Hogyan neveljem a domináns kiskutyámat?
Nálunk is ez volt a helyzet csak egy keverékkel.
Én soha nem pofoztam meg hanem lenyomtam a földre a tarkójánál fogva imitálva egy dominánsabb kutya harapását vagy belecsiptem illetve kizökentettem (megböktem)mondjuk ez az utóbbit a kutyákra ugatásról szoktatam le.
Nálunk ez sokat használt azóta már rendesen viselkedik ha rosszat csinálna még is általában a szomszéd cicákkat szokta kergetni akkor elég rászolnom és megadja magát.
Mivel német juhász (azaz munkakutya, akivel úgyis dolgozni kell majd), érdemes elkezdenetek a kutyaovit, amint az oltásai engedik, elvileg 12 hetesen.
Ott te fogsz megtanulni egy csomó hasznos dolgot, amit rögtön alkalmazhatsz is a kutyán.
A pofont nem tartom jónak, főleg nem ebben az esetben, mivel a kutya egyelőre kölyökkutya módra játszik! Ezért nem jár pofon! Meg kell tanítani, hogyan kell, hogyan szabad emberrel játszani. Rongy, zsinóros labda alapfelszereltség, jutalomfalatokkal el kell kezdeni tanítani az alap dolgokat, mint pl. ültetés stb.
Pórázhoz szoktatást is el kell kezdeni.
Ha nagyon harap, és nem bírsz vele, ragadd meg a nyakbőrénél, és úgy tartsd lenyomva, míg meg nem nyugszik. Mély, morgós hangon szólj rá, de nem kiabálva ilyenkor.
Alapvetően azonban tereld helyes irányba a játékot, azaz ne téged harapjon, hanem rongyot, zsinóros labdát stb.
Azért, mert valami előzetes utánanézés elvárható lenne mielőtt állatot vesz az ember magához, pláne egy olyan komplex jószágot, mint egy kutya.
Kezdjük már azt, hogy a 10 hetes, az még baba. Ez most kb. olyan, mintha az egy éves gyereket pofoznád azért, mert az öledben ülve beletép a hajadba. Nem is érti, hogy amit csinál, az nem jó és nem érti, hogy miért kap pofont és nem tudja, hogy mi a helyes. Aztán csodálkozol, hogy nem tudja, mit szeretnél, csak egyre frusztráltabb lesz.
Szóval attól, hogy vered, lökdösöd, lenyomod, még rohadtul nem fogja tudni, hogy mit csináljon.
Ráadásul ez kutyából van, nem várhatod el, hogy sakkozzon veled, amikor játszani akar.
Mondjuk lehet tanítani neki egy "hagyd!"-ot: https://www.youtube.com/watch?v=D9gTe0jPJbU Amíg ez nem megy, lehet játékot a szájába adni, hogy azt szabad nyúzni. Lehet megállni, megvárni amíg lenyugszik a tökbe. Lehet magatokba nézni, hogy foglalkoztok-e eleget a kölyökkel vagy tényleg vicces a nadrág szára.
"játék közben megugat"
Aminek ezer oka lehet, pl. "hé! dobjad már a labdát!" vagy "hű, ez de jó móka!" szóval önmagában nem biztos, hogy gond.
Az én csendeském pl. morgással jelez, ha akar valamit (gazdiii, hasmenésem van, ébredj fel és engedj ki!), ami merőben különbözik attól a morgástól, amikor egy kutyának mondja el, indulatosabban, hogy "másszon ki az arcából, mert különben..."
Te kutyád, neked kell ismerni a kommunikációját.
Ezeket mind-mind-mind tudhatnád már, és lehetne egy csomó "nevelési eszköz" a kezedben, ha utánaolvastál volna. Sajnos még mindig ott tartunk, hogy az embereknek a kutya alapvető ellátásával is baja van, az a legritkább, hogy a nevelésnek is utánajárjon.
Ajánlott szakirodalom:
U.i.: az állatorvos a kutya fizikai gyógyításához ért, a neveléshez, viselkedésmódosításhoz NEM.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!