Tanítja valaki a parancsokat németül?
A leendő kutyámnak német parancsszavakat szeretnék (bár angolos vagyok), leírnátok a német megfelelőket? Csak az alapszavak (pl. ül, fekszik, marad, gyere, hozzám..)
Köszi:)
Platz: Fekszik!
Down: Fekszik
Aus: ereszd
Sitz: Ül! Marad!
Steh: Állj!
Fuß: Lábhoz!
Hier: Ide rögtön!
Aki komolyabban akar foglalkozni az engedelmességi ágazattal, akár versenyszerűen is, annak jól jöhet, ha egy-egy parancsra néz idegen kifejezést. A német szavak, mint már előttem is írták, jó kis pattogós, kemény hangzású és rövid szavak, a kutya gyorsabban megjegyzi.
Természetesen lehet magyar szavakat is használni, én ezt csinálom, de ha előlről kezdhetném akkor bizony vezetnék be idegen kifejezéseket a kiképzésbe, mert mire kimondom, hogy "Előre" a kutya 2x végrehajtja a feladatot (jó, kis költői túlzással) . De nem feltétlen csak német szavakkal lehet tanítani, bármelyik nyelvből át lehet venni. Egyik munkakutyás ismerősöm használ német, román, angol és magyar szavakat is.
Például a már említett "Előre" vezényszó helyett azt használja, hogy "Run" ,mert sokkalta rövidebb, fektetésnél "Platz" van, lábhozkerülésnék meg simán "Lábhoz" és ha jól emlékszem akkor ültetésnél vagy behívásnál használ román szavakat, azokat nem bírtam megjegyezni, meg nem is hallottam tisztán (másik, hogy nem tudok románul) .
Nyilván az fura lenne, ha egy hobbykutyának ordibálnának a kutyafutiban úgy, hogy "Hier" , de mondom, hogy munkakutyázásban ez bevett szokás és igen praktikus.
Bár az én kutyám csak magyarul tud, de Ausztriában lakunk és hallani szoktam hogy mit mondanak az emberek a kutyáiknak.
A "marad"-ot simán úgy mondják, hogy "bleib", a gyere pedig "komm".
Az "aus"-t pedig arra szokták főleg használni, mikor a kutya olyasmit csinál amit azt akarják, hogy abbahagyjon. Pl. ugat, vagy neki akar menni a másiknak, stb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!