Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Hogy lehetne lefárasztani egy...

Hogy lehetne lefárasztani egy vizslát?

Figyelt kérdés
Naponta fut kb 40 km-t, de az kevés neki.
2010. jún. 30. 14:49
1 2
 11/14 A kérdező kommentje:
Hogy a reggeli kb 40 km után még képes arra, hogy egész nap ugrabugráljon, elszalad az utcán, amikor kieresztjük a kocsiból, nem fárad el.
2010. júl. 1. 13:09
 12/14 MME ***** válasza:
100%

Á, értem.

Szeretet, mozgás megvan, akkor már csak az kell, hogy a szürkeállománya is meg legyen dolgoztatva (ez egyébként hatékonyabb)(de csak elegendő mozgatással szabad, különben - többek között - stresszessé válik a kutya), és a szabályok hiányoznak. Egyszóval elsősorban egy kis tréningre lenne szüksége.

Az én egyik kutyám is hasonló eset, minden nap elvittük túrázni, igaz, csak 20 km volt az átlag, de ez annyira alap mozgás volt neki, hogy a magatartásában nem változtatott.

Azóta "szállt magába", amióta kutyák szempontjából elég pezsgő életet kénytelen élni, ugyanis szegénykémmel szocializálok :P - agyilag is elképesztően fárasztó mindig új és új kutyához alkalmazkodnia (van, hogy egy nap többhöz), és bevallom, ez stresszt is jelent, de szerencsére többnyire pozitív értelemben. Ja igen, és rengeteg feladatot kap tőlem, a konkrét mozgatáson és a játékon kívül is meg kell dolgoznia a meghitt együttlétért és a kajáért. A kiképzés, a szabályok megtanulása és alkalmazása is munka, főleg ugye szellemi. A folyamatos kiképzéssel (aminek csak a fantáziád szab határt) elkerülöd a fásultságot, de meg kell követelned a régi "trükköket" is.

A te kutyád egy valamit nagyon nem tud, pedig alapvető egy kutya életében: a várakozást. Mindig fel van tuningolva, pörög, és pörög - ez nem csak az ő hibája. Sőt. Rengeteget számítasz!

Meg kell tanulnod lehiggasztani, ehhez elsősorban Neked és a hozzáállásodnak kell megváltoznia, itt kezdődik, nem a kutyánál.

Tudom, hogy hogyan érdemes kezelni a problémát, de így képtelenség "megmutatnom".

A lényeg, hogy ő egyfolytában ezen az energiaszinten van - és ez rendellenes. A falka tagjai befolyásolják, kontrollálják egymást, nem csak az alfa, hanem minden egyed. Ha egy ilyen kutya kerülne csak kutyákból álló falkába, kénytelen lenne rövid időn belül általánosan lehiggadni, mert a falkaélet így nem működőképes, egyként kell lélegezniük, a kutyák hatnak egymásra, az idegeset nyugtatják, stb. - mindezt a maguk módján, meglepően nem úgy, mint mi. Ezt kell elsajátítanod. Nem tudom ide besűríteni neked azt, amit erről tanultam eddig, de hogy ne legyen értelmetlen a hozzászólásom, ajánlok neked egy kiváló szakembert, akinek ez a területe: Cesar Millan. Sok rendkívüli kutyaviselkedés szakértőt sorolhatnék, de az ő módszere pontosan ilyen esetekben képes segíteni. Biztosan hallottál már róla, ha nem, kezdetnek, youtube! Cím: Emberképzés kutyákhoz (több részes, nem hosszú, és nem megerőltető) - ha láttad már őt dolgozni, akkor is melegen ajánlom, hogy megnézd, sok mindent csak innen érthetsz meg.

Szívesen elmennék segíteni, de kicsi az esélye, hogy "kartávolságon" belül laktok... Ha megéri neked, kezdd el tanulmányozni a problémát! Én garantálom a sikert, ha kitartasz. Nincs reménytelen kutya, csak tehetetlen gazda :) Sok sikert!

2010. júl. 1. 14:50
 13/14 A kérdező kommentje:
Ilyen volt már akkor, amikor hozzánk került. Nem olyan nagyon kölyök korában, hanem már idősebb volt. Van még két másik vizslánk, akikkel semmi probléma nincs. Azokon kívül más kutyát meg sem tűr a közelében, mindig össze akar ugrani idegen kutyákkal. (ezért nem jó vadászatra sem, pedig az szellemileg is fejlesztené)
2010. júl. 1. 15:39
 14/14 MME ***** válasza:

Bocsi, már rég voltam.

De egyébként is csak egy dolgot tudok mondani, és az a szocializáció.

Ha nem egyedül él, márpedig van két társa, akkor egyáltalán nem reménytelen, csak dolgoznod kell a problémán. Igazából ez lenne az elsődleges, a szokásos mozgatás mellett. Ha ki tudná élni magát más kuytákkal, na az kivenne belőle még sok fölös energiát.

Megjegyzem, lehet, hogy nem a mozgásban van a hiba. Az effajta viselkedés pszichés (mint tanult, szerzett állapot), vagy szimplán idegrendszeri (mondjuk ez is pszichésen ütközik ki, de azért ott a különbség). Ha az előbbi, akkor másmilyen pluszt kéne nyújtanod neki. (Nem tudom h miből áll még a kapcsolatod a kutyáddal az együtt-mozgáson kívül.)

Például a lenyugtatás. Találkoztam már olyan kutyával, aminek csupán az volt a baja, hogy nem "tanították" meg, hogyan kell higgadtnak lenni, ellazulni - és sokáig erre nem jött rá senki. Ilyen a masszázs, az álomba simogatás, a bensőséges, finom érintések - de mindenekelőtt az volt a feladat, hogy mindent csak nagyon nyugodt állapotban kaphatott meg, de tényleg mindent. Póráznak, kajának, játéknak, kapun be és kapun kimenetelnek, ajtón be és ajtón kijövetelnek, satöbbi. Figyelmet és simogatást csak ezzel az állapottal érdemelt ki. Az izgatottság, és nem a mozgáshiány volt a probléma. Kb. az volt a koncepció, mint amit Cesar sorozatában megfigyelhetsz, csak itt a testedzés önmagában még nem volt elég.

Aztán ott van a várakoztatás. Ez egy nagyon jó feladat, mert kénytelen higgadtabbnak lenni, mivel csak ez hozza meg a jutalmat. Ahány helyzetben és ahányszor csak tudod, alkalmazhatod, ez is pszichésen erősen hat.

Tehát én laikus és kívülálló szemmel ezt a két problémát látom:

- szocializáció,

- és nyugodt környezet hiánya.

Az utóbbihoz a kapcsolatotok minőségén kell alaposan változtatnod, más jellegű interakciókon keresztül tudod oldani az izgatottságát - a feladatot dolgozd ki részletesebben magadnak :)

2010. szept. 25. 00:28
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!