Flexi, vagy sokkolós nyakörv?
A kutyám teljesen behívható, de mezőn, erdőben, ha vadat lát, és nem kapom el az első 2-3 másodpercben amikor észreveszi a "prédát", miután megindult, lehetetlen behívni, ezért félek, hogy elveszhet.
Flexit használok, és vettem egy sokkolós nyakörvet. Nos nem visz rá a lélek, hogy rátegyem, pedig magamon próbáltam ki, milyen erősséggel üssön(1-100-ig állítható).
Van ugye a flexi amivel kap némi szabadságot, de mégis korlátoz engem, és a kutyát is. Van a sokkolós nyakörv ami megint nem teljesen korrekt vele szemben.
Nem vitaindítónak szánom, bennem is kivált egy ellenérzést. Tehát ki használná a nyakörvet,kizárólag a kutya elvesztésének kivédésére, annak tudatában, hogy 1 évben kb. egyszer, ha szükséges lenne használni. A pozitív benne a biztonságérzet, és a kutya szabadsága 100%os biztonsággal.
Azzal ugye tisztában vagy, hogy póráz nélkül nem szabad ilyen helyre vinni. És remélem, nem itt fogsz sírni, ha egy vadász kilövi a kutyádat, amit egyébként legálisan megtehet, ha nem pórázon van...
Ergo csakis a póráz jöhet szóba
Csakis póráz!!!
Kizárólag zárt futtatóban engedheted el. Ha behívható, akkor is!
Azt azért tisztázzuk ezek olyan helyek ahol nincsenek(sűrűn) emberek. Ha jön valaki motoros,quados, terepjárós,szekér, kutyás, mindig behívom, és pórázra teszem. Mint a többi kutyás akikkel találkozunk.
Hát, ha vadat űz kilőheti a vadász, de ilyen veszély nem fenyeget, ha kilőné mégis, akkor én fogok elpattanni, és meggondolatlanul cselekedni.
Bennem inkább az a kérdés merült fel, hogy mivel bizonyítod be, hogy nem is volt vad a közelben ( ha ne adj Isten, a kutyát lelövik )? Sajnos vannak olyan vadászok ( gyengébbek kedvéért: nem minden vadász! ), akik alig várják az ilyen eseteket. Hallottam már ilyenről. Nem volt vad, látta is, hogy a kutyán nyakörv van ( látnia kellett, ha rálőtt ), és a gazdája is vele van ( a gazdát is látnia kellett, mert köteles megnézni, hogy van-e ember a közelben, ha lő ), és mégis lelőtte a kutyát.
Én a helyedben azt csinálnám, hogy ha elengedem, akkor követném a kutyát szorosan, mert akkor van a legkisebb esély arra, hogy ilyen történik.
Nem az elvesztés az első probléma, hanem a vad űzése, és ebből a hozzáteszem jogos kilövés.
Az összes kutyámat le tudom hívni a vadról, ennek ellenére igencsak átgondolom hol engedem el őket, mert a vadász pont lecarja, hogy a kutyáim behívhatóak-e vagy nem.
Igazából nem értem, hogyan gondoltad ebben az esetben az elektromos használatát a gyakorlatban. Nem jön vissza rájelzel a nyakörvvel?
Lehet kapni (meg csinálni) 15-20 m-es pórázokat. Mikor ideiglenesbe volt nálam kutya, én őt olyannal vittem sétálni. Egy flexi max 8 m-es szokott lenni, szerintem az nagyon kevés... 20m-en még futkározni is tudott a kutya.
Még nem próbáltam az elektromost, de én nem akkor alkalmaznám először, mikor megindul a vad után a kutyám, hanem már előtte letisztáznám a szabályokat, ha nem indul el egy-két hívás után, menne a korrekció, majd nagy dícséret, ha végrehajtja azt, amit kérek. Sőt, lehet, hogy egy zártabb területen kezdeném, hátha nem köti rögtön össze, hogy én csíptem meg és kirohan a világból... Ha ezt csináljátok, a későbbiekben, mikor akció lesz, esélyes, hogy be se kell vetned, mert első szóra rohan majd hozzád a kutya.
Én mindent megpróbáltam, engedelmes jó kutyám van de ha nyulat vagy őzet lát nála is elgurul a gyógyszer, pedig kiképzővel is próbáltuk korrigálni a szituációt, hiába.
Erdőben, túra közben flexit használunk, mert ha 6m-nél hosszabb könnyen beakad. Nyíltabb terepen van egy strapabíró 15m-es pórázom, azon van.
Az a baj, hogy a sokkoló, főleg ha nem elég erős, nem hatékony mert az adrenalin miatt, meg sem érzi....
A sokkoló rohadt erős, 25ön olyat csíp(1-100-ig állítható)... Felállítanám 80-100ra szerinted, ha épp 1000el vágtázik egy nyúl után rá merném nyomni? Nem... Gondolkozhattam volna, mielőtt megveszem.
GPS nyomkövetőn gondolkoztam még, de az előttem szólóknak is van igaza, sok a beteg, aki az alkalmat lesi...
Marad a flexi így járt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!