Aki Barfozik, miből áll pomtosan a kialakított étrende?
A barf módszer meghatározott színhús-csontos hús-zöldség arányra alapul. (Plusz belsőség de ebbe ne menjünk bele). De rengetegen nem is adnak zöldséget, vagy csak minimális mennyiséget (eredetileg 20%lenne), így ők szigorúan véve nem is barfoznak. Ez inkább egy gyüjtőfogalom lett a nyers etetésre.
Van 2 véglet. A rosszabb az aki napi 1 csirkefarhátat odaad a kutyanak és ennyivel letudja. A másik aki méregdrága kiegészítőket vásárol és teljesen felesleges dolgokat ad (pl ízűleterősítőt csak kúraszerűen kell adni nem folyamatosan, c-vitaminra egészséges kutyának nincs szüksége mert előállítja magának, lazacolajból sem ajánlott minden nap adni). Ezen a "kategórián" belül is jellemzően vannak akik minőségi húsokkal etetnek, ők szimplán túltolják a dolgot. Illetve vannak akik csak csirkével etetnek és muszáj valamivel "feldobni a dolgot", mert pl nem lesz szép a bundája a kutyának, stb.
Az optimalis az lenne, hogy normalis húsokból összeállított adagot kapnak a kutyák és mellé ha szükseges kiegészítőt kúraszerűen.
Viszont ez iszonyat drága. Ami jó húsnak számít az a nyúl, marha, birka, kecske, ló, esetleg kacska, pulyka. Ehez képest a legtöbben csak vagy szinte csak csirkével etetnek. Ez egyrészt elég rizikós a Campylobacter miatt amivel a vágóhídi csirke 100%-a fertőzött. Másrész nem elég tartalmas. Egy brojler 6 hetes korára éri el a vágósúlyt, egész egyszerűen szar a húsminősege. Az sem véletlen, hogy erre allergiás a legtöbb kutya. Az elődjük a farkas soha az életben nem találkozott csirkével (tudom a kutya nem farkas, de a barf célja épp a farkaséhoz közelálló etetési mód)
Én a labradorommal barfoztam, 36 kiló, napi 950 g-ot evett. A kacsára és pulykára allergiás mint kiderült, így a csontos húst mi csak nyúlból tudtuk volna adni azt pedig nem tudtuk kifizetni. Mellé marhát és birkát kapott. A zöldség elhanyagolható árban.
Már pontosan nem emlékszem, hogy mi mennyi volt de a havi csontos hús adagja nyúlból 20ezer lett volna. És ez csak az adagjának a 40%-a.
Ha nincsenek anyagi problémák és be tudjátok szerezni jó helyről a húst akkor hajrá. Ellenkező esetben nem biztos, hogy nem ártotok vele.
Nem a kutya rendszertanilag NEM FARKAS. Egy a farkas már kihalt alfajának leszármazottja, DE valóban rendszertanilag és élettanilag húsevő!
A BARF-os oldalak mindegyikén megtalálod a javasolt napi adag eloszlását. Ez az alap. Innen pedig ki kell tapasztalnod, hogy a te kutyád milyen arányrendszerrel működik a legjobban. Nálunk a napi 350-400g kaja 40-30-10-10%-ra oszlott el. 40% csontos hús, 30% szín hús, 10% belsőség, 10% gyümölcs/zöldség/kiegészítő.
Mikor én kezdtem a húsbeszerzés nehézkes volt, többször sima emberi fogyasztásra szánt húst tudtam csak venni. Így drága volt. Úgy pedig hogy a kutyám jobban nézett ki a tartalmasabb húsoktól, mint a marha, a kacsa, a birka és az őz, még jobban megnyomta az árakat.
Általában a szín hús pulyka, és vagy marha/őz volt, a csontos hús nyúl, és csirke, sokszor kiváltottam kacsa nyakkal és a farháttal, néha pulyka nyak. Ezek még a baromfis hentespultban is "kellemes" árban kaphatóak, emberi fogyasztásúként.. A belsőség csirke és marha (nagyon jó árban lehet hentestől venni marha májat és lépet, emberi fogyasztásra, fagyasztva nagyobb baromfi áruházakban pedig jó árban több kg-os kiszerelésben kakasherét). Kiegészítőket kúra szerűen adtam. Évente kétszer ízület, lazacolaj és immun erősítésnek spirulina. Nálunk a havi hús/csontos hús/belsőség árban kb. 18.000-20.000 Ft között volt, + a kiegészítők. Ma már vannak jó beszerzési források, sokkal jobb árban. Ha most újra elkezdenék nyersezni akkor 15.000-16.000Ft/hó körül kijönne a hús.
A facebook-on is sok ilyen jellegű csoport van, jelentkezz be párba, szokott fent lenni segédanyag is az etetéshez.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!