Mudi kölyök nevelésében kérnék segitséget. Hogyan tudnám lenevelni a másik kutyám csipkedéséről?
Tiltással, csak az a baj, hogy valószínű nem tudsz hatékonyan tiltani.
Ha látod, hogy megint megy a másik kutya felé akkor rászólsz. Határozottan, hogy "Nem" vagy "Elég" vagy akármi. És elküldöd onnan.
Ha nagyon nem akaródzik békénhagyni a másik kutyát akkor kizökkented. Jó hangosat tapsolsz mellette, dobbantasz vagy egy műanyag flakonba raksz kavicsokat és megrázod a közelében. Ezekhez is mindig társíts tiltószót. Ha jól alkalmazod a kizökkentés+tiltószó kombót, akkor egy idő után a tiltószó is elég lesz, majd később már az sem kellesz, amikor megunja a folytonos próbálkozást, ha mindig tiltást kap.
Tiltsd le, hozz be szabályokat az életének ebbe a részébe is! Emellett ilyen típusú juhászkutyáknál általában az szokott lenni a kulcs, hogy a gazdára kell a kutyát átkapcsolni. A gazdához kötődjön és vele kontaktáljon, a gazda legyen az, aki ösztönkielégülés ad neki, ne a másik kutya, ne berögzült rossz viselkedés, stb. Az ilyen kutyáknál nem csak szellemi és fizikai, de ösztön energiákat is le kell vezetni!
Ha a fentiekhez nem értesz, akkor marad a rendszeres kutyasuli!
Csak egy mellékes kérdés, ha nincs tapasztalatod nevelésben, képzésben, miért adsz tanácsokat?
Igyekszem tiltani természetesen. Már a megmozdulásakor rászólok, de jól írtad nincs a gazdára átkapcsolva... ki fogom próbálni ezt a flakonos dolgot, a legnagyobb probléma hogy a legtöbb esetben én nem vagyok ott. Csak a család meséli,hogy már megint leteperte én meg fogom a fejem. Arra gondoltam, hogy kiprovokálnék külső tényezőkkel ilyen helyzeteket amikor otthon vagyok... de ennek a kivitelézésében még hadilábon vagyok.
Őszintén. Tudom, hogy velem van a gond... az előző kutyáimat általában felnőttként kezdtem nevelni, mégis meg van/volt köztünk a kapocs. Na mármost vele csak az első hetekben volt... azóta a nagyobb kutya árnyéka lett.
Hogyan tudom 'átkapcsolni' a gazdára? Ez mit jelent pontosan?
Semmilyen tapasztalatom nincs juhászkutyákkal, se fajtajellegűekkel. Rengeteg mindent nem tudok a kutyanevelésről, de sok mindenre megtanítottak az életben az eddigi kutyáim, és képes voltak kiegyensúlyozottak lenni mellettem, szeretném ha ez a kutya is az lenne. Két kérdésre válaszoltam eddig kutyanevelésben.. ezekre gondolsz egyébként? Azért mertem válaszolni, mert azokat sikerült megoldanom, megtanítanom a kutyáimnak, és gondoltam ha nekem amatőrnek bevált hátha másnak is. :D
Az első válaszoló által javasolt flakont felejtsd el! Fantasztikusan lehet vele hangérzékennyé tenni egy kutyát! Pláne egy olyan érzékeny kutyát, mint a mudi.
A másik kutyától kapásból el kellene zárni akkor, amikor nem vagy ott. Amíg nem jönne helyre a dolgok, felügyelet nélkül nem lenne szabad együtt hagyni őket, mert ez így veszélyes is és csak egyre rosszabbá válik a helyzet. Amikor meg ott vagy, azt kell elérni, hogy veled akarjon lenni a mudi, téged keressen, veled kontaktáljon, ne a másik kutyával. Rengeteget kellene egyedül csak vele foglalkozni. Munkakutya, munkára van szüksége! És nem mellesleg a munka az, amivel igazából épül a kapcsolat.
Erősen javaslom, hogy terelésre kezdj el járni rendszeresen, mert csak ott fogod tudni igazán megérteni az ilyen juhászkutyákat és ott fogod tudni megtanulni, hogy hogyan neved jól.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!