Pataproblémák, bővebben lent?
A lovam tavaly év végén érkezett hozzánk, akkor patkolva volt az elejére, hiszen a gazdája sokat járt vele terepre, sár volt, csúszott minden, kellet rá.
Március közepe körül levettük róla a patkót egy időre véglegesen, legalábbis úgy gondoltam. Az eleje viszont amióta nincs rajta patkó baromira száraz, és repedezik, törik. Áztatom neki vízzel/vízben utána pedig kenem patazsírral, így mostmár "belülről" a pataja nem reped, azonban "kívül" egészen nagy darabok törnek le.. Fellépett közben egy olyan probléma (is), hogy mivel állásban van, a hátulján a nyír elkezdett rothadni, amit kezelek is neki, azzal nincs is nagyobb baj, az elejére viszont még nem találtam semmit ami tartósan használna. Valaki esetleg küzd hasonló problémával? Tapasztalatok? Esetleg valami amivel helyre tudom hozni, vagy inkább egy "szintre" a négy lábát, hogy a hátulját ne kiszárítani kelljen, az elejét pedig ne "áztatni" folyamatosan?
És persze a kovács is jönni fog, (ha a kialakult helyzet egyáltalán engedi..) nagyjából május első hetében, legalábbis nagyon remélem.
1- ki vele az állásból, ha lehet, olyan karámba, ami nem túl száraz, de nem is szuttyog, max az itató környékén van egy kis dagonya.
2- ha ennyire törik a patája, annak valami belső oka van, tessék valami extrát etetni, pl patára való kiegészítő, fitocavallo termék, stb.
3- amíg nem lesz rugalmasabb, el kell gondolkodni egy első patkón, sok mai ló nem bírja már a mezítlábat
és még egyszer: a lónak a mozgás az élete... állásban tartani állatkínzás. Egyébként, ha sétálgat, akár csak egy boxban, mindjárt rendesebb lesz a pata vérkeringése is, ami sokat nyom a latban.
Nem gond az állás, nálunk is így volt a ló éjszakára, nappal viszont egész nap legelőn volt. Ja és az állásból minden nap ki kell dobni a trágyát. Mi egy enyhén lejtős fapadot raktunk, rajta gumiszalaggal. A levegő alulról hőszigetelő, lehet rá almolni és nagyon könnyen tisztántartható. A lejtés miatt vizelet is lefolyik, szóval a betaposott alomba se áll bele a pisi. Reggel mikor kiengedtem szívlapáttal lehúztam róla az trágyát meg az elhasznált almot, este száraz volt minden. Délután meg kidobtam a kakit mikor volt időm rendesen trágyázni.
Biotin jó a patára, szőrre, érdemes etetni. Vannak lovak, akiknek alapból gyengébb a patájuk, szóval lehet újra kéne vasalni. Szerintem konzultálj a kovácsoddal is.
Mindennap kívül belül kimosva vízzel hofeherre 10 percig áztatni és ha bemattul utána cdm teafaolajos pataolaj kívül belül.
Vagy leovet patabalzsam,nekem ez nagyon durván rendberakta
Egyenlore patkolni kene 4re,és a hatsot napi szinten ki mosni alaposan szappanos vízzel,kiszaritani és sbc paszta teletomve.
Ezt mindennap csináld alaposan és egy idő utan helyre all.etess biotint,és lenolajat
Annyi hogy amelyik rothad azt belül ne olajozd
Utolsó vagyok!
Meg annyi hogy sáros karámba egyáltalán ne menjen epp nedves talajon mozgasd szarazba se menjen
Lehet kezelni mindkét problémát, tele van a net praktikákkal, biztos írnak is majd sokan, így ezt a részt én kihagynám.
A nyírtrothadás aránylag jól kezelhető, istállózott lovaknál is, viszont az első paták problémája nem. Nekem is volt ilyen lovam, ha genetikailag ilyen akkor semmi nem fog segíteni (ha csak biotinhiánya van akkor a táplálék kiegészítő segít, de ez a jobbik eset). Éveket küzdöttem: doki, gyógynövény, biotin, gyógykovács, áztatás, és még ezermillió dolog.
Az ilyen lovakon vagy a patkó segít (mivel ők eleve “rossz patával” születnek sajnos el kell fogadni hogy nem tudnak patkó nélkül meglenni) vagy a borzasztóan természetközeli tartás (több hektár legelő, ménes, tóból ivás, stb.) + könnyű-kevés munka és csak patacipővel, utána extra törődéssel a patáknak. A másodikat sajnos nagyon kevesen tudják megoldani, így én azt javasolnám, hogy tegyétek vissza a patkót, de nagyon jó kováccsal beszéljetek, mert lehet a ti esetetekben jó lehet csak a patacipő is vagy a gumipatkó.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!