Mit tehetnék az ilyen iskolalóval ilyenkor?
Van egy ló a lovarában, kanca, kicsit idős, ijedős és eléggé makacs (főleg velem).Ápolásnál, kantározásnál, nyergelésnél nincs vele semmi gond, csak lovaglás közben. Egyszerűen képtelen vagyok iranyítani. És akármennyire is végig ott van a csizma vágtánál, ügetésnél, lépésnél is, elhúz. Vagy kanyarodaskor (pl rövid falon) pálcázom, hogy eszébe ne jusson levágni a kört meg ilyenek (és ez általában beválik),de nem tudom iranyítani. Gondol egyet és be megy egy tök random ló mögé. Én meg nem tudok vele mit kezdeni. Visszahúzni nem tudom, mert nem hallgat rám, csak össze vissza köröz. Nagykört, féllovarda stb nem tudok vele csinálni önállóan mert nem hallgat rám. És nem tudom már mit tehetnék. Másoknak simán megy. Simán iranyítják, van hogy kevesebb pálcával és erőfeszítéssel mint én. Még a nálam fiatalabbak is. És velük a lónak esze ágában sincs nem engedelmeskedni.
Hogy tudhatnám ezt én is elérni? Hogy csak rám figyeljen, rám hallgasson a ló? Hogy legyek még ennél is határozottabb? Hogy tudjam elérni vele hogy önállóan és ne más ló mögött akarjon menni alattam?
Lehet, hogy:
- feszes a ló (elég durván)
- nem lovagolták be rendesen
- egészségügyi gondja van
- nincs elég tapasztalatod még a lovaglásban
Ha más lovas alatt szépen megy akkor veled van a gond.
Nézd meg, hogy lovagopnak a többuek rajta, feszesen összetartják vagy lötyögnek.
Ez fontos mert az iskolalovak többsége összevissza van belovagolva.
Nem egyszer jártam én is úgy, hogy nem tudtam ellovagolni egy lovat azért mert én feszes szárakkal (nem tépem a száját, csak nem hagyom löttyenni a szárat) és határozott csizmával dolgozom. Barátnőm meg majd szét esik a lovon, a szárak összevissza lógnak és neki érdekes módon megcsinálják a feladatokat.
Persze ezek iskola lovak.
Jól belovagolt lóval nincs ilyen gondom, csak iskola lovakkal.
Ez tényleg fura, de nem tudom miért van így. A jól belovagolt ló alatt nem automata lovat értek. Lovagoltam egy ideig egy díjlovat és tökéletesen kezelni tudtam az ijedezéseit és a néhai makacsságait, bezzeg egy iskola lóval nem bírok.Nagyon gáz a dolog.
Az iskolalovak nagy része sajnos rosszul van képezve/el van rontva, megspékelve nem passzoló szerszámokkal és egészségügyi problémákkal.
Viszont ez tényleg furcsa, hogy csak neked nem megy, így tényleg nálad lehet most a gond. Kérdezz rá az edződnél vagy beszélgess erről a többi lovassal. A határozottságoddal nem hiszem hogy gond lenne, a lovaglástechnikádat pedig nem tudjuk látatlanban bírálni.
Próbáld meg egy kicsit jobban megismerni, próbálj meg vele együtt gondolkodni!
Ha más el tudja szépen lovagolni, akkor a probléma veled van.
Amikor velem csinálja ezt egy ló, arra már rájöttem mi a recept: lazítok, próbálom kifújni a gőzt, hiszen ha ideges vagy, az "átmegy" a lóba.
Tehát legyél nyugodt, és magabiztosan add neki a segítségeket, próbáld meg elérni azt, hogy a ló csak is rád figyeljen.
Nem könnyű, nekem sem sikerül mindig, de nem lehetetlen!
Sok sikert és ne add fel, mert a jó lovas bármilyen lovat el tud lovagolni! :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!