Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Mi az, hogy lefarasztani?

Mi az, hogy lefarasztani?

Figyelt kérdés

Mindig irjatok, hogy le kell farasztani a kutyat, es akkor minden rendben van, nem ugral, nem szokik, lehet jobban fegyelmezni, stb.

Mi az, hogy farasszam le? Mikor, hogyan? Egesz nap dolgozom, napi osszesen 3 orat vagyok otthon, este fel 6-fel 8 amit emberi idopontban a haznal toltok, a ferjem reggel ehhez meg egy orat, tehat o 4et van otthon. Reggel az az egy ora kutyasetaltatas. Ebben az osszes esti 3 oraban el kellene fernie minden olyannak, amit az ember fel 8ig megcsinal, pl vacsorazni, haztartast rendbetenni, sajnos nem dedikalt kutyazos ido. Dolgozunk, 8 oraban, sajnos ez ilyen, felnottlet. Na most aki itt azt irja, farasztani kell a kutyat, az mit csinal, mibol el? Hogy oldja meg?

Nem kotekedes a kerdes, tenyleg erdekel, mindenki szar gazda, aki nincs otthon a kutyaval? Vagy megis mi az amivel ki tudom farasztani ennyi ido alatt?

2019. ápr. 12. 07:29
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:

Ezt a kérdést azért írtad ki mer probléma van a kutyáddal vagy csak simán kíváncsiság? Nem kötekdésből kérdezem én se.

Amúgy a lefásztásnak a lényege hogy a kutyát érje elég inger ahoz hogy magától ne akarjon + ingert pl a kerítés lebontasával az napra, illetve az energiái le legyenek vezetetve. Dolgozó ember kicsit nehezebben érti meg mi a jó abba hogy pár kilométert fusunk azért hogy jobban aludjunk de ha nekünk is annyi dolgunk lenne egésznap mint egy atlag kutyának (aludni néha ugatni) mi is alig várnánk hogy valami érdekes, mozgalmas történjen.

Akinek nincs felesleges napi 4-5 órája a kutya intenzív mozgatására az ne vállaljon olyan fajtát ami köztudottan energia bomba. Inkább egy idősebb vagy nyugodtabb fajtát vegyen magához aki nem igényli a napi 10km futást bicaj mellett és nem kell munkakutya ként alkalmazni a minden napokban azért hogy az igényei kilegyen elégítve. Akinek meg semmi ideje nincs az vállaljon máskor kutyát ha a feltételek adotak lesznek. Nálam is pl pont most van olyan a héten hogy nem vittem ki 4 napja sétálni az udvaron tartott kutyám mert a meloba kivételes okok miatt hajtás van, jövő héten vissza áll a rend és megint meg lesz a napi séta, fárásztás. Ettől a kutyám nem lesz lelki beteg és nem is hirdetem sehol mert ez egy rövid átmeneti időszak.

Ha a kutyád viselkedése normális tehát nem rombol (nem a kertben ások néhány lyukról beszélek) akkor valószínű az igényei nagyát sikerül kielégítened. A kutyának amúgy valóban az lenne a legjobb ha egész nap a gazdival lehetne de ez nem működik a háztartások nagyon nagy részében. Lényeg hogy a kutya láthatóan jól érezze magát és tudjon a családdal békésen együtt élni.

2019. ápr. 12. 19:58
 12/15 anonim ***** válasza:

Milyen fajta egyébként a kutyus?

Egyedenként eltérő lehet egyébként, láttam én már nagyon nyugis lazulós bordert is. De általánosságban ellehet mondani, hogy néhány kutyafajta igencsak energikus és sokkal több foglalkozást igényel. Az életmódhoz kell választani a kutyust, mert szenvedés neki ha nem tudod azt biztosítani, amire szüksége van. Ahogy leírtad, ez igencsak kevés sajnos, de ha a kutyád alapjáraton nem igényel többet, és boldog, akkor nincsen semmi baj. Ha viszont az én kutyám lenne a te kutyád, akkor a kertedből már semmi sem lenne, neki nem lenne elég ennyi, neki nagyon aktív élet kell. Ő egy sheltie, és szerintem a sheltiek között is kimagaslóan aktív, energikus. Szóval ha esetleg sheltied van, vagy border collied, akkor igen, szörnyen kevés az amit foglalkoztok vele. Persze a pénz nem terem magától, és dolgozni kell. Nyilván, megértem, senki sem hibáztathat ezért. De akkor olyan kutyust kell választani, akinek elég ennyi séta és foglalkozás, vagy ebben az életszakaszban nem kutyázni.

Én alig dolgozok pár órát egy nap, szóval van időm rá.

Ha 8 órát dolgoznék, lehet nem vállalnék kutyát, mert lelkiismeret furdolásom lenne amiatt hogy nincs vele eleget foglalkozva... Nyilván fáradt is lennék, nem tudnék minőségi időt tölteni vele. Ez nekem is rossz, és neki is. De azért dolgozok csak pár órában, hogy neki is és nekem is jó legyen. Őszintén örülök neki, hogy elég jól állok anyagilag hogy ezt megtehessem.

2019. ápr. 13. 01:13
 13/15 anonim ***** válasza:

Nekünk nagyon bevált a lefárasztáshoz a labdahajító kar. Sima teniszlabda megy hozzá, amit a teniszezőktől be lehet szerezni ingyen, én simán bemegyek időnként a pályára, és kérek egy szatyorral (másnak is adok). Az elhasznált teniszlabdák már nem szállnak olyan jól és bolyhosabb a felületük, így lecserélik. Jó, az állatvédők ebbe is belekötnek, mert üvegszálas... Nem kell előttehagyni rágcsálni. De kapható kutyáknak való teniszlabda is, ami üvegszál-mentes. Kényelmes, nem sároz össze a kutya, mert megtanulja letakni eléd szépen a labdát, sokkal messzebbre is száll kevesebb erőfeszítéssel (kézzel fárasztóbb és a ficamveszély is nagyobb), nem kell a nyálas-sáros labdát kézzel fogdosni... Én a Tescoban vettem, de a legtöbb állatkereskedésben van. Nem drága, 1500 körül van.

Továbbá ami nekem nagyon bevált még: egy hosszú, hajlékony botra kötött rongy. Bozda, mogyoró ága pl. Nem jó túl hosszúra hagyni a madzagot, mert akkor nem tudsz úgy trükközni vele, majd kitapasztalod. Ezt imádják. Te gyakorlatilag meg se mozdulsz, csak forogsz, de viheted sétára is, a kutya meg közben kilométereket lefut, lefárad a vadászatban és remekül szórakozik.

Nálam ezek a legjobban bevált “fárasszuk le a kutyát gyorsan”-trükkök. Labdázáskor egyébként a korábban megtanult “mutatványokat” is szoktam kérni. Van továbbá egy Dogobie flying disc is, ami egy hajlékony, szilikon frizbi, nagyon jó minőségű, ezt is imádják. Lassabban és kiszámíthatatlanabbul száll, mint a labda.

2019. ápr. 13. 10:09
 14/15 A kérdező kommentje:

Nagyon köszönöm :) sokat írtatok, van mit feldolgozni. Nem érzem azt, hogy gond lenne, csak mindig ezen a fárasztáson van a hangsúly és érteni akartam.

Keverék, van benne szerintem németjuhasz, valamilyen akita féleség, talán finn spitz. Rókaszerű alkat és szín, vastag nyakszőr, 15 kiló, térdig ér.

2019. ápr. 14. 17:01
 15/15 anonim ***** válasza:
Nekem gyors fársztáshoz nagyon jól bevállt a bicajozás. Fél óra alatt kényelmes tempoban gyönyörűen kiadja a feles energiákat persze tanítani kell hozzá hogy biztonságos legyen és apránként növelni a távokat. Nyáron a nagy forróságban mikor semmi kedvem órákat sétálgatni és a futatás is kilőve úszi viszem. Elkocsikázok a közeli tóra ahol fürödhet a kutya, el árnyasabb eldufodtabb részen elengedem leülök olvasgatni ő pedig szépen pancsol, mivel az úszás elég fárasztó és hőgutát se kap akár fél óra alatt (főleg ha labdát is dobálok neki) elfárad annyira hogy utana aludjon mint a bunda.
2019. ápr. 14. 21:05
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!