Kezdőoldal » Állatok » Lovak » Mit jelent az, hogy "vedd fel...

Mit jelent az, hogy "vedd fel a belső szárat"? Hogy kell végrehajtani?

Figyelt kérdés

Az állítás lovaglásához ***vedd fel a belső szárat*** kis mértékben, engedj kicsit a külső oldalon és belső csizmával tartsd meg a lovat, hogy ne forduljon el az állítás irányába. Ha a lovad egyenes vonalon halad tovább, de a nyakát kissé elfordítva meglátod a belső oldali szeme sarkát, akkor sikerült az állítás. Figyelj arra, hogy ilyenkor csak a nyak hajoljon, a törzs pedig maradjon egyenes.

Ez mit jelent? Legyen rövidebb a belső szár vagy csak emeljem meg a kezem? Hogy lehet ezt kis illetve nagy mértékben végrehajtani?

2021. ápr. 17. 10:42
 1/5 anonim ***** válasza:
40%
A belső szárt feszesebbre kell venni, aminek hatására a ló elfordul arra, mert "húzza" a száját. A külsőt azért kell lazábbra venni, mert ha fordul, akkor az a fele feszesebb lesz.
2021. ápr. 17. 17:38
 2/5 anonim ***** válasza:
90%
A belső kezedet kicsit, alig láthatóan magad felé húzod a szárat, de a külsőn tévhit, hogy engedni kell. Ha engedsz, a ló nem tömörödve állítódik, kimehet a vállán. A ló olyan mint egy rugó, ezt ne felejsd el.
2021. ápr. 17. 20:52
 3/5 anonim ***** válasza:
91%

A belső szárat magad felé húzód és állítasz rajta ( gyűrűs ujjal pulzálsz - megtart/húz és enged). Ha jól képzett a ló, nem magad felé, hanem a füle felé tartod a szárat (persze ehhez stabil támaszkodás kell, nem lebeghet a szár csak úgy) és ott állítasz.

A külső oldalon sosem engedünk, mindig a belső az engedő. A külső a vállat tartja. Megint képzettség kérdése, hogy eközben a külső szár a nyakát lapítja és fent tartja vele a támaszkodást (ezen a szinten szerintem még nem vagyok, ezért most nem részletezem)

Fontos tudni, hogy az állítás helytelen, ha: a ló szár ellen megy (felcsapja a fejét, az orrnyerge jóval vízszintes előtt van), szár mögött van (a nyaka íves,de sz orrnyerge vízszintes mögött van), tarkóból megtörik (a nyaka nem hajlik az ívre, csak a ló feje fordul arra), a vállára esik (ez szemmel jól látszik, a külső váll teljesen kifelé áll. Ekkor túl sok az állítás és kevés a külső szár).

Ezeknek mind anatómiai okai vannak. Ha megnézed a ló anatómiáját jobban fogod érteni miért kell így csinálni.

2021. ápr. 17. 21:33
 4/5 anonim ***** válasza:
42%
2es vagyok. Aki lepontozott minket a 3massal, megindokolná?
2021. ápr. 17. 22:13
 5/5 anonim ***** válasza:
77%
Már ne haragudj 4es, kettes vagyok, de te nem vagy én :/ ez a százalékunkból is látszik...minden esetre örülök hogy egyetértesz velünk
2021. ápr. 18. 19:18

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!