Megéri kitanulni a patkolókovács és nyerges szakmát, azért mert lesz egy lovardám?
18 éves vagyok és 7 éves korom óta lovagolok, díjugrattam is és egy kis ideig lovasíjászkodtam is, a fogathajtást pedig amatőr szinten tudom. El fogom végezni a lovassport szervezői szakot aztán, vagy a lovaskultúra oktatóit, vagy a lovastúra vezetőit, hogy a papír meglegyen a lovardához, lehet időközben egy edzőit is beszereznék. Gyerekkorom óta az a tervem, hogy lesz egy lovardám, ahol tenyészettel is és lovagoltatással is foglalkozom. Mindig érdekeltek az ilyen kreatív és pepecselős dolgok ezért, arra gondoltam, hogy a patkolókovács és a nyerges szakmát is kitanulnám, de nem tudom megéri e akkor, ha csak magamnak készíteném a dolgokat és az én lovaim használnák.
Nektek mi a véleményetek erről? Kérlek ne oktassatok, ki avval, hogy sose fog összejönni, rengeteg idő kell hozzá, hogy beinduljon, nem lesz eredményes, ezt már mind hallottam 10 éve ez a tervem és ha eddig nem változott meg most sem fog.
Mindenképp praktikus lenne, mert az esetleges bértartóktól te tudnád beszedni azt az összeget is amit egy másik kovácsnak kéne adni ha nem lenne kovács szakmád.
Illetve a nyerges mester is egy plusz szolgáltatás lehetne, aki akarja igénybe veheti.
De ez alapján még lóterapeuta vagy lómasszőr szakmád is lehet és még több szolgáltatást tudnál nyújtani.
attól függ milyen szinten lenne a lovardád, milyen szinten akarsz lovakkal foglalkozni. Ha hazai pályákon, megyei versenyekre járnátok, vagy annál alacsonyabb szinten versenyeznétek, vagy nem versenyeznétek, akkor érdemes kitanulni. MI külföldre is járunk versenyekre, nagypályás lovakat készítünk fel, olyan kovács jár hozzánk aki tényleg nagyon magas szinten tudja csinálni amit csinál. Mivel nekünk nincs ennyi időnk, hogy tényleg így megtanuljunk ilyen szintre a kovácsolást, mert mi a lovaglást űzzük olyan jól amilyen jól tudjuk, inkább ráhagyjuk arra a kovácsra aki éveket töltött el ezzel.
A nyerges dolog viszont engem is elgondolkodtatott ,nagyon előnyös lenne, ha el tudnám készíteni a profi minőségű nyerget a lovainknak. Utánanézek, köszi az ötletet.
Pénzügyileg mindenképp megéri, hogy nem kell kifizetned x összeget a nyergesnek és a kovácsnak.
Viszont arra gondolj, hogy ezeket a szakmákat is ki kell tanulni, nem elég egy tanfolyam. Lovarda mellett meg szerintem nem sok időd lesz “inasként” eljárni más kovácsokkal (ami amúgy kötelező 1 évig azt hiszem).
A nyerges is nagyon jó, hisz a lovak háta folyamatosan változik és állítani kell a nyergeken. Jó az is, hogy meg tudod mondani passzol e a nyereg a lóra. Viszont ezeket sem egy magyar tanfolyamon fogod megtanulni, sajnos itthon mindkét szakma oktatása eléggé gyerekcipőben jár.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!