Panelkutyások! Ti hogyan fárasztjátok ebben a nagy melegben a nagy mozgásigényű kutyátok?
Mi reggel fél öt és hat között megyünk meg még éjszaka 11 körül egy órát, közben csak eü. séták vannak, mert szegénykém hosszú szőrű és nagyon megviseli ez a kánikula, öt perc után szinte úgy liheg, mint máskor több óra rohangálás után. Szerencsére olyan helyen lakunk, ahol úgy tudunk kivilágított részen sétálni, hogy közben a lakókat nem zavarjuk, általában labdázom vele kicsit, de azt se bírja úgy ilyenkor sem, mint a hűvösebb napokon, illetve hétvégente ha van lehetőségem viszem úszni, pancsolni, ott ki tudja magát mozogni, de ez az átlag napi 3-4 órás aktív mozgáshoz képest édeskevés és a viselkedésén is látom, hogy őt is nagyon megviseli, hogy nem tudja levezetni a felesleges energiáit. Sokkal feszültebb, egyik pillanatban túlpörög (néha szó szerint pörög körbe körbe céltalanul) utána meg elfekszik a kövön, mint akit agyonütöttek, vadul cincálja a játékait, egy csupa olyan dolgot csinál, amit eddig soha, egyszerűen látom rajta, hogy nem tud mit kezdeni magával.
Próbálunk tréningezni, de a kaja nem igazán érdekli, örülök ha a napi adagját bele tudom könyörögni, világ életében egy finnyás kis csontkollekció volt, labdáért ugyan dolgozna, de arra meg annyira rápörög, hogy pár perc után teljesen kifárad. Szóval mostanában a tréning is inkább csak a meglévő dolgok ismétlésére épül, újat nem nagyon tudok neki tanítani, mintha a koncentrációja is szétesett volna kicsit, eddig simán mentek a formálós, rávezetős feladatok, most meg még gondolkozni is lusta.
Másrészről pedig az új sétarendszer miatt én is sokkal kevesebbet tudok aludni, éjfél után fekszem, 4:15-kor kelek, a reggeli séta után meg megyek dolgozni és ez pár napig tökre tartható is, de ez már a 3. hét, hogy nem tudom kipihenni magam. Elsősorban ezért is érdekelne, hogy van e valami ötletetek, bevált módszeretek erre, jöhet minden tanács, tapasztalat.
Én reggel behűtöm a lakást 2 ventilátorral, az ablakon tükörfólia van, ami valamennyire visszaveri a hőt, így nem melegszik fel annyira, pár fokkal hűvösebb van így bent, mint kint, a reggeli és esti sétát már hűvösebb időszakban intézem, de látom, ez nálad is így van, nem sportolok vele sokat, mert meleg van, hamarabb kidől, otthon a konyha és a közlekedő padlója járólap, azon heverészik, mert az hűvös, jégkockát fagyasztok folyamatosan, azt szereti nyalogatni, meg belerakom a vizébe, és hűti egy kicsit. A száraz táp egy részét használom jutalomfalatnak és tanítom, arra kapható, és így meg is eszi a tápot.
Amúgy nem tudom, mit adsz neki jutifalatként, de egy kis változatossággal lehet, hogy kicsit felkeltheted az érdeklődését, és lehet tanítani, sonka, virsli, sajt, ízesítetlen és lehetőleg sótlan popcorn, egy kis sárgarépa, zöldpaprika (amit szendvicshez eszünk), görögdinnye. Természetesen egyiket sem szabad túlzásba vinni, de jutifalatként bármelyik jó.
Köszi az ötleteket, kicsit ugyan félre ment az eredeti érdeklődésemtől, mert pontatlanul írtam ki a kérdést. Szóval bent a lakásban szerencsére elvan, van hűtőmatraca, megy ventilátor, jól szigetelt, északi fekvésű a lakás, szóval nem mondom, hogy antarktiszi hidegek vannak, de bent a lakásban elvagyunk, csak hát ez a másfél szoba kevés ahhoz, hogy ő kimozogja magát, inkább a nagy melegben aktívabb séta kivitelezésére voltam kíváncsi, de örülök, hogy sok ötlet összegyűlt a lakásban hűtéshez is :).
A másik ami lemaradt, hogy rendszeresen van kozmetikázva, de neki elvileg nem lehet nyírni a szőrét (bár sokan megteszik), elsősorban szerintem amúgy küllem miatt óckodnak tőle (fajtacsoportba sokan nekem estek, hogy egyáltalán hogy jut ilyen eszembe), de sokan érveltek nekem azzal, hogy ha megnyírnám teljesen felborulna a hőháztartása és sokkal rosszabbat tennék vele.
Most amúgy utánaolvasgattam jobban, találtam ilyen hűtőmellényeket, azzal esetleg van valakinek tapasztalata?
Köszi a válaszokat :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!