zabla nélkül, de nem akarom ráhagyni, hogy ne nőjön a fejemre. Tudom, hogy nem szokatlan számára semmi, ugyanúgy szerszámozom, ugyanazt a zablát használom már egy éve, szóval biztosan azért csinálja, mert rájött, hogy megteheti. A szája érzékeny, de nem volt még sebes, illetve balesete se volt, nem téptem bele vagy ilyesmi. Sima egyszer tört zablát használunk.
Ha közelítek felé, elkapja a fejét, hátrál, elfordítja a fejét, stb. Láthatóan nem ideges, csak bepróbálkozik. Próbáltam már úgy, hogy rövid száron kikötöm, és kb csak 40 centit hagyok neki, nem működött. A zabla ízesítése se megoldás, mert magától a szerszámozástól őrül meg, ha a szájában van a zabla, már nem tátog, max. rágcsálja, láthatóan nem utálja, plusz az nem motiválja, hogy nyugodtan álljon. A kötőfékezést hagyja, azzal semmi baja.
Erőszakkal nem tudok/akarok a szájába nyúlni, és nem tudom egyszerre lefogni a fejét és felhúzni a zablát. Ha megkérek valakit hogy tegye a szájába a zablát, általában sikerül elsőre (másnál is kapkodja a fejét, de nem olyan erősen, mint nálam).
Vidd be a pályára kantár nélkül, de vigyél magaddal egy kantárt is. Kezd el dolgoztatni a lovat (nem kell nagy dolgokra gondolni, ügessen 2 kört futószáron pl.). Utána pihenő, de azzal egy időben próbáld meg felkantározni. Fontos, hogy a pihenő és a kantározás minél inkább egy időben történjen, ne egymás után.
Ha nem hagyja semmi gond, de mehet megint dolgozni. Pl. 2 kör ügetés megint és próbáld meg újra. Ezt játszd egy darabig és leesik neki a tantusz. Ha hagyja magát kantározni akkor nagyon dicsérd meg és hagyd abba a munkát vele, ne kezdj neki utána még lovaglásnak vagy ne futószárazd tovább, mert akkor nem köti össze, hogy, ha hagyja magát akkor hamarabb szabadul.
Remélem ez segíteni fog.
#2 Ez szerintem szuper ötlet!
Én répát/almát akartam javasolni. Megmutatni neki, hogy van, és csak akkor odaadni neki, ha hagyja magát. De amit #2 írt az szerintem mégjobb, nagyon rafkós! :)
Utolsó, köszi a választ:) még azt olvastam valahol, hogy megpróbálhatok mézet kenni a zablára :D
tudom, hogy működik a szájbanyúlás, de nem tudom megcsinálni egyszerre a szíjak felhúzásával, úgy, hogy még a fejét is tartom. Nincs négy kezem ehhez, és alacsony is vagyok. Egyébként a füleit sajnos én is megnyomorgatom néha
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!