Kezdőoldal » Állatok » Lovak » Négyes fogat. Mit tesz a...

Négyes fogat. Mit tesz a kocsis, ha megriadnak a lovak?

Figyelt kérdés

Régen volt egy kisebb incidens, amikor egy gyerek csörgő játékától megriadtak a lovak a szüreti felvonuláson és ha jól emlékszem nekimentek a kocsival valami betonelemnek. Ha jól tudom, akkor a kocsist vonták felelősségre az esetért.

Na igen, de, aki ismeri a lovakat, az tudja, hogy képesek bármitől megriadni és olyankor nehéz visszanyerni az uralmat. És ez csak egyetlen ló! Mi van akkor, ha egy négyes fogattal történik ez meg? Az egyik ló megijed, a többi ló pedig a másiktól ijed meg. Mit tesz ilyenkor a kocsis, hogy visszanyerje az uralmát? Felelősségre vonható-e, ha külső tényező miatt riadnak meg a lovak és emiatt karambolozik?

#baleset #karambol #fogat #négyes fogat
2021. ápr. 19. 02:26
 1/10 A kérdező kommentje:
No, a felelősségre vonás talán rosszul lett megfogalmazva. Arra lennék kíváncsi, hogy szakmai szemmel nézve jogos-e a kocsis felelősségre vonása egy ilyen esetben. Tehetett-e volna bármit is, hogy elkerülje a megriadást és a balesetet?
2021. ápr. 19. 02:31
 2/10 anonim ***** válasza:
10%

" Mit tesz a kocsis, ha megriadnak a lovak?"

káromkodik

"Tehetett-e volna bármit is, hogy elkerülje a megriadást és a balesetet?"

otthonhagyhatta volna a lovait

ha nincs bolondbiztos lova, akkor ne menjen közútra

2021. ápr. 19. 04:45
 3/10 anonim ***** válasza:
100%

“ ha nincs bolondbiztos lova,”

Bolondbiztos ló nincs. Gyerekkoromban, kb friss mopedjogsival egyszer egy belátható balkanyarban a középvonalon túl döntöttem a motort, kicsit hangosabb is volt a kelleténél, és nem veszélyesen közel, de a lónak már ijesztően közel volt ezekszerint, amikor visszamentem a helyemre, mert elkezdett ugrálni.

Szerintem ilyen helyzetben mnden ló megbokrosodik, csak akkor ezt nem tudtam.

Igen itt káromkodott a kocsis meg rázta az öklét.

2021. ápr. 19. 07:06
 4/10 anonim ***** válasza:
100%
Szüreti felvonulásra ment... nem hiszem hogy ott ha abban a hangzavarban kihallotta egy gyerek csörgő játékát, amúgy meg ha ilyen könnyen megijed nem kellett volna ilyen környezetbe vinnie. Nem tudom hogy volt e még valami a történetben amiről nem tudunk de nekem ez így nem kerek
2021. ápr. 19. 09:20
 5/10 anonim ***** válasza:
88%

3

50-100 évvel ezelőtt lett volna létjogosultsága a kérdésnek, de a mostani KRESZ-t nem a lovasfogatok köré írták.

Ha van esély, hogy a ló megriad, akkor

1 nem viszek közterületre

2 100 méterenként megállsz és próbálod megnyugtatni

3 olyan töemget és féket raksz a kocsira, amivel megállítod a lovakat

4 nem fogsz be a szükségesnél több lovat

2021. ápr. 19. 09:27
 6/10 anonim ***** válasza:
100%
nem igazán tud mit tenni, csak ha megindulnak még jobban meghúzza a szárakat. Ha meg csak elkezdenek ugrálni a kocsisok általában adnak nekik az ostorral (én ezt nem tartom jónak, de bevett szokás vidéken)
2021. ápr. 19. 09:28
 7/10 anonim ***** válasza:
100%

“ Ha meg csak elkezdenek ugrálni a kocsisok általában adnak nekik az ostorral (én ezt nem tartom jónak, de bevett szokás vidéken)”

Vidéki paraszt vagyok. Sosem tennék ilyet a lovaimmal. A lelkükre szoktam beszélni ilyen esetben. Az hat mindig.

2021. ápr. 19. 09:53
 8/10 anonim ***** válasza:
100%
persze tisztelet a kivételnek, csak több nyaramat is vidéken töltöttem olyan helyeken ahol sokat lovaskocsiztak és ott ezt láttam
2021. ápr. 19. 10:08
 9/10 A kérdező kommentje:

Itt van az eset végéről egy videó, amiről említést tettem:

https://www.youtube.com/watch?v=nnXY-2Ymaiw

Sajnos teljes verziót nem találtam meg, de a kommentekben alatta leírták, hogy mi történt.

2021. ápr. 19. 19:21
 10/10 anonim ***** válasza:
100%

Eleve kocsizni forgalomban csak stabilabb idegrendszerű lovakkal érdemes, felvonulni meg főleg... ahol zene, lufi, ilyesmik vannak. Egy négyesen legalább 2 segédhajtónak kell lennie, ha megáll a fogat, akkor megfogják a lovakat. Ha megindultak a lovak, akkor a hajtónak igyekezni kell, olyan helyre irányítania, hogy min~l kevesebb kár legyen, illetve csitítani kell a lovakat, illetve megfogni őket a szárral, fékkel.

Rendszeresen kocsizunk összeszokott forgalombiztos lovakka,illetve szoktuk őket tompítani is, karikással, színes dolgokkal, szokatlan zajokkal.

2021. ápr. 19. 19:48

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!