Haflingit ajánlanátok első, kezdő lónak?
A kezdő alatt 2 évig heti 2 alkalmas lovaglást értem, tudom, hogy ez még édeskevés, ezért is tartom magam kezdőnek, de szeretnék saját lóval tovább fejlődni.
Tudom, hogy fajtán belül is teljesen eltérő személyiségűek a lovak, szóval nem lehet általánosítani.
De azért kíváncsi lennék, hogy nektek milyen tapasztalatotok van a haflingikkal?
Én láttam már olyan lovast mint te, neki abszolút csak hobby célból, terepre járkálásra használta a lovat rideg tartásban (lovastanyán). Haflingije volt, néha makacskodott, de alapvetően jól el tudta lovagolni, pedig ő is csak haladó-kezőcske volt, csak határozott.
Nem akarom letörni a kezed, hogy "Nekednemvalóló", ami a gyakorin elterjedt, mert valószínűleg nem sportcélra szeretnéd használni.
A lovaglás sport. Viszont a hobbylovaglásnak számomra sportértéke nincs (5 évig hobbyztam, tudom miről beszélek).
Ha erre a családodnak van pénze, és erre szeretné költeni csak tessék.
Arra figyelj, hogy a ló képzett legyen, de ne legyenek durván rossz szokásai.
Amúgy ha ilyen kisebb fajta hobbyló féleséget szeretnél, a hucult is tudom ajánlani, nagy általánosságban sokkal közreműködőbb fajta mint a hafi.
Alapvetően amit mondtál, hogy 2 év heti 2x-i lovaglás, tényleg nem egyáltalán nem ad annyi tudást, hogy lovad legyen, de ha az ülésed stabil, van edződ/ jobbféle oktatód, és nem otthon tartanád nem látok vele hatalmas problémát.
DE! Mégis úgy gondolom, jobb lenne ezek előtt még egy évet heti 3-4x-i lovaglással kivárnod, sokkal másabban fogod látni ezt az egészet.
Köszi a választ, igazából soha nem szeretnék versenyezni, inkább terepre jarnék vele a későbbiekben. Bértartásban lenne, ahol lovagolok, és az edzőm segítene mindenben. Nem függ a családomtól a dolog, mert 25 múltam és már néhány éve dolgozom.
Huculokkal kapcsolatban nekem inkább negatív élményeim vannak, de biztos közülük is kilehet fogni normálisat.
Ahogy írta az első válaszoló, a hafik tudnak azért makacskodni :)
De egyébként nyugisak általában
Én is azt vettem észre, hogy a huculok kezesebbek, de nyilván egyedfüggő. Ami szintén nyugis fajta általánosságban, az a fjord, de azért azok is makacskodnak elég rendesen.
Hasonló paraméterekkel nekem is volt hafim.
Valóban vannak nagyon makacs természetűek, viszont manapság konkrétan családi lónak van tenyésztve, úgyhogy szerintem jó választás lesz neked, én nagyon szerettem a sajátomat.
(Én is nehezebb esetnek ismerem a huculokat a hafiknál, de nyilván ott is vannak nagyon együttműködő egyedek. A másik, amit még sokan szeretnek ilyen célra az a fjord.)
Annyi, hogy a patájára nagyon figyelj, mert borzalmas a genetikájuk ilyen téren. Nehéz olyan egyedet találni itthon, akinek rendben van a patája, úgyhogy készülj fel, hogy többe fog fájni a kovács, mint “alapjáraton”.
Illetve, könnyen híznak, ami értelemszerűen nem egészséges, sok komoly betegség kialakulhat az elhízás miatt (könnyebben és gyorsabban, mint gondolnád!). Úgyhogy a megfelelő takarmányozásra és mozgatásra is nagyon figyelj!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!