Melyek a legsportosabb, strapabíróbb kutyafajták?
Továbbá ha nem is erőssége de
-bírja a ritkább, hegyi levegőt
-eszes
-semmiképpen sem kistestű
Fajtától függetlenül azt mondanám, hogy azok a kutyák ilyenek, akiknek a felmenőivel dolgoznak. Ha fajtaválasztás miatt kérdezed, akkor azt mindenképpen vedd figyelembe, hogy a munkakutyák általában tapasztalt, hozzáértő gazdát igényelnek! Na meg az sem mindegy, hogy sportosság és strapabíróság alatt azt érted, hogy órákon keresztül képes legyen futni (nagy pásztorkutyák kilőve), vagy hóban-fagyban lehessen vele túrázni (rövid szőrű vizslák nem játszanak).
Eszes: sok kutyának megvan a magához való esze, csak túl önálló vagy makacs ahhoz, hogy mindig a szavadat lesse.
#1 az "eszes"-en eleve gondolkoztam hogy beleirjam-e a kerdesbe mert itt en nagyjából csak annyira gondoltam hogy az alapvető kifejezeseket/utasitasokat meg lehessen tanitani neki.
A strapabíró alatt pedig főleg a hosszabb tavolsagok birasa a fontosabb am az idojaras sem utolso: „eleg“ ha mondjuk Mo. idojarasi szelsosegeit foleg homersekletben negativ iranyban birja(pl ne jelentsen gondot neki mondjuk minusz fokokban futni) am azokat nagyobb gond nelkul
Szívósságban, bevállalósságban a vadászkutyák is szóba jöhetnek. Csak a kulcsszavak miatt mondom, odaírtad, hogy kirándulás, hát hacsak nem Norvégiában akarsz kirándulni, vagy állandóan kemény mínuszokban, akkor pl egy angol pointerrel lépést tartani... hát enyhén szólva is kihívás. :)
Mondjuk a ritkább levegőt nem tudom hogy bírják, de azt tudom, hogy nyáron mondjuk egy husky fél óra alatt túlmelegszik.
Az energiaszint számít. Egy pörgős, aktív, magas energiájú kutyával km-eket vándorolhatsz, akkor is kéri az esti labdázást.
Alapból aktívabb fajták a munkakutyák. A komoly munkakutyák, akiket terelésre, vadászatra, cipelésre, vontatásra tenyésztettek régen. Pl a juhász-és pásztorkutyák(mudi, sheltie, belga juhász), nagytestű erős fajták(rottweiler, cane corso, bordoi dog), vizslafélék(szetterek, pointerek, vizslák), szánhúzók(samoyed, malamut, husky).
En annakidejen a simaszoru foximmal futottam poraz nelkul minusz 15 fokokban is meg hoesesben meg esoben is. Soha nem volt megfazva es soha nem fajtak az izuletei.
Tudom,h neked o kicsi. Csak szemleltettem,ha jol van etetve es rendszeres sport van,akkor egeszseges. Fontos,h keverek kutya volt. A mostani tenyesztos kutyam sokszor megfazik meg lesantul.
a keverékek...
hosszabb szőrű, német juhász típus, akár annak keveréke :)
A fajtiszták kevésbé strapabíróak, inkább ments meg egy menhelyi kutyut!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!