Jo az elso loba az amit most hasznalok es a masodikba amit az eddzom javasolt?
Van egy lovam akit eddig csak csikozablaval lovagoltam meg ugrasnal is de mindig elsietett vele. Azt mondtak ra(meg az eddzom is) hogy tegyek ra segedszarat. Nem szeretem a segedszarat mert az csak lekoti a lo fejet es nem elengedett tole hanem folyamatosan fol alakarta huzni a fejet. Egy ideje egy decathlonos nem gumis pelhammal (vekony egyszerort kozepes hosszu karja van)lovagolom ugrasnal. Nagyon jol megy vele csak ha elmaradok veletlenul(meg nm nagyon latom a tavolsagot de elmaradni sem szoktam nagyon) bennemaradok a szajaban. Amikor megyunk az ugrasra vagy ugras utan vagyunk telkesen jol kezelheto vele. Nagyon puha lezzel lovagolom amikor ez a zabla van benne es csak akkor hasznalom erosebben amikor mar nagyon visz es nem tudom ulesbol rendezni.
Van egy masik lovam akinek tenyleg nagyon eros szaja van(ami gondolom abbol adidik hogy nincs elegge hatulrol lovagolva). Tegnap elott ugrittam vele egy ureges vastag csikozablaval amin van egy zablagumi (szajreszre is egy kicsit ramegy de ezt nm biztos h erthetoen irtam le) amit eddig minden lora hasznaltam mrt nem okoz nagy bajt ha veletlenul bennemaradok valamelyik lo szajaban. Az esdik eddzom (akk versenyez ezzel a lovammal) azt mondta hogy nem jo ez a zabla mert tul gyenge. Az eddzes eleke tenyleg nem volt olyan jo de eddzes vegre nagyon elengedett volt a lovam. Az eddzom azt mondta hogy hasznaljak hozza wgy kis pelhamot es az mind1 h egyszer vagy ketszer tort. En inkabb ketszertortet valasztanek mert az jobban eloszlatja a nyomast a nyelven viszont az egyszer tort a szajpadlast nyomja es erosebb a szajszegleteken.
Segédszárat is lehet jól használni, de azt a síkmunkában, nem az ugrásban. Mivel csúszószár és te fogod, te határozod meg, hogy mennyire legyen rövid, lehet egészen lazán fogni és csak akkor fogsz rá, amikor kell.
Szerintem az a gumis pelham jó lesz az első lovadnak, amúgy akadály előtt azért hagyd felnézni, mert egy földbe lovagolt ló nem fogja tudni felmérni a távolságot.
A másik lónál, ha az edződ gyengének tartja a csikózablát, akkor nyugodtan tegyetek be ugráshoz erősebbt, lehet, hogy meg tudja tartani azzal is, csak nem mindegy, hogy közben majd leszakad a kezed vagy kisebb erővel is elég. Egy pelham jó megoldás lehet pl átkötő szíjjal, meg zablalánccal. Nekem egy 1x tört Kimberwick zablám van, szeretem, mert jól variálható, ha a nagy d-be csatolok laza lánccal kb olyan, mint egy félpálcás zabla, ha pedig a külső karikákba csatolok, így tudok az erején növelni, plusz a lánc szorításával. A legalsó karikában lánccal olyan, kb mint egy pelham hatásban. Idomításhoz a nagy D-be csatolom, mert elég oda az is, de terepen inkább "pelham-osítom", mert szeret vinni. Kérd ki róla az edződ véleményét.
első lóBA???
Mit akarsz pakolni abba a lóba?
Az első lónál szerintem oké a pelham. De csak, ha tényleg nem azért kell, mert nem lovagolod eléggé és csak kézzel oldod meg a dolgokat, hanem azért, hogy néha figyelmeztesd vele, ha elrohan és amúgy puha kézzel használod és nem a szár az elsődleges segítség.
A segédszárat ebben az esetben én sem javasolom. Van olyan helyzet, ahol helyesen használva segíthet, de ez nem az (így látatlanban legalábbis).
A második lónál én nem váltanék erősebb zablára. Felesleges, ha az edzés végére teljesen jól megy csikóval is, akkor nem az a megoldás, hogy erősebb zablát teszel be, hogy gyorsabban “engedelmessé váljon”. Ő akkor ezek szerint lassabban jut el erre a szintre agyban, testben, ha zablával “sietteted” attól jobb nem lesz. Számolj erre a lóra hosszabb bemelegítő időt, idomulj hozzá egy kicsit, hisz nem minden ló ugyanolyan. Egy idő után hozzápuhul a szája a csikóhoz, bár abban az esetben nem, ha az edződ közben pelhammal lovagolja.
Nem mondom, hogy ne az edződ szavára adj hanem az enyémre. Nyilván megbízol benne, de azért leírtam az én véleményemet is.
Egyszer vagy kétszer tört. Tévhit az, hogy a kétszer tört gyengébb. Lófüggő. Az enyém egyszer törttel tökéletes, ha véletlenül belerántottam a szájába akkor is csak kicsit “fájlalta” vagy hogy mondjam, pedig elvileg beleáll olyankor a szájpadlásába és diótörő effektusa van az állkapcson.
Puhább zablát szerettem volna neki, ezért vettem egy ugyanolyat csak kétszer törtben. Utálja a ló, kicsit meghúzom a szárakat és már menekül is a zabla hatása alól. A nyelve érzékenyebb, mint a szájszeglete, nem bírja ott a nyomás annyira ott. A kétszer tört meg ugye pont a nyelvre helyez nyomást. Az oldalirányú mozgásoknál is megy a hiszti, olyankor is zavarja valami ebben a zablában.
Tehát ló függő, hogy melyik zabla gyengébb. Próbáld ki mindkettőt, hogy ki tudd tapasztalni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!