Nyájat őrző kutyákkal való találkozás kutyasétáltatás során tapasztalat?
Bocsi, a hü.lyén megfogalmazott kérdésért.
Reggelente egy 8 km-eres séta része a terület, ahol nyájat legeltetnek, és ahol nőként egyedül a kutyámat sétáltatom. A mai nap volt az első kora reggeli. Hétvégén, napközben voltunk már, de akkor voltak más túrázok is, akkor messziről hallottam a kolompot, de el is felejtettem, nem ijedtem meg. Viszont reggel egy lélek sincs. Az nem opció, hogy menjünk másik úton, mert a turistaút erre vezet. Nagy nyílt, cserjés dimbes-dombos terület. Domb mögül, bármikor elénk bukkanhatnak. Mint ahogy ma is történt. Elég közel voltak, talán 200 méterre, hogy halljam a kolompot, és láttam őket, viszont messze a kommunikációhoz a juhásszal, és a helyzet felmérésére, mennyire kezelhetők a kutyák stb.. Tulajdonképpen szerencse, hogy a kitaposott földút y alakú elágazásból a bal szélsőt választottam, mert így éppen elkerültem őket, de előtte pont a csapásokon vacilláltam, és pont ott lyukadtam volna ki előttük. Találkoztatok már hasonlóval? Milyenek a mai juhászok, vajon mennyire szót fogadóak a kutyák? Tudom mind elmélet, és lehetetlen egyes eseteket megjósolni. De legalább kiírom magamból a negatív érzéseket, mert rettegek, hogy a kutyámmal történik valami. Ha van valakinek épkézláb ötlete, tapasztalata ilyen esetekkel, akkor kérem ossza meg velem. Köszönöm előre is!
Felénk 3 nyáj is van, más-más kutyákkal értelemszerűen. Eddig mind a három juhász tökéletes kontroll alatt tartotta a kutyáját, soha nem akartak még csak oda jönni sem, megtámadni meg pláne nem.
Persze ez csak az én tapasztalatom, azért a juhász mindig jó előre meglátott minket és meg tudta volna fogni a kutyáit, ha nem bízik bennük, de ilyen még nem fordult elő.
Azért egy kezelhetetlen, visszahívhatatlan, elcsazangoló kutya nem lenne alkalmas munkára és csak bosszúságot okozna a juhásznak is. Nyugodtan sétálj arra tovább.
#1. Kit akarsz lefújni paprika-spray-vel? A juhászt? Mert a kutyákat nem fogod tudni.
Kérdező! Az ilyen helyzetektől óvakodj, saját tapasztalatból mondom. A nyájat őrző kutyák egy arra sétáló hobby kutya számára veszélyesek, mert támadni fognak. Nem a juhász hibája, és nem is a kutyáké, mert ők a nyájat védik. Kutyámat és engem egyszer már ugyanilyen szituációban megtámadtak nyájat őrző kutyák. Senkinek sem kívánom, hogy átélje azt, amit akkor mi ketten a kutyámmal átéltünk. Ha nagyjából tudod, hogy merre jár a nyáj, azt a vidéket a kutyáddal kerüld el. Ha egymagad jársz arra, úgy semmi gond nincs, de ha a kutyád is veled van, akkor bizony baj lehet belőle.
Az esetek 80%-ban az ilyen kutyák jól képzettek, nem támadnak, ok és provokáció nélkül, ha a juhász visszatartja, behívja őket. Sok juhásszal, és nyájőrző kutyával összefutok kutyasétáltatás alkalmával, eddig sohasem volt probléma. Érdemes a juhászokkal szóba elegyedni, és megérdeklődni a kutyája mennyire visszatarthatóm és egy rövid beszélgetés a juhásszal azt is egyértelműsíti, hogy milyen típusú ember, visszahívja a kutyáját, vagy nem foglalkozik vele, hogyha nektek ront.
Sajnos a maradék 20% az amikor lutri a dolog. Ha a juhászkutya felétek rohan a tiedet vedd szorosan láb mellé, és erőteljes határozott hangon ripakodj rá a juhászkutyára. Ezek a kutyák megtanulják, hogy a nagyhangú, dühös embertől tartani kell. Ezzel lefeded a maradék 19%-ot, nem lesz gond. Ahhoz meg, hogy pont egy ideggyenge neveletlen, embertől sem tartó juhászkutyával fuss össze a maradék 1%, vagyis nem valószínű!
Köszönöm szépen a válaszokat!
Összeszedtem a lelkierőmet, és elmentünk ismét. Egy kicsit később indultam, fél hétkor, hogy legyenek már túrázók a környéken. Egy óra alatt értünk fel, meghallottam a kolompot, és észre vettem egy bringást, aki ahogy oda került, már el is tűnt. Figyeltem, felálltam egy kiszögellésre és észre vettem a nyáj egy részét. Elindultam. Egy kicsit még gondolkodtam, hogy a kikerülést válasszam-e, de mivel a jelzett túra ösvény pont ott vezetett, lesz, ami lesz alapon, szembe kell néznem a félelmemmel, elindultam. Pár méter után már láttam is az előbukkanó botot, és a bokroktól részben eltakart juhászt. Oda köszöntem, jó hangosan, majd megérdeklődtem, hogy válthatnánk-e pár szót,és hogy kutyával vagyok - "én is, megfogom a kutyákat"- jött a válasz :) Nagyon boldog voltam, végre szemtől szemben megbeszélhetem. Két kis 12 kg körüli pumit fogott a nyakörvüknél fogva :) Megkérdeztem, hogy szelídek-e a kutyák, mondta, hogy az idegen kutyákat nem szeretik. Megbeszéltem vele, hogy reggelente erre járok a kutyámmal, okoz-e problémát. Mondta, hogy nem, mert mindig lábnál vannak, és megfogja őket:) Még pár szót váltottunk, megköszöntem és boldogan tovább álltunk. Szóval nagy kő esett le a szívemről. Nagyon hálás vagyok, hogy ilyen juhászba botlottam. Elmondása szerint, vannak, vagy voltak páran, akik a kutyájukat póráz nélkül hagyták messze elcsatangolni, és többszöri kérésre sem tették pórázra a kutyát, így ment is a telefon a természetvédelmi Duna-Ipoly Nemzeti park igazgatóságához, akik kijöttek (vagy a rendőr, akit ők hívtak? Erre már nem emlékszem pontosan), és még elcsípték, és megbírságolták a kutyát csellengeni hagyó gazdát. Szóval örülök, hogy ilyen ember járja hajnaltól délután 4-ig a környéket, aki még erre is figyel, mivel természetvédelmi területről van szó.
Köszönöm még egyszer a válaszokat!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!