Kezdőoldal » Állatok » Lovak » Mit csináltam rosszul? Mit...

Mit csináltam rosszul? Mit csináljak legközelebb?

Figyelt kérdés
Szóval szoktam lovagolni egy menős lovon akit elég erősen kell tartani és a kezem ezt nem nagyon bírja. Volt már olyan többször is, hogy a szár felsértette a kezemet mert túl erősen fogtam. Persze ez azért is lehet mert elég érzékeny a bőröm. Viszont a legutóbbi eset sokkal rosszabb volt. Eléggé fel volt pörögve a ló és folyamatosan próbálta kihúzni a kezemből a szárat ezért nagyon erősen ráfogtam, és ráadásul most kesztyű is volt rajtam, de még így is alig bírtam megtartani. Aztán az óra vége felé vágta után még ügettünk és éreztem, hogy annyira összeszorítom a kezemet, hogy már fáj. De olyan szinten fájt, hogy nem bírtam a feladatokra koncentrálni. Ráadásul a ló rájött, hogy már elfáradtam és folyamatosan sikerült kihúznia a kezemből a szárat. Úgyhogy elég kellemetlen volt. Szerintetek mit kéne csinálnom? Erősítenem kéne a kezemet meg az ujjaimat? Gondoltam, hogy veszek stresszlabdát vagy valami ilyesmit. Szóval mit javasoltok? Nem tudom volt-e valaki hasonló helyzetben, de ha igen akkor nagyon jó lenne ha meg mondaná, hogy mit kéne csinálnom vagy mi az ami talán segítene. Eddig sem volt tökéletes a szártartásom, de ezek után főleg nem lesz ha minden edzésen valahogy megsérül a kezem. Légyszi adjatok valami tanácsot!

2020. dec. 13. 15:13
 1/7 anonim ***** válasza:
100%

Nem hiszem, hogy az erővel van gond hanem a technikáddal.

Ha húz meg beledől te ne tarts neki folyamatosan ellen.

Sok félfelvétel, illetve rengeteg kiskört kell vele lovagolni.

Ha nagyon húzza a kezed löttyintsd meg a szárat, ilyenkor a legtöbb ló meglepődik és visszább vesz.

De egyébként ezeket az edzőnek kéne mondania, hogy mit és hogy csinálj.

2020. dec. 13. 15:20
 2/7 anonim ***** válasza:
100%

Ilyenkor illene az edzőnek vagy bevált instrukciót adnia (félfelvétel, kiskörök stb)

Vagy helyreraknia egy kicsit a lovat, vagy haladók alá adnia az adott patást.

Milyen kesztyűd van? Vannak nagyon kényelmes bőrkesztyűk, használj olyat.

2020. dec. 13. 15:25
 3/7 anonim ***** válasza:
35%
A kötélmászást szokták javasolni.
2020. dec. 13. 16:09
 4/7 anonim ***** válasza:
100%

A helyzet az, hogy egy helyesen képzett iskolalónál(!) nem szabadna ilyennek történnie. De még egy közepesen képzett, egyszerű hobbilónak sem szabadna ennyire húznia a kezedet.

Vagy a ló képzetlen (ebben az esetben a helyedben keresnék egy profibb lovardát, mert akkor valószínűleg az edzők is képzetlenek) vagy pedig te (ebben az esetben pedig az “erő” nem segít, ezt lovaglástechnikával kell megoldani és edzői segítséggel! az edződ köteles lenne tanácsokkal segíteni ilyenkor).

Tehát a kézerősítésnek kb. semmi értelme. Max. annyit tehetsz, hogy nem karból tartod, hanem egész felsőtestből/testből, csak ez megint nem jó (csak vész esetére), mert feszes lesz tőle az egész ülésed, ami alap hiba.

Ráadásul azt is hozzá kell tennem, hogy a lónak eszméletlenül erős nyaka van. Oké, hogy a fájdalommal, ami a zabla miatt éri, képes vagy hatni rá, de valójában sose fogsz te nyerni, ha összevetjük az erőtöket. Ezért kell rendesen belovagolni a lovat és tanítani téged, mert az emberi erő messze nem elég ahhoz, hogy irányíts egy 600 kilós állatot.

Ültem párszor én is egy szarul belovagolt arabon, az tépte ennyire a kezemet. Emiatt semmi másra nem tudtam figyelni, az ülésem is szétesett, úgyhogy nem fejlődtem semmit azokban az időkben. Váltottam helyet, mert ezek után rájöttem, hogy ott minden ilyen elcseszett. Mondjuk a lovat sajnáltam, mert jófej volt amúgy, de hát én nem lovagolhatom át más lovát, hogy normálisan tudjak vele dolgozni.

2020. dec. 13. 17:22
 5/7 anonim ***** válasza:
91%
Én is lovagolok hasonló lovat, csak hogy ő nem rég lett belovagolva. Rengeteg félfelvételt, hajlítást, köröket lovagolok, ha enged én is engedek, meg néha ráfog a zablára. Amúgy meg kettlebellezek, szóval a karizommal nincs gond.
2020. dec. 13. 17:37
 6/7 anonim ***** válasza:
100%

Na jó, de az egy épphogy belovagolt ló, ez pedig elméletileg egy iskolaló.

Nem teljesen értem, hogy sok lovardában miért gondolják azt, hogy jó dolog a kezdőket szívatni egy rosszul képzett, besavanyodott, netán nem is alkalmas lóval.

2020. dec. 13. 22:31
 7/7 anonim ***** válasza:
100%

Ezt az edződdel kell megbeszélned. Ha ő tudja, hogy hajlamos a kézbe dőlni a ló, vagy erősen kell tartani, akkor neki kéne olyan feladatokat adni, amivel lehet korrigálni. Viszont ha te fizikailag nem vagy olyan erős, akkor is szólnod kéne, hogy nem tudsz vele 30-60 percet úgy dolgozni (nem tudom mennyit ülsz rajta), hogy ne fáradnál ki a vége előtt.

Saját testúlyos és súlyzós karizom és hát-váll gyakorlatokkal tudod erősíteni magadat, de ez nem csak fizikai, hanem lovaglástechnikai gond is, illetve a ló képezettségének nem megfelelősége.

Mondd meg neki nyugodtan, aztán már az ő dolga kisakkozni, hogy olyan lóra ültessen, amivel el is bírsz.

2020. dec. 14. 10:04

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!