Ma több, mint félbe tört kiképzés során 4 hónapos kiskutyám felső szemfoga. Megvan, tehát úgy vélem, nem lesz gond a fogváltásnál. Adjak neki + bármi kiegészítőt, hogy erősítse a csontot?
Egy nagy szerencséd van, hogy nem a maradandó foga tört ketté!
Amit én megvizsgálnék elsősorban, hogy a törés helye nem éles-e, mert akkor felsértheti a nyelvét, de elvileg más teendő nincs vele (gondolom nem a fogíny szintjébe vagy az alá tört le?), majd kihullik és nő a helyére maradandó fog.
Viszont. Ha még nem tudtad volna, akkor itt felhívnám rá a figyelmedet, hogy kölyökkutyával NEM szabad kötélhúzást vagy bármilyen olyan játékot játszani, aminél a fogait használja kapaszkodáshoz. Vagy ha mégis ilyet játszatok, akkor is csak gyengéden. Miért nem szabad? Azért, mert meggyengíted vele a fogágyat és esetleg rosszul fognak kinőni miatta a maradandó fogai, másrészt - ahogyan azt megtapasztaltad - kitörheted a fogát.
A csonterősítőhöz nem tudok hozzászólni, arról orvost kéne megkérdezned, hogy ajánl-e valamit.
Ha megfelelő táplálékot kap, nem ajánlatos pluszban csonterősítőt adni.
Nem biztos, hogy azért tört el az a fog, mert gyenge lenne a csontozata.
Felesleges barmit is adni szerintem is, plane, hogy nemsokara megindul a fogvaltasa, es az elsok kozott fog az a foga kihullani. Az en kutyam egyebkent nagyon vadoc, belevalo kiskutya volt, a mai napig ugy jatszunk, hogy pofozgatom jatek kozben, mert imadja. Ugyan foga sosem torott, de 4(!) fogat utottem ki jatek kozben, illetve 3 masikat talaltam meg a foldon 1-1 rongyos, labdazos jateka kozben. Termeszetesen az elso ilyen fogrepulos alkalom utan ugy megijedtem en is, hogy masnap elmentunk a dokihoz, az meg kb csak legyintett, hogy ez normalis, figyeljek a fogaira es ha nem bujna a rendes foga majd beszelgetunk a tovabbi teendokrol.
Akkor nemregiben talaltunk az utcan egy 4-5 honap koruli kiskutyat, neki eleve torott volt a szemfoga, a megtalalasa utani 1 honapban meg nalunk volt, amig egy alapitvanyon keresztul nem gazdasodott. Neki az a torott szemfoga esett ki eloszor, es gyonyoruen bujt az uj. Ne aggodj, minden rendben lesz. De ha akarod vidd el dokihoz. Ha rosszul torott max kihuzzak. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!