Vélemény erről a lóról, gazdájáról?
Aki egy 6 hónapos csikót futószáraz, főleg ilyen kis körön, azt soha többet nem szabadna lovak közelébe se engedni.
Kontár barom, tönkreteszi a csikó ízületeit.
Ennyi a véleményem.
Én nem a gazda jóképűségére, alakjára akartam kitérni hanem ahogy viszonyul a csikóhoz.
Sajnos sok csikóval abszolút nem foglalkoznak, hogy könnyen adja a lábát. Megkapja a sedalint a körmöléseknél vagy egy jó markos agresszív fogdmeget aztán nincs kegyelem.
A futószárazás így szolidan is árthat az állatnak?
Egy hirdető oldalon van kitéve a link amúgy.
Szerintem szelíd, kezes állat, legalábbis így annak tűnik. Örüljünk, hogy valaki még foglalkozik a csikóval. Sajnos igény hiányában kevés a hidegvérű.
Amik vannak javarészt kezelhetetlen, problémás kupeceknél forgó jószágok.
Amennyiben módjával fokozatosan van bevezetve a csikó
a futószárazásba akár már pár hónaposan is lehet vele
kezdeni. Természetesen nem letaposott kavicson vagy betonon.
Mi mindig is csikóztattunk, csikót neveltünk.
Egy hetes kortól ment a csikó az anyjával mindenhova.
Krumpli töltésnél a pár hetes csikó egész nap a feltöltött
krumpli közt ment az árokba. Soha nem volt velük semmi probléma!
Melyik oldalon hirdetik?
Az, hogy a csikó megy, mozog, jár az anyjával stb az nem gond, de NEM azt jelenti, hogy már pár hónaposan, szűk körön futószárazva van.
És itt nem "szolid" futószárazásról van szó, hanem sokáig, nagyon rövid kötélen. Ráadásul még időnként jól meg is rángatja a gazdája szerencsétlent, kiabál vele, odacsap az ostorral neki.
Egy 6 hónapos csikó sem fizikailag, sem szellemileg, fejben nem alkalmas munkára. Elvárható tőle, hogy vezethető legyen, tűrje a kikötést, feladja a lábát, de ez is inkább majd 1 éves korára kell, hogy rendesen menjen.
Aztán a vevő majd csodálkozik, hogy a csikó félti a fejét, nem veszi be a zablát, ijedős, nem dolgozik kedvvel, stb.
Vagy hogy ízületi, terhelhetőségi gondjai vannak.
Ilyen korú csikónak leválasztása után mennie kellene szabadon tartásba, többi csikó közé, hogy először megtanuljon lónak lenni, rendesen viselkedni, s a korának, fajának megfelelő terhelés mellett megfelelően kifejlődjön. Nem pedig ostorral hajkurászni szerencsétlen állatot egy szűk körön.
Háát nem tudom. Ez a futószárazás dolog. Amennyiben nincs erőltetve csak pár kör erre, arra szerintem nem árthat neki.
Legelőn való vágtázás megterhelőbb lehet.
Mi mikor csikós lovunk volt mindig vittük magunkkal a földekre vagy fuvarozni. Az estráng karkához volt kötve előre. Ha nagyobb lett 5-6hónapos, hogy az anyját ijedésből meg tudta lökni, ment a spenitér után kötve. Ha rugdalózós volt és fent állt a veszélye, hogy az estrángba belerugjon akkor már fiatalabb korba is a szekér mögé volt kötve...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!