Whippet vagy golden?
13 éves lánynak.van
tapasztalata a kutyákban.
szeret kirándulni.Házba benti téren lenne.

én a goldeN szavazok,az ember barátabb a Whippet túl hiperaktív.A golden szeret a házban lenni és kirándulni is :)
Szval GOLDEN :)

A golden retrievernek tényleg nagy a mozgásigénye, de véleményem szerint az egyik legokosabb és legszebb nagytestű kutyafajta. Bár még nekem nem volt, de mindenféleképpen ilyen kutyát szeretnék a későbbiekben.
Én eddig csak jót hallottam róla (egyik ismerősömnek is ilyen kutyája van, bár ők kertesbe laknak). Beszúrok pár jellemzőt a golden retriever-ről:
Előnyei:
Kiváló vadászkutya
Szelíd pajtása a gyerekeknek
Hibátlan temperamentumú
Intelligens
Könnyen képezhető
Elsőrangú kiállítási eb
Jó családi kedvenc
Elegáns, mindenkivel barátságos
Energikus
A golden retriever az egész család számára ideális fajta. Elhancúrozik a gyerekekkel, élvezi, ha alkalmanként vadászni mehet gazdájával. Megbízható fajta, amely kennelben is tartható, ám akkor a legboldogabb, ha szeretett családja körében élhet. Imád apportírozni. Vakvezető, azaz "látószem" kutyaként is népszerű.
Karaktere:
Engedelmes, intelligens, természetes hajlammal a munkára, barátságos emberekkel, állatokkal. Bizalommal teli, szeretetreméltó.
Marmagasság:
Kan: 56–61 cm,
Szuka: 51–56 cm
A mellcsonttól a farig mért hossz enyhén nagyobb, mint a marmagasság 12-11 arányban.
Tömege:
Kan: 33–38 kg
Szuka: 29–34 kg
Mozgásigénye:
Mindennap legalább egy órás sétáltatásra, azonkívül futtatásra és tágas kertre van szüksége.

Egyértelműen Whippet! szőrápolásra minimális időt és energiát kell fordítani, értelmi színvonala nem alacsonyabb a Goldennél, rövidszőrű, lakásban kifejezetten ajánlott, kertben tilos éjszakáztatni, sportos, kiváló edzőtárs, kedves, okos, intelligens, sohasem agresszív, remek társ a családban, remekül be tud illeszkedni.
Mozgásigényem indkét kutyának kb. megegyezik, mert mindkettő vadászkutya. A különbség annyi, hogy a golden ugyanazt a távot több idő alatt teszi meg szívesen (sebzett vad felkutatása) a Whippet pedig elsősorban hajtóvadász, így sokkal gyorsabban lefutja ugyanazt a távot, de nincs nagyonn mozgásigénye mint a goldennek, csak a sebessége gyorsabb futásnál! A golden évente kétszer erősen vedlik sok családban komoly konfliktusokat okoz ez, gondoljátok ezt is végig, nem lehet megoldani a problémát egy alapos átfésüléssel, mert a szőre folyamatosan hullik, mindent beterít ilyenkor, és nehezen lehet csak eltávolítani mert hosszú, jobban tapad a tárgyakhoz.

Biztosan én találkoztam "rossz" goldi egyedekkel, de nekem ez a fajta hatalmas csalódás volt.
2 kan goldit ismerek, mindkettő elég agresszív, és nagyon nehezen nevelhetőek. Egyikőjük nemrég meg is harapott, amikor egy kajadarabkát elrúgtam az útjából. Szóval én tutira nem tartanék. Whippet-et annál inkább. Minden szempontból praktikus, ha a kislányod nem lusta őt lemozgatani. Egy valamire készüljetek fel. Nincs az a magasság, ahonnan ne tudná a kaját levadászni. Egyébként tüneményes, bújós, ölelgetni való fajta.

a whippettet illik vinni versenyekre,coursing,vagy csak sima pályás,ami nem kevés pénz illetve idő.
a lakásban nyugodt de rengeteg mozgásra van szüksége,ami egy 13 éves gyerek még nem tud neki megadni.
ja és whippettet csak akkor ha nagyon közel van rét vagy mező ahol naponta min. 2-3 órát rohangálhat,amikor is szinte végiog dobáltok neki vmit,mert neki az egyszerű poroszkálós séta nem elég.
tehát inkább golden.
de egyébként ezen a két fajtán kívül más szóba se jöhet?

Lehet, hogy én is rosszul nevelt egyeddel találkoztam, de nekem meg a whippet volt csalódás. Azt mondta a gazdi, hogy nem az első kutyája, és az eddigieket meg tudta nevelni, tehát nem egy kezdő volt az illető.
Azt mondta, hogy egyetlen dolgot tanult meg a kutya, hogy van a pályán a mű nyúl segg, amit követni kell.
2 évig tanította neki, hogy ül, aztán feladta. Azt mondta, hogy a kutya bűbájos, de teljesen kezelhetetlen, nem tudja nyílt téren elengedni, mert nem tudta neki megtanítani a behívást sem.
Nyilván ez a gazdi hibája is, de gondolom, hogy tényleg nehéz az a kutya, ha az előző kutyáival nem volt gond a srácnak.
A másik egy halálra kényeztetett példány volt, aki a gazdi öléből támadt, de ezt nem is minősítem, ilyet minde fajtából látunk sajnos.

Ha bent lesz, inkább whippet, de ha a kirándulást nézzük egyértelműen a golden, mert a whippet lévén agár, nem lehet elengedni, mert elmegy minden után és eltűnik szem elől, nem behívható.
13 éves lánynak a legnagyobb sikerélménye a goldennel lenne, amit tud kezelni és szeret kirándulni is, lakásba se rossz végülis.

A whippet hiperaktív ugyan de egyáltalán nem rossz kutya!
Rendkívül okos,könnyen tanul bár a macskákat,egereket és madarakat kifejezetten nem szereti!A gyerekeket imádja hisz ő is olyan mint egy kisgyerek!Nincs gond a szőre gondozásával lehet bárhol tartani!Igaz kicsit csúnyának tűnhet:)Vagyis egy golden szebb!
Ettől függetlenül én imádom a mi kis Wipinket:)
Megérzi ha rossz a kedvem és rendesen vigasztal!
Szoktunk vele járni kirándulni,elengedjük de nem szalad el messzire,mindig figyel éber és egy percet nem tud ülni nyugodtan!Bár természetesen nevelés kérdése az egész!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!