Hogyan győzzem meg apám, hogy egy kiskutyának a házban kell lennie?
"16 éves minek kutya?
Lesz pénzed eltartani? Nem!
A ház meg apádé, innentől..."
Úgy látom apád is be van ide regisztrálva
:DDDDDDDDDDDDDD
Itt az alap problémákat nem látjátok! Mindenki jön hogy 16 éves maradjon kussba blabla apádé a ház. Nem ez a gond! Az a gond, hogy az apjának az a látásmódja, hogy kutyának kint a helye, őrizze a házat, erre való. Egy eszközként tekint a kutyára, és mint látjátok 8 hetesen kib*szná egy 5x5-ös kifutóba. És a gyereket korholjátok hogy mit szól bele? Akiben egy csöpp állatszeretet van az érzi, hogy nagyon nem jó ez így. És a kérdező meg csak azt szeretné, hogy legalább 14 hetes koráig biztonsági okokból is a házban lehessen, meg amúgy is fontos a kötelék kialakítása szempontjából is. Na meg ha kirakják a kennelbe a kutya hetekig vinnyoghat, mert új neki minden és egyedül van hagyva.
Úgyhogy nem mindig ezzel kell jönni hogy az van amit apa mond és az a jó, kompromisszumra kell jutni és megoldani a problémákat.
"Na most ugye tudott, hogy amíg nincs meg 14 hetes és nem kapja meg az összes oltását addig nem jöhet ki még a kertbe se. "
Azért ne vidd túlzásba! Ebben a korban olyan az agyuk, mint a szivacs, minél több dologgal, ingerrel ismerkednek meg biztonságosan, annál jobb! Ha burokban nevelitek, annak sem lesz jó vége. Nekünk már a 10 hetes (3., de nálunk az első) oltásnál is mondta a doki, hogy hozhattuk volna a szomszéd utcából gyalog is, mert kellenek az ingerek, de kerüljük a nagyon kutyás helyeket.
Ha édesapád komolyan gondolta, hogy kicsapná egy kifutóba, hogy őrizze a házat és ezzel el van intézve, akkor ő a másik véglet. Így csak egy neveletlen, unatkozó kutyátok lesz, egy német juhásszal vétek ilyet tenni (más kutyával is). Jelezni jó egy kutya, besurranó tolvajok ellen is, de egy komoly szándékú betörő simán megmérgezi őket :(. Én a riasztóra vagy a riasztó + kutya párosra szavazok.
Meggyőzni nem tudom, hogy lehetne, de ha nem sikerül, akkor sem reménytelen a kutya helyzete. Legyél vele minél többet, vidd egyre izgalmasabb helyekre (ha már lehet), találkozzatok más kutyákkal, játszatok, tanítsd és ha van ovi, suli a közelben, járjatok! Mi egyébként kint tartjuk a kutyáinkat, csak indokolt esetben jöhetnek, jöhettek be (szilveszteri durrogás, EÜ okok), ennek az az ára, hogy sokat kell velük kint foglalkozni, ha rossz az idő, akkor is, mert a bundásokat nem izgatja sem a hó, sem a fagy. Kipróbáltuk, a szobakutyaság a kutyának sem jön be, olyan a fajta ;), egyébként a tenyésztő is kint tartotta őket, de dolgozott a szülőkkel.
Most jut eszembe: ha tenyésztőtől hozzátok a kutyát, akkor próbáld apukád háta mögött megfűzni, hogy beszéljen neki arról, hogy hogyan kellene ezt a fajtát tartani. Hátha ő tud rá hatni.
16 éves vagy. Tetszik vagy nem, nem vagy önálló. Felesleges vitába keveredni az APÁDDAL, olyan dolgon, ami nagyon megosztó, nem lehet meggyőzni az embert. Mindkét oldalon van kőkemény érv. Az apád fizeti neked a dolgot, cserébe te alkalmazkodsz az igényeihez. Tudod, hogy mit akar, nem kötelező megvenni a kutyát. Azért akárki bármit mond, szerintem nem szép dolog az, ha az apád a kezét nyújtja, és a karja kell. Ha egy csivaváról lenne szó, akkor azt mondanám, hogy irgum-burgum, nem lesz egészséges a kutya, stb...
Legyél kompromisszumképes, vagy vegyél 4 év múlva kutyát, amikor jó esetben anyagilag stabil leszel
14 évesen vettem meg magamnak a kutyámat. A szüleim azt vallották, hogy a kutya csak kertbe való, még a kicsi ölebek is. És nem, nem az én házam, nem én keresem a pénzt, de a kutyám most itt heverészik mellettem a kanapén. Na ezt rakjátok össze.
Megbeszéltem velük. Mert egy normális családban így kellenne legyen, hogy kultúráltan meglehet a szülőkkel mindent beszélni és nem hajtanak el folyton, hogy te csak egy haszontalan gyerek vagy, szóval kussolj.
Ráadásul 16 évesen már nem egy felelőtlen kisgyerekről beszélünk.
Kérdező, én mindenképp veszekedés nélkül leülnék beszélni apáddal a helyedben.
Hallgasd meg az ő érveit is és kérd meg, hogy ő is hallgassa meg a tieidet. Felhívhatod a figyelmet a gazda-kutya kapcsolat fontosságára, hogy a falkával való együttélés fontos része a szocializációnak, illetve bevetheted ütőkártyának, hogy "Ha a kutya velünk van folyton, akkor jobban hozzánk fog szokni és nem csak a házat védené, hanem minket is és nem engedné, hogy bántsák az imádott gazdáit" vagy valami ilyesmit.
Nekem 2 szülővel szemben sikerült megnyernem ezt a csatát, pedig elképesztően makacsok mindketten.
Kapsz egy észérvet. Tenyésztő ismerősök szokták mondogatni és nagyon igazuk van.
A mai világban minden kutyának meg kell(ene) tanulnia házon belül is tájékozódnia és normálisan viselkednie, mert bármikor előfordulhat, hogy hosszabb vagy rövidebb időre bent kell lennie. Pl. orvoshoz viszitek, beszeditek a jégeső vagy a tűzijátékozás elől, vinnetek kell magatokkal utazni, mert nem tudjátok kire bízni, beülnétek séta közben egy kutyabarát helyre, folyamatos felügyelet kell neki egy nagyobb műtét után, lakásba költözöl stb. Nem csak a kutyával hanem saját magatokkal is kicsesztek, ha ez kimarad a kutya életéből.
Tudom hogy kései válasz, de hasznos lehet azokra nézva akik ugyanilyen kérdéssel jönnek erre az oldalra. Egyrészt udvarra kimehet gond nélkül az oltás előtt. Az enyém is ott volt, ez téves infó, hogy udvarra nem mehet.
Másrészt a kutyának valóban kint a helye. Egy ekkora méretű kutyának meg pláne.Apád nem maradi, hanem reálisan gondolkodik. A Németjuhász nem zsebkutya hanem munkakutya. Ha ilyen kicsinyes hülyeségen akadsz fenn, valóban nem való neked kutya, bár most már valószínűleg elmúlt 1 éves a kutyus :)
És ezeket a kutyákat nem is szabad elkényeztetni, babusgatni. Nem az a fajta ez
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!