Ti hallottatok már olyanról, hogy kutyakaki miatt vakult meg gyerek?
Egy FB poszt alatti hozzászólásban írta ezt valaki szó szerint idézve:
" Azt se hagyjuk figyelmen kívül, évente jó néhány gyerek vakul meg, mert olyan játszótér homokjában játszott, ahol "kutyabarát" gazdák hordják kedvenceiket a biológiai szükségleteik elvégzésére, kikérik maguknak, hogy összeszedjék a "végtermékeket", bele sem gondolnak, hogy milyen veszélyes."
Van kutyám, 10 éves, gyerekem is, 6 éves, és még soha életemben nem hallottam ilyenről.
Szertintetek van bármi alapja?
(nem azért mert tartok tőle, hanem mert hatalmas sületlenségnek tartom. És vajon van-e bármi alapja, kíváncsi vagyok)
Persze ha egy roham ásóval masszírozza a szemébe.
Ezt a sok tudatlan panel tirpák találta ki
1. Én összeszedem a kutyám után.
2. Eleve nem megyek be vele játszótérre, homokozóba.
3. A kijárós és kóbor macskák nagyobb eséllyel ürítenek a gyerekek homokozójába, mint a gazdis kutyák, a kutya amúgy is a füves részt keresi, nem a homokot, szemben a macskával.
4. A gyereket is tanítani kell, és eleinte valóban rájuk kell szólni, hogy ne egyék meg a homokot, mert az nem arra való, ne töröljék meg koszosan a szemüket... stb. Szóval előfordulhat ilyenek miatt probléma.
Köszönöm 6-os, akkor ezek szerint van alapja, csak kicsit túlzó az "évente jó néhány" kifejezés.
Ma is tanultam valamit.
Nem a kutyaürülék, hanem az esetleg benne lévő toxocaria féregpetékből fejlődő lárvák a veszélyesek.
"Emberben a peték lenyelését követően a lárvák a tápcsatornán áthatolva eljutnak a májba, tüdőbe, és néha egyéb területekre (központi idegrendszer, szem, vese, és szív). E stádiumnál tovább az emberi szervezetben a lárvák nem fejlődnek tovább. A toxocariasis az 1-4 év közötti gyermekekben a leggyakoribb, közöttük is azokban, akik fonák étvágyúak (értsd: furcsa dolgokat pl. földet esznek), szoros kapcsolatban vannak a kutyákkal és macskákkal; - a szem toxocariasisa idősebb gyermekben a leggyakoribb.
Részletek: [link]
Tehát egészséges, jól tartott, rendszeresen féregtelenített kutyák ürüléke nem fertőzhet, mert azok nem bélférgesek. A kóbor kutyák miatt már lehet aggódni, nem helyes, ha agyermek megeszi a homokot, vagy ha játék után kézmosás nélkül kezd kiflit majszolni.
Bár ne lenne alapja!
De (véleményem szerint) a "városi" emberre messze nem a kutya, még csak nem is a kóbor macska a legrizikósabb veszélyforrás.
A macskáknál pl. előfordulhat a toxoplazma.
"Spórás véglény, melynek gazdája a macska, köztigazdája számos állatfajon kívül az ember. A macskák többsége tünetmentesen hordozza és ürülékével terjeszti a véglényt. A fertőzés szájon át történik. Az emésztőcsatornából bármely más életfontosságú szervbe vándorolhat (agyvelő, gerincvelő, szem, bármely más belső szerv, magzat). Az emberi fertőzés többnyire tünetmentes lehet, azonban a fertőzés a magzatra terjedve súlyos fejlődési rendellenességet is okozhat. A látszólag egészséges újszülött szemében megbúvó parazita akár évek múlva is okozhat vakságot. A csecsemő vízfejűségének vagy vetélésnek is gyakori okozója."
-------------------------------------------------------
De nem véletlenül hívják a galambokat "repülő patkánynak".
Ha pl. Cryptococcus meningitissel fertőzött madár hagyja az ürülékét ott, ahová a gyerkőc homokozni jár, akkor igen, akár a látás elvesztése is lehet az eredmény. Gombás fertőzés, ami erős fejfájással, hányással, étvágytalansággal hívja fel a figyelmet a bajra. Aztán jöhet a kettőslátás, az idegroham és a látás elveszítése.
Vírus-, baktérium-, féreg-, gombafertőzés, szalmonella, és egyéb más veszélyes betegség hordozója, forrása lehet a "házi galamb".
https://www.gyakorikerdesek.hu/allatok__madarak__5568565-a-g..
-------------------------------------------------------
Mifelénk is van "olyan játszótér, ahová "kutyabarát" gazdák hordják kedvenceiket a biológiai szükségleteik elvégzésére.
Nálunk azt a helyet kutyafuttatónak hívják. Bekerítve, tisztán tartva, gyűjtőeényekkel, rendszeresen ellenőrizve, táblával mindenre felhívva a gazdik figyelmét. Ha olyan játszóteretek, homokozótok van, ahová illetéktelenek járnak, jelentsétek, mint mi tettük! Ne hagyjátok magatokat!
------------------------------------------------------
Nálunk sok éve, de hónapokon át használt óvszerrel, fecskendővel, véres tamponnal-, betéttel, csikkel, törött üveggel, emberállatok ürülékével volt tele az egyik, egyébként igényesen felszerelt játszótér.
Rendbetették, zárják, közterületisek néha járőröznek, állítólag kamerát is kap.
(Mielőtt vki gyorsan ítélkezne: nem, nem "csövesek voltak"! Néhány ValóVilág-típusú, jól szituált, kockaagyú kigyúrt állat az éppen aktuális szukáikkal)
Magam is kutyás vagyok és nem túl népszerű azok körében, akiket én nevelgetek a felelős kutyatartásra. Volt, aki (többszöri, tehát tudatos mulasztása) után összeszedtem, odaballagtam hozzá, beletettem a zsebébe a zacsit, mondván, hogy "el tetszett hagyni valamit"....
De a legtöbbjüket csak megkérem, hogy ha nem hoztak magukkal zacsit, szívesen adok.
A legtöbbje "kapcsol"...és tanulékonynak bizonyul.
Szóval, mielőtt elfogadnánk, hogy a befőtt teszi el a nagymamát, komoly szankciókat kell hozatni a kutyák érdekében, azaz néhány kutyás (gazdi) ellenében!
Ugyanis, nem a kutya a hibás, ha... a fb.-posztot írónak csak a kutyások és a kutyáik jutnak eszébe, ha ilyen, egyébként fontos és létező problémára hívja föl a figyelmet.
Üdv mindenkinek, további szépet! :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!