Meddig lehet lovagolni egy vemhes kancát?
Sziasztok!
A lovardában ahol lovagolok van egy vemhes kanca. (Én nem szoktam lovagolni.) Mennyi ideig lehet őt lovagolni? És ha versenyezne (díjugratásban) mikor kellene leállítani?
Válaszokat előre is köszönöm!
Kérdezd meg a lovászokat, hogy meddig engedik.
Olyan 6-8 hónapig lehet, de lehet hogy a tulajdonos nem engedi, csak - teszem azt - 4-5 hónapig.
Az utolsó harmadig, lehet, ha a doki nem javall mást. Viszont akkor is csak kis terheléssel, versenyzést/kemény munkát én már az egész vemhesség alatt hanyagolnám.
Az utolsó harmadban, ha rá is ülsz akkor is csak annyit menjen, amennyit ő is akar (nem kell kierőszakolni egy vágtát, ha ő csak lépni akar). Viszont ekkor is kell a mozgás, hogy fitt maradjon és könnyebben elljen, én ráülni sajnáltam már ilyenkor a súly miatt, de kézen sokat sétáltam vele terepen.
Egyébként ez tényleg egyéni döntés is+lótól is függ és hogy mit mond a doki.
Mi az elején kíméltük, hogy ne menjen el a csikó,al aztán amikor 100% volt a vehem uh-n is, akkor visszament könnyű síkunkába, tehát csak annyira lett mozgatva, hogy ne legyen tele a segge, meg alap feladatokat kértünk, hogy ne felejtsen. Aztán mikor kezdett hordósodni, úgy 8-9 hónap körül, már csak futószáron volt szellőztetés, plusz ugye végig legelőn volt.
Ugróban FEI szabályzat szerint nem lehet 4 hónapnál idősebb vemhességgel versenyezni, illetve ellés után addig nem indulhat, míg a csikót teljesen le nem választják. Szóval durván több, mint 1 év marad ki a kancának a versenyzésből. Illetve több, mert ugye újra kondiba kell hozni, szóval lehet az akár 1,5-2 év is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!