Lehet hogy nem való nekem a lovaglás. Mit tegyek? 18/L
Félek, hogy a lovaglás nem nekem való, de nagyon szeretem a lovakat, és a lovaglást is.
Már régóta lovagolok (kb 7 éve), sok lovardában voltam már, de nem versenyzek. (de ez nem érdekel annyira)
Vannak sikerélményim a lovaglással kapcsolatban.
De vannak rossz élményim is. Például: már 7× estem lóról (megbotlott a ló, kiesett a kengyelből a lábam és lecsúsztam, megijedt a ló, bakolt a ló, elege lett a lónak és ezt a tudtomra is adta és jól megszivatott), nem mindig tudom vágtába ugratni a lovat akármennyire is akarom (főleg ha lassú lóról beszélünk + ha abszolut nincs kedve dolgozni és lusta), patakaparásnál semmiképp sem akarja feladni a lábat a ló, zablautáló lovat nem tudok / nehezen tudok felkantározni.
Én pedig mindig próbálok a legjobban teljesíteni, a legtöbbet kihozni magamból, és nem bántani a lovat, empatikusnak lenni vele. És persze mindig próbálok tanulni a hibáimból is.
Viszon ennyi év lovaglással már nem hiszem, hogy ilyen problémákkal kellene küszködnöm.
A rossz élmények ellenére nem félek a lovaktól / lovaglástól (persze van bennem valami, bizonytalanság, félelem ezek után).
Hallottam olyanról, hogy a lovaglás nem való mindenkinek. Lehet én is ilyen lennék? Nem való nekem a lovaglás? Ennyire béna vagyok? Nem értek a lovakhoz?
Őszinte véleményeket kérek és segítséget is, hogy mit tegyek ha újra felmerülnek a fent említett problémák
Előre is köszönöm
Persze, hogy nem való mindenkinek.
Ez nem azt jelenti, hogy neked sem.
Mivel nem versenyzel, ezért tegyél fel magadnak egy kérdést:
Örömöt okoz a lovaglás?
Igen! Akkor neked való
Nem! Akkor nem neked való
Megjegyzem ha szereted a lovakat és hobbi szinten csinálnád, akkor nem kell semmilyen kunsztokat elvárni, lehet simán csak sétálni a természetben, tökéletes kikapcsolódás.
A leírtak alapján inkább "béna" vagy a lovazáshoz, ami abszolút nem a te hibád, hanem azoké, akik tanítottak lovagolni és bánni a lóval. A helyedben lovardát váltanék, és olyant keresnék, ahol határozottabb emberek vesznek körbe, téged is és a lovakat is.
A lovak mellett egy életen keresztül lehet tanulni, minden ló képes újat mutatni az embernek. És minél több lóval van dolgod, annál jobb lovassá válsz/annál jobbam értesz hozzájuk. Sajnos a legtöbb lovardában azon a pár iskolalovon, amit használnak, nincs lehetőség új lovakat kipróbálni, és ha az oktató mulya, akkor a tanulói (vagy hogy hívják a lovasokat) is határozatlanabbak lesznek az állatokkal szemen. Nem arra akarok utalni, hogy agresszívan kell viszonyulni a lovakhoz, de azt be kell látni, hogyja a 600 kilójával rájön, hogy ha ránehezkedik a lábára, akkor nem tudod felemelni, akkor biztosra veheted, hogy nem fogja felemelni. Egy jó lovardában az ilyent nem hagyják rá a lóra, ha szivatja a gyereket, akkor kisegíti az oktató, és nem feltétlen a ló megdorgálásával, hanem a tanulónak megmutatja, hogy hogyan kell felvenni a ló lábát, határozottan és biztonságosan.
Tehát ez a helyzet, amibe kerültél az oktatók nemtörődömsége/ beletörődése abba, hogy te ilyen visszafogott vagy, csak az a baj, hogy emiatt téged szivatnak a lovak. Annyit tudok tanácsolni, hogy legyél sokkal határozottabb a lovakkal szemben, és ha ez nem megy magadtól, akkor válts lovardát.
És ha élvezed a lovaglást, ne hagyd abba! Használd ki a lehetőséget, amíg bírják a térdeid és a derekad. És ne feledd: bátorság és határozottság;)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!