Kezdőoldal » Állatok » Lovak » Kantározásnál elkapja a fejét...

Kantározásnál elkapja a fejét a ló, mit tegyek, hogy tartsa?

Figyelt kérdés

Nyár elején lustaságból ráhagytam egyszer, amikor nem akarta a szájába venni a zablát, azóta folyamatosan megszívat kantározásnál. Nem kéne, hogy baj legyen, mert elvan zabla nélkül, de nem akarom ráhagyni, hogy ne nőjön a fejemre. Tudom, hogy nem szokatlan számára semmi, ugyanúgy szerszámozom, ugyanazt a zablát használom már egy éve, szóval biztosan azért csinálja, mert rájött, hogy megteheti. A szája érzékeny, de nem volt még sebes, illetve balesete se volt, nem téptem bele vagy ilyesmi. Sima egyszer tört zablát használunk.

Ha közelítek felé, elkapja a fejét, hátrál, elfordítja a fejét, stb. Láthatóan nem ideges, csak bepróbálkozik. Próbáltam már úgy, hogy rövid száron kikötöm, és kb csak 40 centit hagyok neki, nem működött. A zabla ízesítése se megoldás, mert magától a szerszámozástól őrül meg, ha a szájában van a zabla, már nem tátog, max. rágcsálja, láthatóan nem utálja, plusz az nem motiválja, hogy nyugodtan álljon. A kötőfékezést hagyja, azzal semmi baja.

Erőszakkal nem tudok/akarok a szájába nyúlni, és nem tudom egyszerre lefogni a fejét és felhúzni a zablát. Ha megkérek valakit hogy tegye a szájába a zablát, általában sikerül elsőre (másnál is kapkodja a fejét, de nem olyan erősen, mint nálam).

2021. szept. 2. 22:43
 1/9 A kérdező kommentje:
+ novemberben reszelték a fogait, elvileg nincs fogproblémája, legalábbis én nem látom. Persze tévedhetek
2021. szept. 2. 22:46
 2/9 anonim ***** válasza:
96%

Vidd be a pályára kantár nélkül, de vigyél magaddal egy kantárt is. Kezd el dolgoztatni a lovat (nem kell nagy dolgokra gondolni, ügessen 2 kört futószáron pl.). Utána pihenő, de azzal egy időben próbáld meg felkantározni. Fontos, hogy a pihenő és a kantározás minél inkább egy időben történjen, ne egymás után.

Ha nem hagyja semmi gond, de mehet megint dolgozni. Pl. 2 kör ügetés megint és próbáld meg újra. Ezt játszd egy darabig és leesik neki a tantusz. Ha hagyja magát kantározni akkor nagyon dicsérd meg és hagyd abba a munkát vele, ne kezdj neki utána még lovaglásnak vagy ne futószárazd tovább, mert akkor nem köti össze, hogy, ha hagyja magát akkor hamarabb szabadul.

Remélem ez segíteni fog.

2021. szept. 2. 23:13
 3/9 anonim ***** válasza:
100%

#2 Ez szerintem szuper ötlet!

Én répát/almát akartam javasolni. Megmutatni neki, hogy van, és csak akkor odaadni neki, ha hagyja magát. De amit #2 írt az szerintem mégjobb, nagyon rafkós! :)

2021. szept. 3. 04:44
 4/9 A kérdező kommentje:
Köszi, ez szuper ötlet! Szombaton írok, hogy sikerült-e.
2021. szept. 3. 08:44
 5/9 anonim ***** válasza:
76%
Hello, 2es ötlete biztos jó, bár kicsit nagy kalandnak tűnik egy kantározáshoz :-) Nem tudom, egyáltalán nem tudod felkantározni? vagy csak megy a harc x ideig aztán csak beveszi? Kötőfékre kantározod, vagy kötőfék le és helyette kantár? Mi van, ha nem harcolsz, csak szépen kivárod? ő fej fel Te vársz (nyakába a szár, ne menjen el) nem tartja fent a fejét egy örökkévalóságig :-) nálunk van ilyen idős ló, sok éve párszor kezdők elrontották a kantározást, azóta az van hogy kantárt meglátja, fej fel kb 10-20mp, aztán fej le zabla szájba minden okés. Nyilván a Tiéddel lehet tovább kell várni, de idővel csak rájön, hogy nem kerülheti ki a zablát. Vagy, ha ez nem elég akkor, kisebb léptékben az, amit 2-es mondott, nem futószár csak maga körül forgatni párszor (hátulját hajtod), a kötőféket fogva, aztán megállít - próba, ha ellenkezik ismét forgat stb. Lényeg Te legyél makacsabb a lónál.
2021. szept. 3. 09:21
 6/9 anonim ***** válasza:
65%
Nem nagy művészet betolni az ujjad a szájszegletbe, hogy kinyissa a száját, míg betolod a zablát, egy időben az én lovam is ezt csinálta, de aztán helyreraktuk a dolgot. Ha zsiráfkodik is, az már rosszabb, főleg ha kisebb vagy. Egy barátnőm lovánál ezt úgy oldottuk meg, hogy szét csatoltam baloldalon a zablánál a kantárt. Aztán lekértem a fejét és csak az üstökét vakargattam percekig, aztán mikor lazult, akkor rátettem a tartkószíjat, a zablát csatoltam utoljára. Kb a 3. alkalom után nem kellett már szétcsatolni a szerszámot, hanem egyből rá lehetett adni. mondjuk ott az volt az ok, hogy előtt más kantározta, aztán a fogához verte a zablát, meg a fülét is meggyötörte. A lovardában is van egy kanca, az se egyszerű eset, de ő direkt szívózik, sajnos ő az az eset, ahol a tutujgatás meg a türelem nem jön be, ha szopat, szájba kell vágni 1x utána nincs gond, mert aki lejátszotta vele, az bármikor tudja kantározni, de ha bénázol, akkor csak a küzdés van vele.
2021. szept. 3. 10:12
 7/9 A kérdező kommentje:

Utolsó, köszi a választ:) még azt olvastam valahol, hogy megpróbálhatok mézet kenni a zablára :D

tudom, hogy működik a szájbanyúlás, de nem tudom megcsinálni egyszerre a szíjak felhúzásával, úgy, hogy még a fejét is tartom. Nincs négy kezem ehhez, és alacsony is vagyok. Egyébként a füleit sajnos én is megnyomorgatom néha

2021. szept. 3. 10:45
 8/9 anonim ***** válasza:
67%
Egy kézzel tolod be a zablát, ugyanazzal a kezeden lévő hüvelyk ujjaddal nyúlsz be a szájszegletbe
2021. szept. 3. 15:34
 9/9 A kérdező kommentje:
igen, ezt mondja mindenki, aki már szenvedni látott, de komolyan nem tudom ezt megoldani. ha tudnám, nem itt kérnék alternatívákat
2021. szept. 3. 20:32

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!