Westernesek! Hogyan érjem el, hogy a ló lent tartsa a fejét mind a 3 jármódban?
Sziasztok!
Hobbi westernes vagyok, a lovam pedig alapvetően angol stílusban lett belovagolva anno. Sok mindent el tudtam már érni nála, gyorsan tanul. Csípőre fordul, tudja a western megállást, szinte odadobott szárral megy, stb.
Sikerült neki megtanítani azt, hogy ha megemelem a szárat, szépen leteszi a fejét, ha pedig erre nem is, akkor ilyenkor 1-2-szer egy aprót "tikkelek" a szárba és erre leteszi már.
Nos, ez jó, csak az a baj, hogy egy fél körön belül nagyjából minimum 5-ször le kell tetetnem a fejét, mert nem tartja lent. Ügetésben pedig alig reagál ezekre a segítségekre, vágtát hagyjuk is... 😀
Párhuzamosan tanulok egyébként western edzőtől, nem a saját lovamon, de az a ló egy háromnegyed óra után már lent tartja szinte végig a fejét.
Jó hülye kérdés, de a gyakorlat miatt van ez, ugye?
Tehát ha azt szeretném hogy lent tartsa a fejét a lovam, akkor addig kell kérnem tőle, akár 100-szor is, amíg tudomásul nem veszi, hogy lent kell tartsa a fejét?
Azért vagyok ennyire bizonytalan a kérdésben, mert nem szeretem macerálni a száját, sosincs ilyesmire szükség és félek attól, hogy a sok zablától bekeményedne a szája, bár közepes vastagságú egyszertört D csikózablát használunk és nagyon figyelek, hogy még véletlenül se bántsám a száját.
Az edzőmtől is tanácsot fogok kérni, de erre most sajnos egy pár hétig nincs lehetőségem, ezért fordultam hozzátok.
Köszönöm előre is!:)
Tehát akkor jól értem, hogy először a hátát kell jobban megerősíteni?
Egyébként nem tudom mennyit számít, de western lekötővel lovagolunk, viszont lazán van felcsatolva, épphogy csak a fejét ne tudja felcsapni adott esetben.
Nem vagyok westernes viszont western lovardában tartom a lovamat, úgyhogy kicsit rálátok a dologra.
Szerintem náluk ez a “lent a fej” dolog nem egy feladat. Tehát nem jeleznek a lónak, hogy tegye le a fejét, aztán majd csak megszokja. Hanem dolgoznak vele, western lovaglásra jellemző módszerekkel és feladatokkal, aminek az eredménye(!) hogy lent van a ló feje.
Mint a támaszkodás az angol lovaglásban. Ha a szárat húzgálod akkor úgy néz ki a ló nyaka, mintha támaszkodna, de a valóságban semmi köze az igazi támaszkodáshoz. Azonban, ha helyesen dolgozol vele akkor egy idő után a ló elkezd magától támaszkodni a szárra, és akkor ténylegesen támaszkodik/helyesen dolgozik, nem csak be van kérve a feje. Az edződ lova is ezt teszi, írtad hogy 3/4 óra munka után lesz csak lent a feje.
Szóval szerintem kicsit más vonalon kéne elindulnod az egész ló képzésben, nem csak húzgálni a szárat.
Egyébként az, hogy magasabb iramban már nem működik, tökéletesen mutatja, hogy csak látszatra van lent a feje. Nincs egyensúlyban, nem hátulról és hátból dolgozik, aminek az a következménye hogy nagyobb iramnál kénytelen felemelni a fejét, hogy fizikálisan végre tudja hajtani, amit kérsz tőle.
Nem vagyok edző vagy kiképző, szóval sajnos segíteni nem tudok, hogy pontosan mit kéne kezdened a lóval. Az, ha veled és a lovaddal együtt dolgozna az edződ szerintem egy nagyon jó megoldás lenne. Az elején nehézkes, amíg beéri a te tudásodat a lóé, de aztán szerintem csak nyersz azon, hogy mindkettőtök tanul.
Köszönöm a válaszod és a segítő szándékod!
Tévhit, hogy a lentre pozícionált fej egy eredmény. Westernben azért tartjuk lent a fejet, hogy a ló figyeljen ránk, és hogy kerek legyen, nyújtott a hátizma. Nézz meg profi reining videókat, sokszor látni, hogy emelnek a száron, hogy a fejet lejjebb kérjék,bár szemfülesnek kell lenni, mivel a feszítő zabla miatt sokszor minimális a segítségadás látszata kívülről.
A szárat pedig véletlenül sem "húzgálom",csupán adok egy plusz segítséget. (Annyit azért hozzátennék, hogy számos western videóban fellelhető ugyanez a mozdulat)
Én azt alkalmazom a lovamon, amit az edzőmtől tanulok, más lovardában és amik működnek a képzett western-reining lovakon. Nyilván az én képzetlen lovamtól nem várok csodákat, csak szeretném apránként átadni azt, amit én már tudok.
Természetesen az edző fog tudni nekem biztosat mondani, de gondoltam addigis feljövök ide a kérdésemmel, elindítani egy gondolatmenetet.
Akinek van hozzáfűzni valója, ne tartsa magában!
Köszönöm az eddigieket!
Nem kell kérni a lótól, hogy lent legyen a feje max azt finomítani ha már lent van.
Én soha az életben nem kértem a (western) lovamtól, hogy tegye le a fejét, ha ellazul akkor leteszi. Rengeteget bólyázunk, kirakok 4 bólyát és szűken kerülgetem őket. Az elején meg a szűk körökön muszáj használni a szárakat, ilyen szűken fordulni a legjobb ló se fog csak testsúlyra. Szépen húz a szár és enged, húz-enged. Ha csak ritkán használod a szárakat, akkor nem tudja, nem érzi, hogy abba neki bele kell támaszkodnia. Az életbe nem fog neked beletámaszkodni ha nem használod a szárakat.
És amúgy meg a ló alap test tartását "kérjük" a westernbe. Ha megnézel egy lovat a legelőn aki egy helyben áll nyugiban, akkor azt látod, hogy lóg a feje. Ez a természetes neki ha elvan lazulva.
Na lovaglásnál el kell lazítani a lovat, hogy felvegye a természetes testtartását. Ha ezt úgy kell kérni nálatok, akkor régen rossz amit csinálsz és edzőt is cserélj.
Ha el tudod dönteni, hogy hülyeségeket beszélt, akkor minek hígítottad az oldalt felesleges kérdéssel?
Melyik edzőnek van 20 éves versenytapasztalata westernben? :)
Attól, hogy valakinek versenytapasztalata van semmit se jelent.
Valaki nem tud jól oktatni, hiába versenyzett, meg ugye ki tudja milyen eredményekkel versenyzett és milyen lóval. Egy jól képzett western ló, nagyon önálló, a lovas szinte dísznek van egy igazi western lovon, nagyon minimális dolga van a lovasnak egy jól képzett western lovon.
Tehát mégegyszer elmondjuk, hogy a lótól nem kérjük a lazaságot mert akkor az életben nem lesz laza hanem a sok feladattal ellazítjuk.
És igen szokták igazítani a ló fejét a szár feljebb húzásával, de csak azért, hogy ne feküdjön a szárba és ne csak a földön szöszmötöljön az orrával hanem figyeljen is. Nem azért igazítanak, hogy letegye a fejét, hanem csak igazítják a fejét ha már lent van.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!