Kezdőoldal » Állatok » Lovak » Nagyon félek, hogy valami...

Nagyon félek, hogy valami mérgező van a legelőn?

Figyelt kérdés

2 pónink van itthon, eddig bértartásban voltak. A karámjukvan tuti nincs semmi mérgező. Alig 1 hete vannak nálunk, még a legelőre nem tettük ki őket, majd ha megszokják az új helyet.

Viszont bennem van egy érzés, hogy valami rossz van a legelőn, amit nem veszek észre, és a szénában majd megeszik (első kaszálásunk a legelőről volt). Most nem a mi szénánkat eszik még, azt télre tartjuk. Parázok, hogy a miénkben lesz valami, amit megesznek és betegek lesznek, mert régebben (amikor egy sz@r lovardában tartottuk őket, szerencsére gyorsan el is hoztuk onnan őket) már volt ilyen, hogy valamit megettek és a kanca rosszul is lett, a lovász meg nem hívott, hogy baj van.

Most meg rettegek, hogy megint történik valami. Mit csináljak? Már a neten végignéztem az összes mérgező növényes oldalt, minden könyvemet átbújtam. Esetleg ha itt csatolok képet, valaki megnézni?

2021. júl. 11. 09:58
 1/3 anonim ***** válasza:
Ööö én most ezen kamillázok. Egy állattartó nem lutriba f€l hanem terep szemlét tart cm-ként a legelőn mielőtt legelőre viszi az állatát. Ha nem értesz hozzá kérj szakember segítségét pl. Növény doktor, agrármérnök és stb. Fizettek neki hogy nézze át a legelőt ahonnan majd szénát gyűjtötök, de ha van szántőfölded akkor te magad megtermelheted a szénát a lónak és akkor tudod mi van benne. Persze lehet keveredik közé pitypang pl. De az nem árt a lónak. Azt kell csekkolnod hogy milyen olyan növény magját viszi a légmozgás ami a lóra nézve veszélyes.
2021. júl. 11. 10:16
 2/3 anonim ***** válasza:
* nem lutriba fél
2021. júl. 11. 10:17
 3/3 anonim ***** válasza:

Nem értek nagyon a lovakhoz de az állatok nem hülyék. A legelőn nem fogják megenni a mérgező növényeket. Ez olyan ösztön mint hogy a majom aki az életben nem látott még kígyót, fél egy locsoló csőtől mivel azt hiszi kígyó. A lovaknak is vannak ösztöneik, felismerik a mérgező növényket. Ha nem ismernék meg őket, elég érdekes lenne az evolúció, és kicsit nehéz maradtak volna életben ennyi éven át. Főleg emberi segítség nélkül. Nyilván egy pár éves, külföldről behozott növényt, amit eddig nem láttak a lovak, se az elődeik, azt lehet megeszik. De erre pedig anyira minimális az esély....

Ami a szénát illeti. Szerintem a penész a szénában sokkal nagyobb gondot okozhat mint az hogy valamilyen mérgező növény került bele. Meg aztán a szénából is tudnak válogatni, így pl a szúrós dolgokat nem fogják megenni.

De megy egyszer mondom, nem értek a lovakhoz. Én a birkáinkból, és a szarvasmarhából indultam ki. A birkák elvileg mindent lelegelnek, mint a kecskék, mégis a legelőn bizonyos növényket, már majdhogynem nekem kell kaszálnom hogy ne érjen derékig, annyira nem eszik. A tehenek szintúgy. Amikor legelnek folyamatosan szaglásznak is, és ami nem szimpatikus azt nem eszik meg. A borjak is valahonnan tudják hogy melyik növényt nem kéne megkóstolni.

De az egyes válaszlóval is egyetértek. Nézed meg a legelődet, és azt is hogy honnan kaszálsz, és akkor biztsora mentél

2021. júl. 29. 18:19

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!