Mit jelent a tömörítés?
#1 hát jó kérdés hol hallotta. Életemben nem hallottam sehol, hogy tömörítés.
Sőt rengeteget olvastam a lovaglás témakörben, mindenféle szakágban de sehol nem is láttam róla semmit.
5ös vagyok. Majdnem elfelejtettem, de válaszolok végre. A tömörítés a rövidítésnek azon formája, amikor a ló rövidítés közben kereken, hátból és aktív hátsó lábakból dolgozik. Ez aztjelenti, hogy nem csapja fel a fejét, nem akarja tehermentesíteni a hátát (ahogy rengeteg lovasnál látjuk versenyeken díjugratásnál), hanem kifejezetten hordozza a lovast. Ha ez külön feladat nélkül van kérve a lótól, a ló szinte hangtalanul megy (például vágtában, mintha lépésben menne), éringeti a talajt helyes lábsorrenddel.
Feladatok közben szükség lehet rá rudazásnál, ha például szűk a távolság a rudok között, vagy korrigálunk, továbbá ugratásnál, hogy a lovat megfelelő állapotba hozzuk az elugráshoz. Ilyen állapotban, mint az összeszorított rugó, a ló is konnyebben 'kilő', elugrik, szinte helyből át tudja ugrani az akadályt amire fel van készítve, illetve magasabb akadályok esetén sem kell 'rákergetni' az ugrásra, hogy átérjen vagy megugorja. Továbbá összetett ugrásoknál, két ugrás között segít ideális távolságot találni.
Kivétel!
Az is tömörítés, ha a ló rúgója összetolva marad, azaz rendkívül összeszedett és aktív, ugyanakkor ezt nyújtottvágtában teszi meg, anélkül hogy az eleje vagy hátulja kinyúlna, csak pattogtatva megy tovább.
Ha kihagytam valamit bocsi
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!