Miért rózsaszin a labrador orra?
Van egy zsömle szinü labradorom és rózsaszinű az orra.
Néztem neten de sehol sem találtam csak fekete orral.
Lehet hogy keverék kutya? :S
elözö vagyok, megnéztem a standardot:
ORR
Az orr széles és az orrlukak jól fejlettek. Az orr fekete kell legyen a fekete és sárga színű kutyákon és barna a csokoládé színűeken. A világosabb színárnyalatba átmenő orr nem hiba. Teljesen rózsaszín orr vagy a pigment teljes hiánya kizáró ok.
Kicsit érdekesen pigmentált a labid.
Ennyi idős korára már feketének kéne lenni az oirrának,így nem tenyészthető,mert ez kizáró ok,de ennyi.
Fajtatiszta de pigmenthiányos.
De egyébként ha van törzskönyve és tenyésztőtől vtted akkor tuti az.
Semmi probléma nincs a kutyáddal, nekem nagyon tetszik, és nagyon sok labradort látok, feketét is, világos orral.
Viszláknál szokott inkább előfordulni, de a te kutyád is teljesen egészséges...
Színhibás a kutyád.
Az ilyen egyed sajnos nem tenyészthető, mivel orr és szájszéli pigmentációja hiányzik, szeme világos színű.Ez az oka annak, hogy nem javasolják a sárga és barna egyedek keresztezését, mert mindkét recesszív allélt hordozó kutyák keresztezésénél 25% az esélye a nemkívánatos pigmenthiba előfordulásának. Két barna kutya párosításánál is, ha mindketten sárgát is örökítenek , kijöhet sárga kölyök, de az mindig pigmenthibás lesz!
Érdekes megfigyelni, hogyha a recesszív színeket, mint a sárga és barna generációkon keresztül fekete egyedek használata nélkül, "tisztán" tenyésztik, szintén megjelennek pigment problémák, bár nem olyan súlyos mértékben mint a fenti esetben.
Sajnos ma Magyarországon a sárga labi a divatos (vagy a barna, de semmiféleképpen sem a fekete). És mivel két sárga párosításából csak sárga születhet, ezért nagyon sokan csak az ilyen párosításokat használják.
Megjegyzendő, h Angliában a vezető tenyésztők szinte kivétel nélkül mindig használnak fekete szülőt, pont az ilyen esetek elkerülése végett. De hát nálunk a fekete kutyák kegyvesztettek...mégha labradorok akkor is.
Itt még többet megtudhatsz a labradoros színgenetikájáról:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!