Ételallergiás kutya táplálása?
Ott kezdeném, hogy hosszú leszek! Nem vagyok kezdő kutyás, állatorvost is rendszeresen látogatunk, de most teljesen tanácstalan vagyok.
A kutyánknak állandóan visszatérő fülgyulladása van, hogy milyen allergia okozza, kérdéses. Eredmények alapján lehet ételallergia is, illetve házi poratka allergia is (kinti-benti kutya, télen a napja 80%-át bent tölti). Eddig egészen kordában tudtuk tartani, kb. évente kétszer szükség volt egy-egy injekcióra, illetve fülcsepp "kúrára", és utána hónapokig rendben volt. Viszont most nagyon eldurvult a helyzet. Elutaztunk egy hónapra, és egy családtagra volt bízva a kutya. Mint írtam az előbb porallergia is szóba jöhet. Én rendszeresen takarítok, ami legalább heti egyszeri portörlést, napi kétszeri porszívózást, és napi egyszeri felmosást jelent.
A családtag aki a házat és a kutyát őrizte nem a tisztaságmániájáról híres. Elmondása szerint volt hogy egy hétig nem porszívózott... Mire visszaértünk, a kutyának olyan fülgyulladása lett, hogy már véresre vakarta a fülét, a lábait is durván megrágcsálta, vörösek.
Platinum tápot kap, felváltva csirkéset, vagy ibériai sertésest (a bárányosat nem hajlandó megenni, ha mégis, akkor mindig kihányja). De eddig ahogy írtam is, eddig nem volt különösebb baj a csirkés táp miatt sem. Az orvosi kezelésekkel jól volt a kutya.
Ahogy hazaértünk, és láttuk mi a helyzet, természetesen azonnal rohantunk a dokihoz. Megvolt a szokásos oltás, megkaptuk a fülcseppet, de ezúttal azt mondta a doki, hogy azonnal változtassunk az étkezésen gyógytápra, vagy vadhús-rizs kombóra. A doki egy Eukanuba gyógytápot ajánlott. Viszont én eddig az Eukanubáról csak rosszat hallottam, habár ennél a tápnál jók az értékelések.
Szóval, leginkább tapasztalatokra lennék kíváncsi ezzel a táppal kapcsolatban, vagy bármilyen egyéb jótanácsra, olyan gazdiktól, akiknek szintén ilyen allergiás tünetekkel rendelkező kutyája van.
Ez lenne a táp:
Ismerősömnek a csirkés tápra illetve magára a csirkehúsra allergiás a kutyája. És szintén a füle van mindig oda a kutyának.
Próbáljátok ki azt, hogy elvesztek mindent ami csirkés.
A Trovetnek is vannak jó gyógytápjai, az Eukanubat nem ismerem.
Ha ennyire érzékeny a tápokra, talán érdemes lenne kipróbálni a teljesen nyers etetést.
VAGY a vegán táplálkozást. Tudom, az sem olcsó, és sokan kinevetik, mert a kutyának hús kell, de ha ennyire érzékeny rá, akkor talán meg kéne próbálni ezt is. Elvileg a vegán kutyatápok tartalmaznak minden tápanyagot, amire szüksége van.
Nem allergiás a kutyám de eukanuba márkáju tápot eszik (fajtatáp) és teljes mértékben meg vagyok vele elégedve lassan 2éve.
Mit hallottál a tápról?
Barátnőm select gold tápot etet (nem tudom melyik almárkát) allergiás kutyájával és a kutyus kb mindenre allergiás és rengeteg tápot kipróbáltak de eddig ezt bírja a legjobban.
A vadhús elég hülyeség egy esetleg ételallergiás kutyánál. Mivel ilyen esetben bárány vagy hal javasolt, ezek a legritkábban allergizáló húsfélék. Emellett erősen javasolt egy kizárásos diétát végigcsinálni ilyenkor.
De az elmondottak alapján valószinű az általad is említett házipor allergia, amin semmilyen gyógytáp vagy étrend váltás nemsegít mivel azok ételallergiára vannak. Ahogy a gyógyszer is amit a doki említett, az egyetlen segítség a gyakori takarítás ha valóban a házipor a bűnös.
Az étrend változás jelenleg nem javasolt, ugyanis nemfogod tudni, hogy mire volt allergiás a kutya. Elöbb a takarítás, és ha a kutya rendbe jön megvan a bűnös. Ha nem használ akkor legalább tudod, hogy eddig sem a por/pollen volt a probléma okozója, ekkor indulhatsz el az ételallergia felé. De ebben az esetben is első körben a gyógytáp, és a mostani táp váltogatás helyett, az ibériai sertéses platinummal történő kizárólagos etetés javasolt. Ez ugyanis a platinum hypoallergién tápja.
# 5-ös válaszoló, a vadhús témában én egyetértek az orvossal. Ő mindig azt mondja, hogy a csirkeallergiás kutyák nem a csirkére allergiásak, hanem arra, amit a csirkével megetetnek a "csirkegyárban". Tehát egyik olyan húsfélét sem ajánlja, amit még életében az emberek szaporítottak/etettek. A vad pedig pont ilyen. Azt mondja, eddig még mindenkinél segített, aki végül a vadhússal való etetés mellett döntött.
De egyébként ő is inkább tartja valószínűnek a porallergiát, mint az ételallergiát, ezért javasolta, hogy térjek át most azonnal igazi hypoallergén tápra (ő azt mondja, hogy a hypoallergénnek nevezett tápok jelentős része valójában nem az), vagy a vadhúsos etetésre. Mert ha ilyen etetés mellett is visszatérnek a problémák, akkor legalább biztosak lehetünk benne melyik allergiával van dolgunk. Habár már az is megfordult a fejében, hogy mindkét dologra allergiás a kutya, és ez az időnként visszatérő fülgyulladás, lábrágcsálás végigkíséri majd a kutya életét.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!