Patacipő vagy patkó?
Úgy tudom, némelyik patacipő már pótolni tudja a patkó funkcióját. Ennek fényében, jobb lehet a patacipő olyan téren, hogy nem kell patkolni a lovat, csak körmölni? Tudom én, hogy nem fáj neki, de én jobbnak tartom ráadni olyan terep a cipőt, ahol jobb ha van rajta, mint hogy patkolva legyen.
(Még nincs lovam, de idővel szeretnék)
Plusz a patacipő terepen nagyobb, hegyes kőtől is védi, ami befúródhatna menet közben. Szerintetek jobb mint a patkó?
Illetve én úgy tudom, hogy ha nem muszáj nem patkolnak lovat, de ezt akkor is lehet alkalmazni.
Ha kell patkolni, akkor kell. Azon a patacipő nem segít semmit, kivéve ha állandóan rajta van a lovon ami nem a legjobb.
Illetve a lónak meg kell szoknia a pata cipőt mert teljesen más lesz azon menni mint a saját patáján.
Sőt pont a sima talpa miatt nem lesz jó nagyobb köves terepen a cipő, mert nem fog tudni kapaszkodni a ló.
Nem a gyógypatkóra gondoltam.
Vannak lovak amiknek a patájuk patkó nélkül a semmitől is feltörnek és elkopnak.
Az én lovam pont ilyen, hogy muszáj patkolni mert álló helyében is még így is feltörik a patája, pedig ápolva van neki folyamatosan.
Ha mezitlábas lenne akár csak fél napokat, lesántulna.
Ha alapvetően egészséges a lovad patája, de félsz hogy terepen megnyomja egy kavics vagy néha betonra is fel kell mennetek és nem akarod, hogy csússzon vagy kopjon a patája, megterhelje az izületeit, akkor tökéletes a patacipő, emiatt felesleges patkolni.
Viszont, ha nagyon rossz a pataszerkezete és össze-vissza törik a patája akkor kelleni fog patkó. Ha érzékeny a talpa és hipp-hopp tályogos lesz, ha megnyomja valami, akkor szintén nem jó a patacipő, mert ugye a karámban is megnyomhatja valami, de a patacipő nem lehet egész nap rajta (legalábbis azok a fajták, amiket én ismerek).
A csúszás ellen a patacipő is jó, csúszásmentes a talpuk +egyes darabokba még sarkat is lehet csavarni. Azzal akár még füves pályás ugróversenyre is mehetsz, mint egy sarkas patkóval.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!