Angol vezényszavak tanitása?
Jó ötlet lenne egy kutyának angolul megtanitani a vezényszavakat?
Kutyasuliba,tanfolyamon vizsgákon elfogadják?
Pl.IPO vagy ŐV vizsgákon?
Olyan vezényszavakat taníts neki, amit te reflexből tudsz használni, és nem kavarodsz bele.
Nálam például a sprint olyan, ami ugyan már benne él a magyar nyelvben, de nem magyar szó, viszont ezt reflexből használom, ha a kutyával futunk, és mivel nekem egyértelmű a jelentése, és ennek megfelelően is használom, a kutya is megtanulta, hogy ez mit jelent. Van viszont, amit mindenképp magyarul használok, mert arra áll rá az agyam, például az ül parancs ilyen, vagy az irányok, balra, jobbra, tovább, hátra arc, más nyelven gondolkodnom kéne rajta, magyarul zsigerből jön, a kutya megtanulta.
Vizsgákon és versenyeken is elfogadják a külföldi vezényszavakat és nem kell előre jelezni senkinek. Ez mindenki saját döntése, hogy mit használ a kutyájával.
Ha komolyabb versenyzés a cél, akkor jó lehet olyan szempontból, hogy ha valaki olyannal kerültök egyszerre a pályára aki magyarul ad parancsokat, akkor a kutyád tuti nem fog rá figyelni, mert neki azok semmit nem fognak jelenteni.
Nekem már mentette meg a fektetésemet az, hogy a velem pályán lévő páros a behívásnál német vezényszót használt, így az én kutyám nem indult meg (verseny előtt teljesen szétcsúszott a kutya, fektetésnél olyan volt, mint egy bomba ami mindjárt robban, szóval tuti megindult volna, ha magyarul hívja be a csávó a kutyáját) .
IGP-ben mondjuk a német vezényszavakat részesítik előnyben, mert sokkal keményebb hangzásúak, határozottabb szavak így a kutyák jobban figyelnek rájuk.
Kedves 6-os, látom te nem érted se a helyzetet, se a példámat. Csak neked hozzáfűzném, hogy aki verseny (vagy vizsga) szinteken űzi az engedelmességit, és már elég profi, az ritkán használja pályán és pályán kívül ugyanazokat a vezényszavakat, szóval ez az "Amit reflexből tudsz mondani" dolog teljesen értelmét veszti. Aki pályán van az nem reflexböl dolgozik, aki kint van a pályán az meg használhat teljesen más vezényszavakat, de akárhogy tagadod, igenis hasznosak ebben a sportban az idegen vezényszavak.
Mellesleg nem tudom mennyire űzheted komolyan ezt a kutyázást, de hidd el, van olyan náluk is, hogy rossz napjuk van a kutyáknak és mindenre figyelnek csak a gazdára nem. És igen, van, hogy az ilyen nap egy versenyre esik. Attól az a kutya még nem lesz rosszul képzett ;) !
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!