Miért fordítja kifelé az első patáit a lovam?
Ez a "probléma" inkább csak állásban észrevehető. Én eddig úgy vettem észre, hogy a mozgásban egyáltalán nem gátolja. Szép mozgású lóról van szó. Viszont mikor például legel, én meg kimegyek hozzá, mindig azt figyelem, hogy csámpás az első 2 lába. Ami érdekes, mert (mindig van rajta ín- és bokavédő) inkább a bokavédőjét koptatja, pedig azok szépen állnak. Nem vettem észre azt se, hogy jobban koptatná a patájának a külső vagy belső részét. Nem patkolt ló, nem is szoktam vele kövesúton, köveken menni. Esetleg kovácsot kellene megkérdeznem erről? Eddig még nem említette, hogy bármi baja lenne. Igazából így az egész úgy tűnik, mintha csak én fújnám fel. De csak amiatt aggódom, hogy a későbbiekben problémája lehet belőle (pl sántulás). Még elég fiatal, 4 és fél éves lesz, de még mindig nől. Előfordulhat, hogy amiatt állt be neki így, mert kicsit korábban lett belovagolva, mint kellett volna? (2 évesen, mert már akkor is viszonylag nagy volt, és az akkori gazdái úgy gondolták, hogy el tudják már kezdeni..) Vagy lehet csak szimplán amiatt, mert még nől(t)? Másnak is volt ilyen? Lett belőle a későbbiekben probléma? Főleg 10-20 éves lovakra gondolok.
Egy kicsit össze-vissza írtam, bocsánat. Remélem azért érthető.
A válaszokért előre is köszönet.
A francia lábállásra gondolsz (keress rá a neten, ha nem tudod pontosan milyen és hasonlítsd össze a lovaddal)?
Bocsi, csak ez a “kifelé áll a pata” több minden is lehet, függően attól, hogy ki hogy érti.
Egyébként én a 2 éves belovaglása miatt jobban aggódnék, mint a lábállása miatt. A 3 éves kor is korai, nem hogy 2! Persze, nem a te hibád.
A helyedben átnézetném dokival a lovat, a hátát főleg. Ilyen korban még nagyon sok helyen nincs “összecsontosodva” a ló, így komoly problémákat okozhat, ha ekkor terhelés éri.
Franciás a lábállása, ami a bokázást is okozhatja.
Bokázás: az állat, főként ügetésben, az előrelendülő lábával az ellenoldali lábát, leggyakrabban a csüdöt megüti. Többnyire legyengült és franciás lábállású lóra jellemző.
Szóval érdemes lenne a kováccsal is, meg egy állatorvossal is konzultálni, hogy javítható-e. Amúgy ez sokszor genetika.
Rengeteg franciás ló közlekedik a világban. Ez kicsit olyan, mint amikor az embernek X vagy O lába van. Valamilyen szinten javítható, de tökéletes nem lesz. A csontkovács jó ötlet, hogy ő mit javasol, esetleg a speckós patkó is jó, de nem feltétlen létszükséglet. Ez egy külleme hiba.
Dicséretes, hogy ennyire odafigyelsz a lovadra.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!