Kezdőoldal » Állatok » Lovak » Mi szerint nevezik el az...

Ayvonka kérdése:

Mi szerint nevezik el az ilyen lovakat? (Többi lent, légyszíves olvasd)

Figyelt kérdés
Sokszor nézegetek mostanában lovat (hisz vásárolni szeretnék hobbi célra), és sok helyen azt látom, hogy magának a lónak, vagy a felmenőinek hosszú, és bonyolult a neve. Például.: 5548 Furioso XXIV-2 Frodo, Favory XXV-2, 3321 Acorn, 1736 Címer Csillag, stb... Most csak kiragadtam párat, de csomó ilyet látok, főleg a sportlovak terén. Mi alapján kapják benne a számot? Mit jelentenek a római számok? Valaki elmagyarázná? Remélem érthető kérdés :D Válaszaitokat előre is köszönöm :)

2021. ápr. 1. 18:19
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
0%
Szerintem azért van ilyen hosszú nevük, mert a versenylovaknál divat a hosszó név. :)
2021. ápr. 1. 18:37
 2/11 anonim ***** válasza:
100%
Beletesznek egy tetsző nevet, (pl Csillag), egy évszámot amelyben született a ló, azt, hogy hanyadik generáció. Milyen némesből származik, stb.. általában ezek megtalálhatóak
2021. ápr. 1. 18:45
 3/11 anonim ***** válasza:
100%
Ménesből*
2021. ápr. 1. 18:46
 4/11 anonim ***** válasza:
100%
Származás alapján neveznek el, + ha a tulajnak valami név még tetszik, azt hozzá, vagy belekombinálja
2021. ápr. 1. 18:57
 5/11 A kérdező kommentje:
Eddig köszönöm mindenkinek. 2-es, ezek nem évszámoknak látszanak, szerintem nem az a jelentése pl. a 3321-nek, vagy a 5548-nek :) Bár lehet, hogy valamelyik lónak az van benne, nem vagyok benne biztos.
2021. ápr. 1. 19:59
 6/11 anonim ***** válasza:
100%
Szerintem azok a számok, hogy hányadik csikó abban az évben (pl mondjuk nóniusz tenyésztő egyesület hányadik csikója), vagy a tenyészet hányadik csikója. Valamikor csak azért van mádosik neve, mert az egysület kiírja, hogy abban az évben minden csikónak F-fel kell kezdődnie a neve. De ez is mindenhol máshogy van ez, szóval kicsit bonyolult.
2021. ápr. 1. 21:00
 7/11 anonim ***** válasza:
100%

Tippem szerint

Méneknél: Törzskönyvi szám Név

Kancáknál Azonosító, amit a lótenyésztési felügyelő tölti ki Törzskönyvi szám Név

Származás ellenőrzésről is van adat, hogy DNS vizsgálat volt-e

Csikó törzskönyvi szám Név

Ménes számot is szoktak írni, hogy melyik ménes

2021. ápr. 2. 07:39
 8/11 anonim ***** válasza:
100%
Amúgy a fedeztetés típusát is szokták jelezni. Azt nem tudom, hogy számmal vagy betűvel.
2021. ápr. 2. 07:40
 9/11 anonim ***** válasza:
85%

A római számnak szerintem a törzstenyészet jelzéséhez van köze.

A törzstenyészetben részt vevő lovakat nyereghelyen sütik jobb nyereghelyre a tenyészet ménes jele, a születési év utolsó számjegye, bal nyereghelyre pedig az apamén fajta v. törzsménje, vagy vérvonalának betűjele, és az apa törzsménszáma kerül, majd alásütik a csikószámot, a csikószám elé némely fajtánál az anya családjele kerül.

De pl. a sütési hely fajtánként változik nyereghelyen, hogy mi hova kerül. Mert van olyan fajta, ahol fordítva sütik. Sőt versenylovaknál, pl. külön verseny típusra is vannak minták.

2021. ápr. 2. 07:50
 10/11 anonim ***** válasza:
100%

A római szám a törzstenyészet hanyadik családja tippem szerint. Az alapító kancák jelzésére használták.

7,8,9,10-as vagyok.

2021. ápr. 2. 08:00
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!